Rél

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Rél

Rél nyaéta logam batang pikeun landasan jalan karéta api atawa kandaraan nu séjén saperti trém jeung sajabana.[1] Rél mangrupa dua batang logam kaku anu sarua panjang, dipasang dina bantalan minangka dasar landasan.[1] Rél-rél éta dibeungkeut dina bantalan maké paku rél, sekrup panyangreud (Ind:penambat), atawa panyangreud "é" (saperti panyangreud pandrol).[1]

Rupa-rupa panambat anu dipaké tergantung tina jenis bantalan anu dipaké.[1] Paku ulir atawa paku panyangreud dipaké dina bantalan kai, sedengkeun panyangreud "é" mah dipaké pikeun bantalan beton atawa semén.[1]

Rél biasana dipasangkeun dina luhureun badan jalan anu disaeur ku batu barangkal atawa batu balast.[1] Fungsi balast dina rél karéta api nyaéta pikeun ngaredam geteran jeung lengkungan rél nu diakibatkeun ku beuratna karéta api.[1] Pikeun ngaliwatan jambatan, dipaké tatapakan kai anu leuwih elastis ti batan tatapakan beton.[1]

Lébar trék[édit | édit sumber]

Crystal Clear app xmag.svg
 Artikel utama: Lebar trék.
Definisi lébar rel/Gauge
Perbandingan Lebar Trék

Aya sababaraha lébar trék (Ing:gauge) anu dipaké, beuki lébar beuki stabil nu ngabalukarkeun leuwih gancang karétana.[1] Lébar trék anu aya di sakabéh dunya aya dina daptar ieu.[1]

Lébar Nagara
Ukuran (mm) Ngaran
381 15 Inci Amérika.
600 Decauville Portugal jeung Perancis.
760 Bosnia Austria.
762 Imperial Jepang.
891 Swédia Swédia.
914 3 Kaki Péru.
1000 Méter Malaysia.
1067 Cape Indonésia.
1372 Scotch Skotlandia.
1435 Standar Italia.
1520 Rusia Rusia.
1600 Irlandia Irlandia.
1668 Iberia Spanyol jeung Portugal.
1676 India India jeung Pakistan.
2140 Brunel Inggris.
3000 Breitspurbahn Jerman.

Rupa-rupa rél dumasar beuratna[édit | édit sumber]

Rel anu dipaké di Indonésia maké standar UIC, Standar[1]:

  • Rel 25 anu hartina unggal 1 méter potongan rél beuratna 25 kilogram (kg).
  • Rel 33
  • Rel 41
  • Rel 42 anu hartina unggal 1 méter potongan rél beuratna 42,59 kilogram
  • Rel 50
  • Rel 54 anu hartina unggal 1 méter potongan rél beuratna 54.43 kilogram
  • Rel 60

Cara nyambungkeun rél[édit | édit sumber]

Ti pabrik anu ngajieun rél, biasana rél dipotong unggal 25 méter.[2] Ku sabab kitu, rél éta kudu disambungkeun deui.[2] Aya sababaraha cara pikeun nyambungkeun rél, nyaéta[2]:

  • Las termit
  • Sambungan baut (Fish plate)
  • Las kilatan listrik

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j k (en) Rel dan lebar sepur diakses tanggal 27 Januari 2016
  2. a b c (en) Cara penyambungan rel diakses tanggal 27 Januari 2016


Jreast e257 door.jpg