Cacarakan

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Aksara Sunda Cacarakan
ꦄꦏ꧀ꦱꦫꦱꦸꦤ꧀ꦝꦕꦕꦫꦏꦤ꧀
Ngalagena or Consonants in Cacarakan Script.svg
Jenis aksara
BasaBahasa Sunda
Periode
abad ka-16 nepi 20
Silsilah
Nurutkeun hipotésis hubungan antara abjad Araméa jeung Brahmi, mangka silsilahna saperti kieu:
Tina aksara Brahmi diturunkeun jadi:

Cacarakan nyaéta salah sahiji jinis aksara Jawa anu kungsi dipaké di Tatar Sunda (Jawa Kulon & Banten).[1] Jinis aksara kawas kieu kungsi digunakeun pikeun nulis basa Sunda nalika mimiti abad ka-16 nepi ka mimiti abad 20 atawa kira-kira salila 4 abad.[2]

Etimologi jeung Pangaranan[édit | édit sumber]

Dina basa Sunda Cacarakan mibanda harti "niron aksara Carakan/Jawa". Tina juru jeueung tata basa Sunda Istilah "cacarakan" kawangun tina kecap dasar "caraka" anu ngalaman prosés réduplikasi kalawan dwipurwa anu ditambah tungtungan -an.[3]

Pangaranan aksara ieu beuki lila robah panyebutanna bareng jeung lobana pamakéan aksara ieu di Tatar Sunda, anu matak aksara ieu disebut ogé minangka aksara Sunda, pangaranan ini mimiti disebut dina buku jieunan G.J Grashuis anu judulna "Handleiding voor Aanleren van het Soendaneesch Letterschrift" (Buku Panunjuk pikeun Diajar Aksara Sunda) anu eusina ngeunaan papagon pikeun nuliskeun basa Sunda maké aksara Cacarakan anu dipedarkeun taun 1860.[4]

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Référénsi[édit | édit sumber]

  • Tim Unicode Aksara Sunda. 2008. Direktori Aksara Sunda untuk Unicode. Bandung: Dinas Pendidikan Pemprov Jawa Barat.
  • Mulyana, Nana dkk. 2008. Katalog Naskah Kuno Museum Negeri Sri Baduga. Bandung: Balai Pengelolaan Museum Sri Baduga.

Cutatan suku[édit | édit sumber]

  1. D. Dienaputra, Reiza (2011). SUNDA Sejarah, Budaya, dan Politik (PDF). Jatinangor: Sastra Unpad Press. pp. 29–30. 
  2. Ruhaliah, Ruhaliah (2010). "Jejak Penjajahan pada Naskah Sunda: Studi Kasus pada Surat Tanah". Jurnal Manuskrip Nusantara 1 (1): 49. doi:10.37014/jumantara.v1i1.104. https://ejournal.perpusnas.go.id/jm/article/view/00100120103. 
  3. Ekadjati dkk, 1999
  4. Rosyadi, Rosyadi; Kusumah, Siti Dloyana; Heryana, Agus; Rusnandar, Nandang. (1997). PELESTARIAN DAN USAHA PENGEMBANGAN AKSARA DAERAH SUNDA (PDF). Jakarta: Proyek Pengkajian dan Pembinaan Nilai-Nilai Budaya Pusat Direktorat Sejarah dan Nilai Tradisional Direktorat Jenderal Kebudayaan. p. 17. 

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]