Cakcak

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.
Cakcak
Cakcak imah
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Reptilia
Order: Squamata
Suborder: Sauria
Kulawarga: Gekkonidae
Gray, 1825
Subfamili

Aeluroscalabotinae
Eublepharinae
Gekkoninae
Teratoscincinae
Diplodactylinae

Cakcak nyaéta kadal anggota famili Gekkonidae, ukuranna kawilang leutik-sedeng, hirup di wewengkon iklim haneut di sakuliah dunya. Teu ilahar jeung bangsa kadal lianna, cakcak mah sok disada dina interaksi jeung cakcak lianna. Kaistiméwaan lianna nyaéta kamampuhna pikeun napak dina bahan vértikal nu lemes. Di wewengkon iklim haneut mah cakcak téh dalit pisan dina kahirupan manusa sapopoé, sabab sok aya di lingkungan jero paimahan, komo ku sipatna nu sok ngahakan serangga nu sok ngaganggu (misalna reungit).

Aya sababaraha spésiés cakcak nu parténogenik, bikangna bisa endogan tanpa kudu jalangan jeung jalu.

Dina kaélmuan, nu jadi béntangna téh nyaéta dampal sukuna, sabab bisa napel kana rupa-rupa bahan tanpa maké cairan atawa tegangan beungeut cai.

Spésiés cakcak nu ilahar[édit | édit sumber]

  • Cakcak emas, Gekko ulikovski
  • Cakcak imah, Hemidactylus frenatus—spésiés nu ilahar aya di lingkungan paimahan, sumebar di wewengkon tropis jeung subtropis.
  • Cakcak Indo-Pasifik, Hemidactylus garnoti—ogé katelah cakcak careuh (fox gecko) kusabab sungutna panjang kawas careuh. Spésiés ieu aya di paimahan di wewengkon tropis.
  • Cakcak Méditerania, Hemidactylus turcicus—aya nu hirup di paimahan, aya ogé nu liar.
  • Cakcak leopard, Eublepharis macularius —spésiés nu panglobana dikukut, sigana mah kusabab teu bisaeun naék mun diteundeun dina wadah kaca.

Sumber rujukan[édit | édit sumber]

  • Gecko, Wikipédia édisi basa Inggris per 23 Pébruari 2006.

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]


Nulis.jpg