Emas

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
79 platinumemasraksa
Ag

Au

Rg
Au-TableImage.png
Umum
Ngaran, Lambang, Nomer emas, Au, 79
Dérét kimia logam transisi
Golongan, Periode, Blok 11, 6, d
Warna konéng métalik
Native gold nuggets.jpg
Beurat atom baku 196.966569(4)  g·mol−1
Konfigurasi éléktron [Xe] 4f14 5d10 6s1
Éléktron per cangkang 2, 8, 18, 32, 18, 1
Pasipatan fisik
Fase solid
Dénsitas (dina h.r.) 19.3 g/cm³
Dénsitas cairan dina t.l. 17.31 g/cm³
Titik lééh 1337.33 K
(1064.18 °C, 1947.52 °F)
Titik golak 3129 K
(2856 °C, 5173 °F)
Panas fusi 12.55  kJ·mol−1
Panas panguapan 324  kJ·mol−1
Kapasitas panas (25 °C) 25.418  J·mol−1·K−1
Tekanan uap
P(Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
at T(K) 1646 1814 2021 2281 2620 3078
Pasipatan atom
Struktur kristal face centered cubic
Wilangan oksidasi -1, 1, 2, 3, 4, 5
(oksida amfotérik)
Éléktronégativitas 2.54 (skala Pauling)
Énérgi ionisasi 1st: 890.1 kJ/mol
2nd: 1980 kJ/mol
Radius atom 144  pm
Radius kovalén 136±6  pm
Radius Van der Waals 166 pm
Unak-anik
Susunan magnétik diamagnétik
Résistivitas listrik (20 °C) 22.14 nΩ·m
Konduktivitas panas (300 K) 318  W·m−1·K−1
Ékspansi panas (25 °C) 14.2 µm/(m·K)
Kecepatan sora (thin rod) (r.t.) (hard-drawn)
2030  m·s−1
Modulus Young 78 GPa
Tensile strain 0.00157  
Modulus Shear 27 GPa
Modulus Bulk 180 GPa
Nisbah Poisson 0.44
Kateuasan Mohs 2.5
Kekerasan Vickers 216  MPa
Kateuasan Brinell  ? 2450 MPa
Nomer régister CAS 7440-57-5
Isotop penting
Artikel utama: Isotop emas
iso KA umur-nyatengah UR ÉU (MeV) HU
195Au sin 186.10 d ε 0.227 195Pt
196Au sin 6.183 d ε 1.506 196Pt
β 0.686 196Hg
197Au 100% Au stabil ngandung 118 neutron
198Au sin 2.69517 d β 1.372 198Hg
199Au sin 3.169 d β 0.453 199Hg
Rujukan

Emas atawa kancana nyaéta unsur kimia nu lambangna Au (Latin: aurum) kalawan nomer atom 79. Ieu logam mulya geus ti bihari boga ajén anu luhur, boh pikeun perhiasan, patung, atawa papaés wangunan/ornaméntasi. Di alam, ieu logam kapanggih dina bentuk guruntulan atawa 'bijih' dina babatuan, dina urat, jeung dina déposit aluvial. Emas fisikna padet, lemes, hérang, sarta leuleus, pangleuleusna ti antara logam-logam murni anu aya. Nu murni kelirna konéng caang, ngagurilap matak ngirut, katambah ku watekna anu henteu kabakar ku udara atawa cai. Dina widang ékonomi, emas dipaké dina sistem dinar jeung sistem Bretton Woods.

Dina tungtung taun 2006, emas nu geus kungsi dikali salila ieu kira-kira nepi ka 158.000 ton[1] (sarua jeung kubus ukuran 20,2 méter). Di industri modéren, emas dipaké dina éléktronik jeung kedokteran gigi, ku sabab watekna anu tahan korosi oksidatif sarta alus konduktivitas listrikna. Sacara kimia, emas kaasup logam transisi nu bisa jadi kation trivalén jeung univalén. Dina STP, emas bisa jadi asam kloroaurat mun diréaksikeun jeung aqua regia (campuran asam), atawa jeung larutan basa sianida. Emas bisa leyur dina raksa, ngabentuk aloy amalgam tanpa ngalaman réaksi kimia. Dina pemurnian, emas bisa dipisahkeun ti logam lian ku sabab emas henteu bisa leyur dina asam nitrat nu bisa ngaleyurkeun pérak jeung logam basa (téhnik "inquartation and parting"). Asam nitrat geus ti baheula dipaké pikeun mariksa aya/henteuna emas, malah kiwari istilah "uji asam" ("acid test") jadi baku utama dina pamariksaan emas.

Pasipatan[édit | édit sumber]

Emas téh logam anu istiméwa; sagram emas bisa diamparkeun jadi lambar anu legana saméter pasagi. Lambaranana bisa ipis pisan nepi ka ampir tembus cahya. Cahya anu tembus katembongna biru semu héjo, ku sabab emas mantulkeun cahya konéng jeung beureum.[2] Lambaran emas ogé mantulkeun cahya infrabeureum, ku kituna dipaké taméng infrabeureum dina pakéan tahan panas jeung pakéan luar angkasa.[3]

Emas bisa ngabentuk campuran/aloy jeung logam lianna, utamana pikeun ngarobah pasipatan métalurgina, ngatur titik lééh, atawa pikeun ngahasilkeun kelir anu éksotik.[4]

Rujukan[édit | édit sumber]

  • Gold (disalin 19 Agustus 2009)
  1. "World Gold Council". Diakses tanggal 2008-07-04. 
  2. "Gold: causes of color". Diakses tanggal 2009-06-06. 
  3. Mallan, Lloyd (1971). Suiting up for space: the evolution of the space suit. John Day Co. p. 216. ISBN 978-0381981501. 
  4. Salah ngutip: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama coloredgold

Bacaan salajengna[édit | édit sumber]

  • Faulk W & Taylor G (1979). An Immunocolloid Method for the Electron Microscope. Immunochemistry 8: 1081–1083.
  • Kodak (2006). Toning black-and-white materials. Technical Data/Reference sheet G-23, Méi 2006 [1].
  • Roth J, Bendayan M, Orci L (1980). FITC-Protein A-Gold Complex for Light and Electron Microscopic Immunocytochemistry. J. Histochemistry and Cytochemistry 28: 55–57.
  • World Gold Council, Jewellery Technology, Jewellery Alloys

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Nulis.jpg