Engkol

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
nuju dipelak

Engkol (Brassica oleracea) téh sayuran anu buleud jeung disusun ku daun-daun anu héjo sarta patumpang tindih[1].Engkol atawa basa Walandana mah kool nyaéta ngaran sayuran anu sok disebut ogé kol, sok dipaké lalab, diangeun jeung sajabana[2].

Mangpaat[édit | édit sumber]

Sanajan dina engkol sok kaambeu bau walirang jalaran ayana kandungan walirang anu loba tapi engkol,boga mangpaat keur kaséhatan di antarana ngurangan beurat awak,kulit buruk jeung sembelit[1]. Ngadahar sayur kol atah atawa setengah asak supaya vitamin jeung mangpaatna angger aya[3]. Engkol kaasup sayuran anu luhur kandungan serat jeung vitamin C na. Lamun didahar atah-atah bisa nyingkahan kangker jeung ngubaran panyakit maag[3]. Anu rumasa boga panyakit maag leuwih hadé ngadahar engkol ku cara dijieun jus[4]. Husus keur anu panyakit maag, bakal leuwih hadé lamun satengah jam atawa sajam saméméh dahar nginum heula jus engkol[4]. Cara nyieunna téh 300 gram bonténg ditambah 150 gram engkol bodas anu geus dibérésihkeun saméméhna tuluy dijus sabada kitu disaring tuluy diinum[4]. Engkol mah leuwih hadé didahar atah ti batan diseupan atawa diasakan nepi ka hipu, ku sabab bisa galuarkeun gas nu ngabalukarkeun beuteung nu ngadaharna bunghak[4].

Kandungan Gizi[édit | édit sumber]

engkol dina wadah
  • Kalium, saporsi sayur engkol ngandung 269 miligram kalium, nyaéta kurang leuwih 6% tina kabutuhan lalaki sawawa unggal poé[1].kalium boga fungsi keur ngontrol tekanan darah jeung ngurangan resiko batu ginjal ogé nyaimbangkeun cairan-cairan anu aya dina jero awak[1].
  • Zat besi ,engkol per porsi ngadung samiligram atawa 2% anu dibutuhkeun ku lalaki sawawa unggal poé[1]. Zat besi nyingkahan panyakit kurang darah (anemia)[1] . Keur mantuan nyerep zat besi anu aya dina engkol bisa dibarengan ku ngadahar jeruk[1].
  • Vitamin A,saporsi engkol ngandung kurang leuwih 7% tina jumlah anu disarankeun keur lalaki sawawa[1]. Mangpaat engkol nyaéta ngarojong kaséhatan panon,kalemesan kulit jeung kalembaban selaput lendir[1].Vitamin A ogé ngaronjatkeun sistem imun awak ku cara nganetralisir radikal bébas anu ngabalukarkeun panyakit jeung ruksakna jaringan[1].
  • Vitamin C,dina kol aya 55 miligram Vitamin C per porsi, nyaéta kurang leuwih 61% tina jumlah anu diperlukeun sapopoéna.[1] Vitamin C ngawangun fungsi imun awak, gancang nyageurkeun raheut, ngaronjatkeun kaséhatan huntu jeung gusi, jeung ngungkulan sel anu ruksak dina awak[1].
  • Kalsium, saporsi engkol ngandung 67 miligram kalsium atawa 7% tina jumlah anu disarankeun keur lalaki sawawa unggal poéna[1]. Kalsium miboga punsi keur nguatkeun tulang jeung huntu,ngaronjatkeun pembekuan getih, ngababarikeun kontraksi otot, ogé mantuan transmisi sinyal saraf[1].
  • Fitonutrisi, engkol ngandung fitonutrisi anu disebut indole-3-carbinol keur nurunkeun kolesterol[1].

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o Manfaat Sayur Kol untuk Kesehatan(diakses 17 Oktober 2011)
  2. Danadibrata,R.A.2006.Kamus Basa Sunda.Bandung:Kiblat Kaca 192
  3. a b Obati maag dengan sayur kol(diakses 17 Oktober 2011)
  4. a b c d Khasiat Sayur Kol Untuk Mengobati Sakit Maag(diakses 17 Oktober 2011)


Nulis.jpg