Golodog

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Budak keur diuk dina golodog lalajo anu maraén angklung

Golodog nyaéta bagéan tina imah anu perenahna aya di hareupeun panto ka rohangan tepas jeung tengah imah.[1] Golodog ilaharna dijieun tina tangkal awi (beunang meulah atawa awi golondongan) bisa ogé tina papan kai.[2]

Pedaran[édit | édit sumber]

Golodog wangunna kawas bangku, aya ogé golodog anu maké undakan (panécéan) lobana undakan henteu leuwih ti tilu undak.[2] Utamana imah-imah anu mibanda kolong jangkung.[3] Golodog méh sarupa jeung panécéan imah étnik urang Batawi.[4]Di Batawi mah disebutna balak suji bahana dijieun tina papan kai.[4] Balak hartina cilaka sedengkeun suji hartina pangiuhan jadi balak suji téh bisa di hartikeun tempat ngiuhan jeung nolak bala (cilaka).[4] Dina wangun imah adat Sunda, umpama ditempo ku cara horisontal tina lantéy imah, bagéan imah bisa disebutkeun: tepas, sosoro tuluy pang hareupna golodog.[5]

Kagunaan[édit | édit sumber]

  1. Kagunaan golodog téh utamana pikeun meresihkeun suku saméméh nincak ka jero imah.[2]
  2. Golodog téh pikeun panécéan naék ka imah ku lantaran imah baheula mah wanguna panggung anu di handana disebut kolong atawa paranjé paranti neundeun pakakas jeung ingon-ingon.[2]
  3. Golodog ogé mangrupa tempat pikeun ngawangkong jeung tatangga mangsa geus rinéh, bisa ogé tempat ulin budak, panundaan hasil tatanén (samentara), malahan dipaké tempat ngadaweung, jeung réa-réa deui.[6]
  4. Bisa ogé tempat migawé pagawéan anu henteu pati penting (nyiaran kutu, milihan sérah, mereskeun paré, jeung sajabana).[7]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Antropologi, Jurusan (1995). Antropologi Indonesia, Volume 18. Jakarta: Jurusan Antropologi, Fakultas Ilmu Social dan Ilmu Politik, Universitas Indonesia. p. 69. 
  2. a b c d Rachmadiena, Nadia Siti (1995). Suku Bangsa Dunia dan Kebudayaannya. Jakarta: Niaga Swadaya. p. 69. ISBN 978-979-788-379-9. 
  3. Suhamihardja, A. Suhandi; Sri Saadah Herutomo, Proyek Inventarisasi dan Pembinaan Nilai-Nilai Budaya (Indonesia) (1991). Pengendalian sosial tradisional di daerah Jawa Barat. Jakarta: Departemen Pendidikan dan Kebudayaan, Direktorat Jenderal Kebudayaan, Direktorat Sejarah dan Nilai Tradisional, Proyek Inventarisasi dan Pembinaan Nilai-Nilai Budaya. p. 42. 
  4. a b c Swadarma PENGARANG, Doni (2013). Rumah Etnik Betawi. Jakarta: GRIYA KREASI. ISBN 978-979-661-212-3. 
  5. Permana, Permana (2006). Tata ruang masyarakat Baduy. Jakarta: Wedatama Widya Sastra. p. 68. 
  6. Padma, Adry (2001). Kampung Naga: permukiman warisan karuhun. Jakarta: Architecture & Communication. p. 22. 
  7. Padma, Adry (2001). The Naga Village: A Heritage from the Ancestors. Jakarta: Foris by Architecture & Communication. p. 22. 

Daftar Pustaka[édit | édit sumber]


Nulis.jpg