Hérbisida

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search

Hérbisida (tina basa Inggris herbicide) nyaéta sanyawa atawa bahan anu sumebar dina lahan pertanian pikeun ngurangan atawa ngabasmi tutuwuhan nu nurunkeun kana hasil (gulma).[1] Herbisida ogé bisa disebut bahan kimia keur maéhan atawa ngamusnahkeun gulma.[rujukan?] Lahan pertanian biasana dipelakan hiji atawa dua rupa pepelakan tatanén.[1] Tapi tutuwuhan séjén ogé bisa jadi dina lahan éta.[1] Sabab kompetisi dina sia gizi dina taneuh, mangrupa akusisi ti sinar panonpoé, sarta siaran tina zat atawa alelopatik, tutuwuhan séjén ayana teu pikaresepeun.[1] Herbisida dipaké minangka salah sahiji cara ngadalikeun tutuwuhan "asing".[1]

Cara Gawé[édit | édit sumber]

Sacara umum, herbisida gawé ku cara ngaganggu kana prosés anabolisme sanyawa penting kayaning pati, asam lemak atawa asam amino ngaliwatan kompetisi jeung sanyawa nu "normal" dina prosés éta.[rujukan?] Herbisida jadi kompetitor sabab mibanda struktur nu sarua jeung jadi kosubstrat nu diakuan ku énzim bisa sasaran.[1] Cara séjén tina kerja pikeun ngaruksak kasaimbangan produksi bahan kimia diperlukeun tutuwuhan.[1]
Conto:

  • glyphosate (Monsanto) ngaganggu sintésis asam amino aromatik sabab bersaing jeung fosfoenol piruvat[1]
  • fosfinositrin ngaganggu asimilasi tina nitrat jeung amonium alatan substrat tina sintase énzim glutamine.[1]

Jinis Herbisida[édit | édit sumber]

Herbisida kontak[édit | édit sumber]

Herbisida nu teu bisa asup ngaliwatan saluran kadaharan tutuwuhan (lamun herbisida disemprot dina daun, akar teu miluan paéh).[2] Bahan aktip: paraquat.[2]

Herbisida sistemik[édit | édit sumber]

Herbisida nu bisa asup kaserep kana saluran dahareun tutuwuhan.[rujukan?] Lamun daun nu disemprot, mangka akar ogé bisa paéh.[rujukan?] Cara gawéna herbicides sistemik umumna leuwih laun sarta hasilna leuwih gampang katinggali.[2] Tapi bisa ngahambat tumuwuhna jukut anu leuwih lila ti herbicides kontak. [rujukan?] Bahan aktif: glyphosate, 2,4-D, logam metsulfuron.[2]

Herbisida selektif[édit | édit sumber]

Racun special lamun disemprot ka pamotongan utama teu paéh, kur maéhan gulma wungkul.[2] Bahan aktip: Atrazine, metolaklor, pendimetalin, simazin[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i Schopfer dan Brennicke (2005). Pflanzenphysiologie. Spektrum. Muenchen.
  2. a b c d e f (id)Gulma Musuh dalam Selimut (diakses 1 Maret 2015)
Nulis.jpg