Hérbisida

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh

Hérbisida (tina basa Inggris herbicide) nyaéta sanyawa atawa bahan anu sumebar dina lahan pertanian pikeun ngurangan atawa ngabasmi tutuwuhan nu nurunkeun kana hasil (gulma).[1] Herbisida ogé bisa disebut bahan kimia keur maéhan atawa ngamusnahkeun gulma.[rujukan?] Lahan pertanian biasana dipelakan hiji atawa dua rupa pepelakan tatanén.[1]Tapi tutuwuhan séjén ogé bisa jadi dina lahan éta.[1] Sabab kompetisi dina sia gizi dina taneuh, mangrupa akusisi ti sinar panonpoé, sarta siaran tina zat atawa alelopatik, tutuwuhan séjén ayana teu pikaresepeun.[1] Herbisida dipaké minangka salah sahiji cara ngadalikeun tutuwuhan "asing".[1]

Cara Gawé[édit | édit sumber]

Sacara umum, herbisida gawé ku cara ngaganggu kana prosés anabolisme sanyawa penting kayaning pati, asam lemak atawa asam amino ngaliwatan kompetisi jeung sanyawa nu "normal" dina prosés éta.[rujukan?] Herbisida jadi kompetitor sabab mibanda struktur nu sarua jeung jadi kosubstrat nu diakuan ku énzim bisa sasaran.[1] Cara séjén tina kerja pikeun ngaruksak kasaimbangan produksi bahan kimia diperlukeun tutuwuhan.[1]
Conto:

  • glyphosate (Monsanto) ngaganggu sintésis asam amino aromatik sabab bersaing jeung fosfoenol piruvat[1]
  • fosfinositrin ngaganggu asimilasi tina nitrat jeung amonium alatan substrat tina sintase énzim glutamine.[1]

Jinis Herbisida[édit | édit sumber]

Herbisida kontak[édit | édit sumber]

Herbisida nu teu bisa asup ngaliwatan saluran kadaharan tutuwuhan (lamun herbisida disemprot dina daun, akar teu miluan paéh).[2] Bahan aktip: paraquat.[2]

Herbisida sistemik[édit | édit sumber]

Herbisida nu bisa asup kaserep kana saluran dahareun tutuwuhan.[rujukan?] Lamun daun nu disemprot, mangka akar ogé bisa paéh.[rujukan?] Cara gawéna herbicides sistemik umumna leuwih laun sarta hasilna leuwih gampang katinggali.[2] Tapi bisa ngahambat tumuwuhna jukut anu leuwih lila ti herbicides kontak. [rujukan?] Bahan aktif: glyphosate, 2,4-D, logam metsulfuron.[2]

Herbisida selektif[édit | édit sumber]

Racun special lamun disemprot ka pamotongan utama teu paéh, kur maéhan gulma wungkul.[2] Bahan aktip: Atrazine, metolaklor, pendimetalin, simazin[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i Schopfer dan Brennicke (2005). Pflanzenphysiologie. Spektrum. Muenchen.
  2. a b c d e f (id)Gulma Musuh dalam Selimut (diakses 1 Maret 2015)
Nulis.jpg