Ibing Kusmayatna

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Gambar:Kang Ibing.jpg
Raden Aang Kusumayatna (Kang Ibing)
Ibing Kusmayatna
Babar: 20 Juni 1946
Indonésia Sumedang, Indonesia
Pupus:19 Agustus 2010
Indonésia Bandung, Indonesia
Kawarganagaraan:Indonésia

Ibing Kusmayatna atawa Radén Aang Kusmayatna Kusumadinata ogé dipikawanoh minangka Kang Ibing (gumelar di Sumedang, Jawa Kulon, 20 Juli 1946 – tilar dunya di Bandung, Jawa Kulon, 19 Agustus 2010 dina umur 64 taun)[1][2] nyaéta salah saurang inohong Sunda, tukang bodor, ogé anu panaratas grup bodor De'Kabayan. Kang Ibing téh nyaéta anak ti papasangan Radén Suyatna Kusumahdinata jeung Radén Kusdiyah.

Tamat ti SMA anjeunna nuluykeun ka Jurusan Bahasa Rusia Fakultas Sastra UNPAD nepi ka lulus jadi sarjana muda.[1] Nalika mahasiswa kungsi jadi Pupuhu Kasenian Daya Mahasiswa Sunda DAMAS, Penasihat Departemen Kesenian UNPAD, sarta jadi asistén dosén Fakultas Sastra.[1] Taun 1986, di Bandung loba radio swasta niaga kayaning Radio Mara 27.[1] Ibing ngamimitian karirna ti dinya salaku nu sok siaran di radio sarta nu ngokolakeun acara obrolan rinéh, bodor tapi pinuh ku kritik dina Radio Mara.[1] Kalawan lentong Sundana nu has sarta cara mawakeun acara nu ngalér ngidul kumaha karep jadi hiji hal nu unik tur dipikaresep ku masarakat.[1]

Bareng jeung Aom Kusman, Suryana Patah, Wawa Sofyan,sarta Ujang nyieun grup lawak “de Kabayan” (1970-an).[1][3] Taun 1975 jadi tokoh utama dina pilem "Si Kabayan" kalawan produserna Tuty Suprapto.[1][3] Tuluy maén pilem-pilem lianna kayaning "Aténg the Godfather" (1976), "Apanya Dong" (1985), "Si Kabayan dan Gadis Modéren" (1990), "Bang Kojak" (1977), "Boss Carmad" (1990), "Komar Si Glen Kemon Mudik" (1990), "Warisan Terlarang"(1990), jeung "Di Sana Senang Di Sini Senang" (1990).[1][3]

De' Kabayan[édit | édit sumber]

De’ Kabayan nyaéta salah sahiji grup lawak asal dayeuh kembang anu diwangun luhur 5 jalma personil, nyaéta Aom Kusman, Kang Ibing, Suryana Fatah, Wawa Sofyan sarta Mang Ujang. De’ Kabayan midang munggaran dina kisaran taun 1976, benerna sanggeus diwangunna De’ Kabayan mangsa Kang Ibing cikénéh bérés maén film Si Kabayan babarengan Lenny Marlina (anu maénkeun Nyi Iteung) sarta Sofyan Sharna (Sutradara) dina taun 1975.

Saban personél mibanda ciri has unggal dina memerankan perannya. Kang Maman landian kang Ibing ngawakilan urang Sunda anu ‘culun’, ku culunna bisa nyieun keuheul lawan ngomong. Aom Kusman nyaéta sosok “playmaker”, pangatur anu calakan keur nyieun alur piomongeun anu biasana jadi sosok pang ‘waras‘ dina saban carita, Suryana Fatah landian Koh Holiang nyaéta sosok etnis Tionghoa anu teu daék éléh, Wawa Sofyan landian mas Sastro jadi urang Jawa anu saeutik calutak, pamungkas aya Ujang kitu deui urang Sunda anu saukur palengkap sarta alok (anu méré eupan pikaseurieun).

Di éra 80-an kasét lawak memang lain barang anu langka. Sajaba TVRI sarta sagala rupa pentas, éksistensi jumplukan lawak loba dirojong ku penjualan kaset rékaman mangrupa lawakan sarta lagu-lagu maranéhanana. Sajaba De Kabayan aya Surya Grup, Warung Kopi (Warkop) Prambors, Jayakarta Grup, Pancaran Sinar Petromaks, nepi ka Sersan Prambors.

Group Lawak De’ Kabayan ngaluarkeun runtuyan carita, di antarana: Kang Maman Mencari Anak Anjing, hiji carita romantis, carita antara pancén, asih sarta anak anjing. Aya ogé Bebesanan, Ngaronda, sarta Kang Maman Mencari Gadis Jujur, kalawan para palaku : Charles Bronson minangka Kang Ibing, Alan Delon minangka Aom Kusman, David Cion minangka Suryana Fatah, Pernando Sanco minangka Wawa Sofyan, sarta Roger More minangka Ujang. Dibantuan ku ratusan buntut reungit minangka figuran. Ogé di dukung ku béntang-béntang kaceluk kaliber dunya : Boderek minangka seksi konsumsi, Larry Homs minangka seksi kaamanan, Nowskinsky minangka seksi angkutan, sarta Brooke Shield Salon minangka tata rias. Produksi De’ Kabayan anu geus méakkeun waragad jutaan sen. Dibéntangan ku Aom Kusman, Wawa Sopyan, Suryana Fatah, Mang Ujang, sarta Kang Ibing.

Maén dina film[édit | édit sumber]

Sanggeus suksés ngalakonan dunya lawak, dina taun 1975 Kang Ibing mimiti ngarambah ka dunya layar lébar kalawan ulin dina film dijudulan Si Kabayan arahan sutradara Tutty Suprapto. Majar, dipilihkan Kang Ibing pikeun maénkeunn sipat Si Kabayan anu mangrupa inohong legendaris dina carita rahayat Pasundan alatan Tutty Suprapto ngarasa kataji kana gaya ngomong Kang Ibing waktu masih jadi nu mawa acara di Radio Mara.

Taun-taun saterusna Kang Ibing mimiti milu kalibet dinasababaraha film layar lébar séjénna, kawas:

  1. Ateng The Godfather (1976),
  2. Bang Kojak (1977),
  3. Si Kabayan dan Gadis Kota (1989),
  4. Boss Carmad (1990),
  5. Komar Si Glen Kemon Mudik (1990),
  6. Warisan Terlarang (1990),
  7. Di Sana Senang Di Sini Senang (1990).

Jadi Da'i[édit | édit sumber]

Ngasupan éra 90 sarta 2000-an, dibarengan ku nambahan umur sarta mencarna anggota De Kabayan alatan kasibukan séwang-séwangan, Kang Ibing sacara lalaunan mimiti ninggalkeun dunya hiburan sarta pindah ka dunya religi. Manéhna jadi saurang Da’i atawa Penceramah Agama.

Waktu jadi Da’i, lalaki anu kungsi nyekel kalungguhan minangka Diréktur salah sahiji bioskop di Dayeuh Bandung éta mindeng mikeun ceramah ka sagala rupa tempat, ti mimiti wewengkon pilemburan sarta pakotaan di wewengkon Indonésia nepi ka ka mancanagara, kawas Timor Timur sarta Australia. Téma ceramahana umumna ngait masalah kasapoé jeput anu dibarengan kalawan gaya humor anu calakan sarta seger, ku kituna gampang ditarima ku anu ngadangukeunana.

Minangka catetan, di antara-antara kasibukanana minangka saurang Da’i, Kang Ibing kungsi kénéh neuleuman hobi lianna, nyaéta miara domba aduan. Pikeun pangaresepna éta anu hiji ieu Kang Ibing henteu ajrih-ajrih nyokot jukut sorangan di galengan sérang anu aya di kira-kira komplek padumukanana di Pandan Wangi Ciwastra Bandung.

Pungkasan Hirup[édit | édit sumber]

Sanggeus suksés jadi saurang pelawak, béntang film sarta ogé Da’i, dina tanggal 19 Agustus 2010 lalaki anu resep banyol ieu dipundut ku Nu Kawasa. Serangan jantung anu jadi cukang lantaran pupus anjeunna. Panyakit ieu ogé dirandapan saprak 15 taun katukang. Saméméh maot, Kang Ibing humandeuar seueul, lieur, saterusna utah. Kang Ibing maot alatan ngalaman perdarahan alatan geubis di jero kamar mandi imahna. Manéhna kunsi dibawa ka Rumah Sakit Al Islam Bandung. saméméh nafas pamungkasna dina jam 20.45 WIB.

Rencanana Kang Ibing baris dimakamkan di TPU Gunung Puyuh, Sumedang, deukeut ka astana pahlawan Indonésia asal Acéh Cut Nyak Dhien, dina poé Jumaah 20 Agustus 2010. Mulangna Kang Ibing henteu ngan ninggalkeun kasedih pikeun kaum barayana, ogé pikeun lolobana bangsa Indonésia.

Kang Ibing disemayamkeun di imah duka di Jl. Kencana Wangi No.70 Komplek Pandan Wangi Kalurahan Buahbatu, Kacamatan Buahbatu, Bandung. Layonna dimakamkan di Gunung Puyuh Sumedang.

Référénsi[édit | édit sumber]

  1. Kang Ibing - Budayawan Pituin Sunda : andirustandisunarya.wordpress.com
  2. Kang Ibing Inohong Budayawan Sunda : kompasiana.com

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i Tim Redaksi.2000.Ensiklopedi Sunda Alam, Manusia dan Budaya.Jakarta:Pustaka Jaya dan Yayasan Kebudayaan Rancage
  2. Gubernur: Kang Ibing Sosok Serba Bisa (Diakses tanggal 19 Oktober 2011)
  3. a b c Rd. Aang Kusmayatna Kusumadinata (Kang Ibing) (Diakses tanggal 15 Oktober 2011)


Nulis.jpg