Lompat ke isi

Jakatuwa

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Scoparia dulcis L
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Plantae
Divisi:
Spermatophyta
Kelas:
Dikotil
Ordo:
Lamiales
Kulawarga:
Plantaginaceae
Génus:
Scoparia
Spésiés:
Scoparia dulcis
Sinonim

Jakatuwa; Scoparia dulcis L; Sapu Manis nyaéta hiji tutuwuhan kembangan nu asalna tina kulawarga plantaginaceae. [1] Habitat ieu tutuwuhan aya dina taneuh keusik, lempung atawa taneuh liat.[2]

Ciri mandiri[édit | édit sumber]

Scoparia dulcis tangkalna mibanda dahan, ajeg, tiasa ogé ngampar, jangkungna 25-90 cm; kelirna héjo, buleud, heuras, Akar tunggang, kelirna coklat, Daunna nunggal bijil pasingareup-singareup, rérégéan, aya nu lonyod aya ogé anu buleud endog, méncos kana palebah cupat daunna. Kembangna bodas, leutik, seueur, sareng pedicellate. Buah mangrupa kapsul globose, bijil tina kélék daun kelirna héjo, mibanda loba siki. Sebaran: Scoparia dulcis nyebar kalawan lega di India sareng ogé di Amérika tropis sareng sacara sporadis di Afrika, Asia, ogé Australia. Éta mangrupikeun ramuan taunan anu disebarkeun sacara lega di seueur nagara tropis. [1]

Kandungan kimia[édit | édit sumber]

Sakabéh bagian tina ieu tutuwuhan mibanda saponin jeung flavonoid, alkaloid dipibanda dina akarna. [3]

Mangpaat Ubar[édit | édit sumber]

Sacara tradisional Jakatuwa mangrupa emetic, astringent, emollient, depurative, antiseptik, diuretik, expectorant, sarta purgative sarta dipaké dina ngubaran batu ginjal, batu kandung kemih, nyeri huntu, blennorrhagia, kaleuwihan haid, gangguan burih, nyeri tikoro, amygdalosis, conjunctivi- tis, batuk, nyeri ceuli, diabétes , dysmenorrhea, éksim, muriang, gonorrhea, gravel, nyeri sirah, radang, marasmus, menorrhea, metroxenia, ophthalmia, tumpukan, ruam, sores, spasms, sipilis , sarta tumor. [1] Di India, tutuwuhan geus dipaké salaku ubar tradisional pikeun DM (review: Saikia et al. 2011).

Farmakologi Antidiabetes: Dina beurit diabétes anu diinduksi aloksan, ékstrak tutuwuhan nunjukkeun kagiatan hipoglikemik (Pari sareng Venkateswaran 2002). Salajengna, komplikasi diabetes sapertos hyperlipidemia sareng setrés oksidatif diréduksi ku ékstrak dina beurit diabétes anu ngainduksi kimiawi (Latha sareng Pari 2003). Ékstrak cai S. dulcis ngurangan hyperglycemia jeung ngaronjatkeun insulin plasma jeung sababaraha énzim jalur polyol dina diabétes beurit ékspérimén (Latha jeung Pari 2004). Pamakéan ékstrak tutuwuhan (200 mg / kg) sacara signifikan ngirangan glukosa getih kalayan ngaronjat signifikan dina tingkat insulin plasma dina beurit diabétes anu disababkeun ku streptozotocin dina 15 poé katukanga1. Ekstrak ngainduksi stimulasi sékrési insulin tina sél-sél pankréas terasing anu nunjukkeun kagiatan sékrési insulin na. Ieu ditangtayungan ngalawan cytotoxicity streptozotocin-ngainduksi jeung produksi oksida nitrat dina beurit insulin- garis sél oma RINm5F (Latha et al. 2004). [1]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b c d Subramoniam, Appian (2016). Plants with Anti-Diabetes Mellitus PropertiesSubramoniam. London.: CRC Press. p. 366. ISBN 9781482249903.  Disungsi21 Maret 2023
  2. Heyne, K. (1913). De nuttige planten van Nederlandsch-Indië, tevens synthetische catalogus der verzamelingen van het Museum voor Technische- en Handelsbotanie te Buitenzorg. Museum voor Economische Botanie (Bogor, Indonesia): Batavia, Ruygrok. p. 165.  Disungsi21 Januari 20223
  3. Lukas Tersono Adi, Ir. (2008). Tanaman Obat & Jus utk Mengatasi Penyakit Jantung, Hipertensi, Kolesterol & StrokeLukas Tersono Adi. Jakarta: Agromedia. p. 79. ISBN 9789790061958.  Disungsi27 Maret 2023