Kéhkél

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kéhkél
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Actinopterygii
Order: Siluriformes
Kulawarga: Sisoridae
Subfamily: Glyptosterninae
Génus: Glyptothorax
Blyth, 1860
Type species
Glyptosternon striatus
McClelland, 1842
Sinonim

Aglyptosternon Bleeker, 1862
Euclyptosternum Günther, 1864
Paraglyptothorax Li, 1986
Pteroglanis Fowler, 1934
Pteropsoglanis Fowler, 1934
Sundagagata Boeseman, 1966
Superglyptothorax Li, 1986 [1]

Kéhkél basa Latin (Glyptothorax platypogon)[2] nyaéta lauk leutik kawas lélé hirupna disusukan anu caina tarik/nyéot, [3][4] Glyptothorax, asalna tina kecap glyptes anu hartina maseuk/mahat jeung kecap thorax anu hartina susu atawa dada,[5] ieu dumasar kana kabiasaan hirup lauk kéhkél anu mikaresep susukan anu caina palid rada tarik (nyéot) kéhkél sok caricing naplok dina sela-sela batu kawas anu dipaseuk.[4]

Pedaran[édit | édit sumber]

Kéhkél bisa naplok dina batu kalawan henteu kabawa palid téh ku alatan mibanda kulit anu reregetan dina palebah dadana anu gunana pikeun nyeusep/naplok kana batu anu diancikan/dicicingana.[6][7] Genus lauk kéhkél loba kapanggih di Indonésia, Turki, Syria, India jeung China beulah wétan , kalawan mibanda 84 spesies nominal, Kéhkél mangrupa genus paling langka tina éta spesies.[5] Urang Jerman nyebut kana lauk kéhkél : Brauner Gebirgswels .[5]

Ciri mandiri[édit | édit sumber]

Pangawakan[édit | édit sumber]

Lauk kéhkél mah henteu mibanda sirip dina dadana kitu ogé cucuk sirip dada, sungut/kumisna kandel jeung gepéng bijil tina biwir beulah sisina jumlahna aya opat pasang dina posisi subterminal .[8] awakna semu dempak/ datar nyaluyukeun kana tarikna cai susukan tur mindeng kapanggih naplok dina sesa-sela batu;[8] rubak awakna 5,0-5,6 kali leuwih pondok tina panjang awakna; rubak buntutna ampir saruan jeung panjang buntutna; kelir awakna pualam/semu konéng tur mibanda guratan anu ngagaris remeng-remeng dinatungtung tonggongna; awakna katutup ku titik-titik anu ngajarendul (Kottelat et al, 1993).[6][8] Mibanda sirip dina tonggong, bujur, buntut, sapasang sirip dada jeung sirip beuteung.[6] Mangsa nincak déwasa panjangna nepi ka 100 mm.[6]

Mijah[édit | édit sumber]

Lauk kéhkél jalu jeung bikang mimiti begér mangsa geus nepi kana ukuran panjang 50 mm.[8] Bulan MaretAgustus mangrupa usum mijah lauk kéhkél.[6] Waktu mijah anu kaitung panjang bisa disebutkeun pola endogan lauk kéhkél mah sawaréh-sawaréh (partial spawner).[7][8] Ieu ogé mangrupa pola adaptasi pikeun ngajaga kalumangsungan hirupna (survival) tina kaayaan tempat hirupna anu henteu netep.[7]

Baca Ogé[édit | édit sumber]

  1. (en)The Fishes of the Indo-australian Arcipelago
  1. (en)An Index to the Scientific Contents of the Journal and Proceedings of the
  2. (id)Journal Biologi

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Thomson, A.W.; Page, L.M. 2006: Genera of the Asian catfish families Sisoridae and Erethistidae (Teleostei: Siluriformes). Zootaxa, 1345: 1–96. Abstract & excerpt PDF
  2. "Glyptothorax platypogon". Universitetsparken 15 (Denmark). http://www.gbif.org/species/2341383. Diakses pada 2017-5-9 
  3. Jonathan Rigg (1862). A Dictionary of the Sunda Language of Java. Batavia: LANGE & CO. p. 213. 
  4. a b "Planet catfish". planetcatfish.com. Diakses tanggal 2017-05-6. 
  5. a b c "Glyptothorax platypogon". http://www.fishbase.org. Diakses tanggal 2017-05-6. 
  6. a b c d e "Bulletin of the Raffles Museum". Glyptothorax platypogon 16-20: 183. https://books.google.co.id/books?id=DqkfAQAAIAAJ&q=Glyptothorax+platypogon&dq=Glyptothorax+platypogon&hl=id&sa=X&ved=0ahUKEwijs9-TjOLTAhVMrY8KHZsQDGYQ6AEILDAB. Diakses pada 2017-9-05. 
  7. a b c "ZOO INDONESIA". http://e-journal.biologi.lipi.go.id. Diakses tanggal 2017-05-6. 
  8. a b c d e Rainboth, Walter (1996). Fishes of the Cambodian Mekong. Oschkosh, Wisconsin U.S.A: Food & Agriculture Org. p. 161. ISBN 92-5-103743-4. 
Nulis.jpg