Kalénder Arménia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kalénder t·s·é ]
Kagunaan Umum
Tiongkok · Islam · Gregorian · Thai: BulanPanonpoé . Tanggal minggu ISO · Astro · Julian
Tipe Kalénder
Lunisolar · Solar · Lunar
Kagunaan Lianna
Arménia · Bahá'í · Bengali · Berber · Buda · Koptik · Étiopia · Jérmanik · Yahudi · Hindu · India · Iran · Irlandia · Jepang · Jawa · Malayalam · Maya · Nanakshahi · Nepal · Nepal Sambat · Tamil · Tibet · Zoroaster
Julian asli · Runik

Kalénder Arménia maké panomeran Arménia. Dimimitian ti 552 M minangka munggarannana jaman Armenia.

Tanggalna ditandaan ku aksara ԹՎ t’v, sigla keur t’vin "dina taun" nu dituluykeun ku hiji nepi ka opat hurup tina alpabét Arménia, nu masing-masingna nunjukkeun angka Arménia. Contona, "dina taun 1455 2007 M" bakal ditulis ԹՎ ՌՆԾԵ.

Ngaran bulan Armenia nunjukkeun pangaruh kalénder Zoroaster, sarta saperti nu kacatet ku Antoine Meillet dina dua kasus ayana pangaruh.

1. (Maret/April) Nawasard (Avestan *nava sarəδa "taun anyar")
2. (April/Méi) Hoṙi (tina Georgian ori "dua")
3. (Méi/Juni) Sahmi (tina Georgian sami "tilu")
4. (Juni/Juli) Trē (Zoroaster Tïr)
5. (Juli/Agustus) K’adoç ("bulan crops"; Zoroaster Amerōdat̰)
6. (Agustus/September) Araç
7. (September/Oktober) Mehekan (tina basa Iran *mihrakāna; Zoroaster Mitrō)
8. (Oktober/Nopember) Areg ("bulan panonpoé"; Zoroaster Āvān)
9. (Nopember/Desember) Ahekan (Zoroaster Ātarō)
10. (Desember/Januari) Marēr (meureun tina Avestan maiδyaīrya "tengah taun"; Zoroaster Dīn)
11. (Januari/Pebruari) Margaç (Zoroaster Vohūman)
12. (Pebruari/Maret) Hrotiç (tina Pahlavi *fravartakān "poe epagomenal "; Zoroaster Spendarmat̰)

Kalender Armenia ngaranan poe tina bulan, lain nganomerannana, peculiarity oge kapanggih dina kalender Avesta. Pangaruh Zoroaster mangrupakeun bukti dina sakurang-kurangna lima ngaran nyaeta 1. Areg "panonpoe", 2. Hrand, 3. Aram, 4. Margar "nabi", 5. Ahrank’ "kaduruk satengahna", 6. Mazdeł, 7. Astłik "Venus", 8. Mihr (Mithra), 9. Jopaber, 10. Murç "triumph", 11. Erezhan "hermit", 12. Ani, 13. Parxar, 14. Vanat, 15. Aramazd (Ahura Mazda), 16. Mani "munggaran", 17. Asak "henteu munggaran", 18. Masis (Gunung Ararat), 19. Anahit (Anahita), 20. Aragac, 21. Gorgor, 22. Kordi (distrik di Armenia kuna nu dianggep tempat asalna Kurdi), 23. Cmak "angin wetan", 24. Lusnak "bulan sapotong", 25. C̣rōn " dispersi", 26.Npat (Apam Napat), 27. Vahagn (Zoroaster Vahrām, ngaran poe ka-20), 28. Sēin "pagunungan", 29. Varag, 30. Gišeravar "bentang peuting". Lima poe epagomenal disebut Aveleac̣ "superfluous".

Tempo oge[édit | sunting sumber]

Wikibook logo
Wikipustaka mibanda tulisan nu leuwih lengkep ngeunaan ieu dina kaca

Literatur[édit | sunting sumber]

  • Jost Gippert, Old Armenian and Caucasian Calendar Systems in The Annual of The Society for The Study of Caucasia“, 1, 1989, 3-12.[1][2]
  • Louis H. Gray, On Certain Persian and Armenian Month-Names as Influenced by the Avesta Calendar, Journal of the American Oriental Society (1907)
  • Édouard Dulaurier, Recherches sur la chronologie arménienne technique et historique (1859), 2001 reprint ISBN 978-0543966476.
  • V. Bănăţeanu, “Le calendrier arménien et les anciens noms des mois”, in: Studia et Acta Orientalia 10, 1980, pp. 33-46
  • P'. Ingoroq'va, “Jvel-kartuli c'armartuli k'alendari” (“The Old Georgian pagan calendar”), in: Sakartvelos muzeumis moambe (“Messenger of the Museum of Georgia”), 6, 1929-30, pp. 373-446 and 7, 1931-32, pp. 260-336
  • K'. K'ek'elije, “Jveli kartuli c'elic'adi” (“The Old Georgian year”), in: St'alinis saxelobis Tbilisis Saxelmc'ipo Universit'et'is šromebi (“Working papers of the Tbilisi State University by the name of Stalin”) 18, 1941, reprinted in the author's “Et'iudebi jveli kartuli lit'erat'uris ist'oriidan” (“Studies in the history of Old Georgian literature”) 1, 1956, pp. 99-124.