Kalayar

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kalayar
Trichosanthes tricuspidata Blanco2.460-original.png
Gambar areuy jeung buah kalayar
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Plantae
Divisi:
Tracheophyta
Ordo:
Cucurbitales
Kulawarga:
Cucurbitaceae
Génus:
Trichosanthes
Spésiés:
Trichosanthes pubera
Ngaran binomial
Trichosanthes pubera
"
Sinonim

Trichosanthes bracteata var. pubera (Blume) Cogn; Trichosanthes rubriflos Thorel"

Kalayar; baduyut; gontang; Trichosanthes Pubera nyaéta tangkal nu ngarambat asalna tina kulawarga Cucurbitaceae. [1][2][3] Loba kapanggih hirup di Pulo Kalimantan, Pulo Sumatra, jeung pulo Jawa.[2][4]

Spesies séjéna katiténan hirup ogé di Thailand, Vietnam, Malaysia, Singapura, Pilipina, India, Nepal, jeung Cina.[5][6][7][8][9]

Buah kalayar mah henteu bisa dikonsumsi, sanajan kitu areuy/sulur kalayar bisa dimangpaatkeun pikeun ngubaran ceuli torék.[1] Sulur atawa areuyna di teukteuk, geutah nu nyakclakanna tulus dikecerkeun kana liang ceuli.[1]

Ciri mandiri[édit | édit sumber]

Tangkalna/areuy ngarambat panjang bisa nepika 20 méter, gedé areuyna 2-5 mm.[2] Buahna baruleud kawas endog gedéna 4-6 cm, lonyod katungtungna 2-5 mm.[2] Buahna mimiti bijil kelirna héjo, mun geus manjing kolot/gumading robah jadi semu konéng, robah deui jadi beureum mangsa geus asak/kolot.[2]

Kembangna nokturnal, mimiti ligar mangsa surup panon poé tuluy kuncup deui mangsa panonpoé geus nyorot deui. [10]

Daging buahna konéng tur sikina hideung, wujudna lonyod gedéna 1-2 mm.[11] Kalayar kaasup kana pepelakan monokarposa dimana geus bérés buahan umurna tara lila sulurna sok paéh, bijil deui sirung anyar téh kaluar tina bonggol atawa beutina.[10][2]

Spesies[édit | édit sumber]

Kalayar nu aya di Jawa sahenteuna aya kana 10 spesies, geus ditaluntik ti taun 1826 Backer nu tayalian:

  1. Trichosanthes coriacea
  2. Trichosanthes cucumerina
  3. Trichosanthes aguina
  4. Trichosanthes globosa
  5. Trichosanthes grandifora (Kalayar badak)
  6. Trichosanthes ovigera
  7. Trichosanthes vilosa
  8. Trichosanthes trifoliata
  9. Trichosanthes tricuspidata
  10. Trichosanthes Pubera (Kalayar beureum)[7][12]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b c Justus Karl Haßkarl, Justus (1845). Aanteekeningen over het nut, door de Bewoners van Java aan eenige planten van dat Eiland toegeschreven, uit berigten der inlanders zamengesteld. Müller: Müller. p. 6. Diakses tanggal 1 Januari 2020. 
  2. a b c d e f "Trichosanthes tricuspidata Lour.". Virboga. 43828. Diakses tanggal 1. Januari 2020. 
  3. "Trichosanthes pubera Blume subsp. rubriflos (Cayla) Duyfjes & Pruesapan". Online taxonomics references. 25-12-2019. Diakses tanggal 25-12-2019. 
  4. Haskarl, J.K (1845). Aanteekeningen over het nut, door de bewoners van Java, aan eenige planten van dat eiland toegeschreven, uit berigten der inlanders zamengesteld. Amsterdam: Universitas Oxford. p. 4. Diakses tanggal 3 Januari 2020. 
  5. "Trichosanthes pubera Blume subsp. rubriflos (Cayla) Duyfjes & Pruesapan [family CUCURBITACEAE]". Global plats. 1. Januari 2020. Diakses tanggal 1. Januari 2020. 
  6. "Trichosanthes pubera Blume subsp. rubriflos (Cayla) Duyfjes & Pruesapan". KewSince. 1. Januari 2020. Diakses tanggal 1. Januari 2020. 
  7. a b Rugyah, Rugyah (1997). Trichoshantes (Cucurbitaceae) in Java. Naturalis: Journal. p. 3. Diakses tanggal 1 Januari 2020. 
  8. Quattrocchi, Umberto (2016). CRC World Dictionary of Medicinal and Poisonous Plants: Common Names, Scientific Names, Eponyms, Synonyms, and Etymology (5 Volume Set). Francis: CRC Press. p. 3791. ISBN 9781482250640. Diakses tanggal 1 Januari 2020. 
  9. Anton Wilhelm Miquel, Friedrich (1855). Flora nederlandsch Indie, Volume 1. Universitas Ghent: Van der Post. p. 675. Diakses tanggal 1 Januari 2020. 
  10. a b For Bull, Thai (2004). Aanteekeningen over het nut, door de Bewoners van Java aan eenige planten van dat Eiland toegeschreven, uit berigten der inlanders zamengesteld (PDF). Bangkok herbarium: National herarium nederland. p. 5. ISBN 4953843 Check |isbn= value (bantuan). Diakses tanggal 1 Januari 2020. 
  11. For Bull, Thai (2004). Aanteekeningen over het nut, door de Bewoners van Java aan eenige planten van dat Eiland toegeschreven, uit berigten der inlanders zamengesteld (PDF). Bangkok herbarium: National herarium nederland. p. 5. Diakses tanggal 1 Januari 2020. 
  12. Forbes Watson, John (1868). Index to the Native and Scientific Names of Indian and Other Eastern Economic Plants and Products ... California university: Trübner. p. 239. Diakses tanggal 1 Januari 2020. 
Nulis.jpg