Kalimantan Kidul

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kalimantan Kidul
Lambang propinsi kalsel.jpg

Lambang Kalimantan Kidul
Waja Sampai Kaputing
IndonesiaSouthKalimantan.png

Peta lokasi Kalimantan Kidul
Koordinat
Dasar hukum
Tanggal penting 7 Desember 1956 (poe jadi)
Ibu kota Banjarmasin
Gubernur Drs. H. Rudy Ariffin, MBA
Lega 36.985 km2
Pangeusi 3.054.129 (2002)

Angka maotna budak: 67/1.000 nu babar

Kapadetan
Kabupatén 11
Kota 2
Kacamatan 11
Kalurahan/Désa 1.833
Suku Suku Banjar, Suku Dayak Bukit, Suku Dayak Bakumpai, Suku Dayak Dusun Deyah, Suku Dayak Maanyan
Ageman Islam (96,80%), Protéstan (28,51%), Katolik (18,12%), Hindu (9,51%), Buda (17,59%)
Basa Basa Indonesia(id), Basa Banjar (bjn), Basa Bakumpai (bkr), Basa Malayu Bukit (bvu), Basa Dusun Deyah (dun), Basa Maanyan (mhy)
Zona waktu WITA
Lagu Daérah Saputangan Babuncu Ampat, Ampar-ampar Pisang, Paris Barantai

Ramatloka resmi: http://www.kalsel.go.id

(?)

Propinsi Kalimantan Kidul nyaéta salasahiji propinsi di Indonésia nua ya di pulo Kalimantan. Ibu kotana nyaéta Banjarmasin.

Propinsi ieu ngawengku 11 kabupatén jeung 2 kota.

Sajarah[édit | édit sumber]

Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Indonesia.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.

Basa Daerah[édit | édit sumber]

Basa Daerah (asli):

Ageman[édit | édit sumber]

Mayoritas Islam

Atikan[édit | édit sumber]

Permasalahan sosial[édit | édit sumber]

Pamarentahan[édit | édit sumber]

Daptar Kabupaten jeung Kota[édit | édit sumber]

  1. Kabupatén Balangan
  2. Kabupatén Banjar
  3. Kabupatén Barito Kuala
  4. Kabupatén Hulu Sungai Selatan
  5. Kabupatén Hulu Sungai Tengah
  6. Kabupatén Hulu Sungai Utara
  7. Kabupatén Kotabaru
  8. Kabupatén Tanah Laut
  9. Kabupatén Tabalong
  10. Kabupatén Tanah Bumbu
  11. Kabupatén Tapin
  12. Kota Banjarbaru
  13. Kota Banjarmasin

Paekonomian[édit | édit sumber]

Tenaga Kerja[édit | édit sumber]

Pertanian & Perkebunan[édit | édit sumber]

Hutan & Ikan[édit | édit sumber]

Industri[édit | édit sumber]

Jasa[édit | édit sumber]

Energi[édit | édit sumber]

Pertambangan[édit | édit sumber]

Batu bara jeung bijih beusi mulai ngaraja di bumi lambung mangkurat ieu.

Transportasi[édit | édit sumber]

Komunikasi[édit | édit sumber]

Ekspor & Impor[édit | édit sumber]

Keuangan & Perbankan[édit | édit sumber]

Seni jeung Budaya[édit | édit sumber]

Musik, teater tradisional jeung wayang[édit | édit sumber]

Tarian[édit | édit sumber]

Tarian suku Banjar:

Tarian suku Dayak Bukit:

  • Tari Tandik Balian
  • Tari Babangsai (tarian ritual, penari wanoja)
  • Tari Kanjar (tarian ritual, penari lalaki)

Lagu[édit | édit sumber]

Lagu daérah suku Banjar:

Imah adat[édit | édit sumber]

Imah adat suku Banjar disebut Rumah Bubungan Tinggi
Imah adat suku Dayak Bukit disebut Balai

Pakéan adat[édit | édit sumber]

Pakéan pangantén suku Banjar aya 4 rupa:

  • Pengantin Bagajah Gamuling Baular Lulut
  • Pengantin Baamar Galung Pancar Matahari
  • Pengantin Babaju Kun Galung Pacinan
  • Pangantin Babaju Kubaya Panjang

Pakéan pamuda pamudi:

Literatur[édit | édit sumber]

Pelesir[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Citakan:KalSel