Kastrol

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Kastrol
Kastrol

Kastrol atawa pariuk nyaéta parabot anu biasa dipaké paranti ngasakan sangu.[1][2] Dijieun tina beusi, kawas panci, ngan ukuranna leuwih kandel jeung rada beurat.[1][2] Ari gagangna teu siga panci anu maké jejeber, tapi maké kawat beusi nu dipelengkungkung ti sisi bagéan tengahna sangkan gampang mun dijingjing.[2] Ari sangu nu diasakan maké kastrol disebutna sangu liwet, matak istilah masakna disebut ngaliwet.[1] Mun masak maké kastrol mah gampang pisan teu hésé, sarta ngahémat tanaga jeung waktu.[3] Ari kakuranganana mah hiji, mun seuneu nu dipaké masakna ngagugudag teuing, biasana sok ngerak, malah mah nepi ka tutung jeung pérong, ieu nu ngakibatkeun kastrol sok téréh dobol handapna.[3]

Pamakéan kastrol di pasantrén salaf[édit | édit sumber]

Di pasantrén salaf, santri téh sapopoéna masak maké kastrol, ieu geus lumangsung lilana meureun geus ratusan taun.[2] Masing kitu, ayeuna mah loba pasantrén nu mimiti ngarobah pola jeung aturan dahar para santrina.[2] Sawatara pasantrén geus ngalarapkeun aturan dahar nu instan.[2] Atawa mun kudu ngadadak gé para santri ayeuna mah makéna méjikom atawa sajinisna.[2] Sahingga tradisi masak ngaliwet maké kastrol téh geus mimiti ditinggalkeun.[2] Padahal, kastrol geus ruket salaku idéntitas para santri salaf.[2] Hanjakal pisan mun satuluyna kastrol jeung sangu liwetna jadi leungit ku parobahan jaman, nepi antukna leungit ti dunya kasantrian.[2] Mangkaning aya ajén sarta hikmah dina wawarah nu ditandeskeun liwat filosofi masak téh, tangtuna waé bakal leungit.[2] Lantaran santri nu masak maké kastrol téh saenyana lain ngan saukur ngurusan beuteung hungkul, tapina ogé ngalatih kamandirian, digawé nu enya-enya, jeung kabersamaan nu dibangun di antara para santri.[2]

Malah mah kamampuh masak dina kastol téh sakapeung mah jadi tolak ukur ajang sabaraha bisana saurang santri hirup di pondok.[2] Sabab, mun saurang santri masih kénéh gagal dina masak, mangka dipertanyakeun alur kasantrianna.[2] Bisa waé saanggeus kaluar mondok téh dititah mondok deui da masakna teu bisaeun, hususna mah ngaliwet maké kastrol.[2] Kusabab dina dunya pasantrén salaf, disisieun geus bisa dina windang kaélmuan, saurang santri ogé nya kudu geus sampurna ngasaan prosés-prosés masaqot, nyaéta prosés hirup sulit jeung saderhana, anu salah sahijina bisa masak kalawan mandiri unggal poé.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c Dadadibrata, R.A. 2009. Kamus Basa Sunda R.A. Danadibrata. Bandung: Panitia Penerbitan Kamus Basa Sunda Karya R.A. Danadibarata.
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p Dakwah. Seputar Santri, Kastrol, dan Gereget Hidup di Pesantren. Ditempona tanggal 14 Mei 2017.
  3. a b KamusQ. Kastrologi Adalah | Pengertian dan Definisi. Ditempona tanggal 14 Mei 2017.