Kolé

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kolé
Starr 030807-0104 Musa sp..jpg
Kolé (Musa Trogloditarum) ti kapuloan Hawaii
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Plantae
Kelas:
Liliopsida
Ordo:
Zingiberales
Kulawarga:
Musaceae
Génus:
Musa L.
Spésiés:
Musa troglodytarum L.
Sinonim

M. uranoscopos Lour. (1790) M. uranoscopos Colla (1820) M. uranoscopos Mig. (1855) M. uranoscopos Seem. (1868) M. seemannii Mueller (1875) M. fehi Bertero ex Vieillard (1862)

Kolé; Musa Trogloditarum; fe’i banana nyaéta tangkal nu asalna tina genus musa.[1][2] Cau kulé dipelak pikeun diala buahna, henteu bisa langsung dikonsumsi tapi kudu diasakan heula diseupan atawa di bubuy, kumaha pangaresep.[3] Cau kolé katelah ogé cau gunung loba kapanggih hirup di kapuloan Maluku nepika kapuloan Marquesas, kapuloan Pasifik utamana di Polinésia Prancis.[1]

[3] Beurat cau kolé sasikat 1,2 kg, beurah 1 cau kole = 150 gr. [2] [3] Di Maluku nyebut cau kolé téh pisang tongkat langit, Papua New Guinea disebutna Rimina; Utafan Di kapuloan Solomon diebutna Warowaro, Di kapuoan Fiji disebutna Soaqa, di Hawaii disebutna Borabora; Polapola; Mai'a Ha'ii.[4]

Ciri mandiri[édit | édit sumber]

Tangkalna jangkung timimiti 3 – 10 méter, Cau kolé mah jantungna ‘’(Rumphius)’’jocong kaluhur, henteu kawas cau ilaharna ngeluk ka handap.[5] Kelir kulit buahna kayas nepika semu gandaria, daging cauna ornye aya ogé nu konéng.[5] Panjang buahna 20 cm, defena buahna (diaméter) 13 cm.[6] Kulit buahna cau na ogé henteu kawas cau ilahar buleud, tapi cau kolé mah semu masagi opat.[7] Geutahna ogé béda jeung cau ilaharna, kelirna kayas ayogé nu semu gandaria, aya ogé nu semu beureum.[7]

Kandungan kimia[édit | édit sumber]

Cau kolé loba mibanda beta karotana, provitamin A katotenoid nu engkéna baris jadi vitamin A dina awak.[5] [5]Mangpaat cau kole, mujarab pikeun ngubaran panyakit konéng.[6]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b Nelson, S.C.; Ploetz, R.C. & Kepler, A.K. (2006), "Musa species (bananas and plantains)" (PDF), di Elevitch, C.R, Species Profiles for Pacific Island Agroforestry, Hōlualoa, Hawai'i: Permanent Agriculture Resources (PAR), diakses tanggal 2013-01-10 
  2. a b Rigg, Jonathan (1862). A Dictionary of the Sunda Language of Java. Universitas Harvard: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. p. 225. Diakses tanggal 15 Desember 2019. 
  3. a b c Dyah Maria Wirawati Suharno, Dyah (2014). Mengenal Hewan & Tumbuhan Asli Indonesia. Jakarta: Kepustakaan Populer Gramedia. p. 96. ISBN 9789799106216. Diakses tanggal 30 Desember 2019. 
  4. Ploetz, R.C.; Kepler, A.K.; Daniells, J. & Nelson, S.C. (2007), "Banana and Plantain: An Overview with Emphasis on Pacific Island Cultivars" (PDF), di Elevitch, C.R, Species Profiles for Pacific Island Agroforestry, Hōlualoa, Hawai'i: Permanent Agriculture Resources (PAR), diakses tanggal 2013-01-10 
  5. a b c d A.B Molina, V.N. Roa, I.Van den Bergh, M.A.G Maghuyop and K.Boromeo, Molina (2003). Advancing banana and plantain R & D in Asia and the Pacific Vol. 12. Jakarta: Bioversity International. p. 129. ISBN 9789799106216. Diakses tanggal 30 Desember 2019. 
  6. a b Supriyadi, Ahmad (2003). PISANG Budi Daya, Pengolahan, dan Prospek Pasar. Jakarta: Niaga Swadaya. p. 39. ISBN 9789790022362. Diakses tanggal 30 Desember 2019. 
  7. a b Sharrock, S. (2001), "Diversity in the genus Musa: focus on Australimusa" (PDF), di INIBAP, Networking Banana and Plantain: INIBAP Annual Report 2000, Montpellier, France: International Network for the Improvement of Banana and Plantain, pp. 14–19, diarsipkan dari versi asli (PDF) tanggal 2013-05-13, diakses tanggal 2013-01-22 
Nulis.jpg