Kota Palangka Raya

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kota Palangka Raya
Pamandangan Kota Palangka Raya
Pamandangan Kota Palangka Raya
Lambang Kota Palangka Raya
Ségel
Motto: 
Isen Mulang
"Pantang Mundur"
Lokasi Kota Palangka Raya di Pulo Kalimantan
Lokasi Kota Palangka Raya di Pulo Kalimantan
NegaraBandéra Indonésia Indonesia
Hari jadi17 Juli 1957 (umur 63)
Pamaréntahan
 • Wali KotaFairid Naparin, S.E.
Pangeusi
 (2017)
 • Total283,612[1] jiwa
 • Kapadetan118,17/km2 (30,610/sq mi)
Demografi
 • Suku bangsaDayak, Banjar, Jawa, Madura, Sunda, Bali, Batak
 • AgamaIslam 69.75%
Kisten Protestan 26.65%
Katolik 1.98%
Hindu 1.42%
Budha 0.17%
Kaharingan 0.03%[1]
 • BasaBasa Dayak, Basa Banjar, Indonesia
Zona wanciWIB
Kode telepon+62 536
Kacamatan5
Bandar udaraBandar Udara Tjilik Riwut
RamatlokaPortal Resmi Kota Palangka Raya

Kota Palangka Raya mangrupikeun kota ogé minangka ibu kota propinsi Kalimantan Tengah. Kota ieu ngagaduhan aréa 2.400 km² sareng gaduh populasi 376,647 jalma sareng kapadetan rata-rata 2,067 jiwa masing-masing km² (2015). Sateuacan otonom régional di taun 2001, Kota Palangka Raya ngan ukur ngagaduhan 2 kacamatan: Pahandut jeung Bukit Batu. Ayeuna sacara administratif, Kota Palangka Raya diwangun ku 5 kecamatan: Pahandut, Jekan Raya, Bukit Batu, Sabangau, jeung Rakumpit.

Kota ieu diwangun dina 1957 (UU Darurat Nomer 10/1957 ngeunaan Pembentukan Wewengkon Swatantra Tingkat I Kalimantan Tengah) ti leuweung ngambingan ngaliwatan Kampung Pahandut di tepi Sungai Kahayan. Sababaraha wewengkon éta masih di handapeun leuweung, kaasup leuweung anu dilindungi, konservasi alam sareng Hutan Perlindungan Tangkiling. Nalika kota mimiti diwangun, Présidén Soekarno ngarencanakeun Palangkaraya salaku ibukota nagara di hareup, ngagentosana Jakarta.[4][5] Palangka Raya mangrupikeun kota anu paling lega di Indonésia atanapi sarua sareng 3.6 kali daérah Jakarta.[6]

Rujukan[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Flag of Indonesia.svg