Kukuk

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Kukuk
Lagenaria siceraria
Buah kukuk héjo nu tumuwuh tina rambahtan tangkalna
Klasifikasi ilmiah
Génus: Lagenaria
Spésiés: siceraria
Sinonim
  • Cucurbita lagenaria (L.) L.
  • Lagenaria vulgaris Ser.

Kukuk (disebut ogé waluh botol[1] atawa waluh cai; Basa Indonésia: labu air; Basa Inggris: calabash atawa white-flowered gourd[2]; basa Latin: Lagenaria siceraria; sok dipaké ogé istilah mélon panjang, buncis Nugini jeung buncis Tasmania[3]) nyaéta tuwuhan nu dipelak jang alaeun buahna, boh dipanén sabot keur ngora jang sayurkeuneun, boh dipanén sabot buah geus asak pikeun digaringkeun laju dipaké minangka parabot. Keur seger kénéh mah buahna téh mibanda kulit nu lemes warna héjo ngora sarta daging buahna bodas.

Ari buah kukuk rupa-rupa pisan wangunna, aya nu wangunna badag jeung buleud, aya nu leutik jeung kawas botol, aya ogé nu lenjang jeung luak-léok wangunna, jeung deuih ieu buah téh bisa tumuwuh nepi ka leuwih ti samétér panjangna. Wangun nu buleud mah biasana sok digolongkeun kana wawaluhan. Waluh téh salah sahiji pepelakan budidaya munggaran di dunya nu tumuwuh teu ngan saukur jang dahareun, tapina ogé sok dipaké pikeun wawadahan. Kukuk téh meureun geus dibawa ti Afrika ka Asia, Éropa, jeung Amérika dina langlangan migrasi manusa[4], atawa ku siki nu angkleung-angkleungan di lautan na jero buah kukukna. Geus kabukti aya di daratan Amérika méméh datangna Kolombus.[5]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Citakan:PLANTS
  2. "BSBI List 2007". Botanical Society of Britain and Ireland. Diarsipkan dari versi asli (xls) tanggal 25 January 2015. Diakses tanggal 2014-10-17. 
  3. http://www.thekitchn.com/ingredient-spotlight-cucuzza-s-94464
  4. Erickson, D. L; Smith, B. D; Clarke, A. C; Sandweiss, D. H; Tuross, N (2005). "An Asian origin for a 10,000-year-old domesticated plant in the Americas". Proceedings of the National Academy of Sciences 102 (51): 18315–20. doi:10.1073/pnas.0509279102. PMC 1311910. PMID 16352716. http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?tool=pmcentrez&artid=1311910. 
  5. "Cucurbitaceae--Fruits for Peons, Pilgrims, and Pharaohs". University of California at Los Angeles. Diarsipkan dari versi asli tanggal 16 October 2013. Diakses tanggal September 2, 2013.