Lavénder

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Lavénder
Lavandula-angustifolia-flowering.JPG
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Plantae
Divisi:
Angiospermae
Kelas:
Eudikotil
Ordo:
asterid
Kulawarga:
Lamiaceae
Génus:
Lavandula
Spésiés:
L.angustifolia
Ngaran binomial
Lavandula angustifolia
Sinonim

Lavénder; lavendel; Lavandula nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawarga Lamiaceae. Ieu génus tutuwuhan kembangan anu dijerona mibanda 25-30 spésiés. Tutuwuhan pituin ti wewengkon Laut Tengah nepika Afrika tropis ka wétanna nepika India. Genus ieu ngawengku perennials atawa tutuwuhan nahun, kagolongkeun kana sabangsaning jukut, rungkun pendek. [1]

Tutuwuhan ieu ogé sumebar di kapuloan Canaria, Afrika Kalér jeung Wétan, Éropa Kidul (utamana Prancis Kidul), Arabia, jeung India; loba di antarana tumuwuh kalawan lega sarta dibudidayakeun di iklim sedeng salaku tutuwuhan hias, bahan kuliner, jeung ékstrak minyak atsiri pikeun tujuan komérsial.[1] Tutuwuhan ieu mindeng kapanggih tumuwuh liar di wewengkon luareun wewengkon asalna.[1]

Ciri mandiri[édit | édit sumber]

Génus ieu kalebet pepelakan taunan sakapeung ngan sausum, sareng sapertos rungkun, dapuran atawa rungkun alit. [1] Wangun daunna béda-béda. Sababaraha spésiés anu biasa dibudidayakeun nyaéta daun anu sederhana; batur pinnately toothed , atawa pinnate , sakapeung sababaraha pinnate . [1]

Spésiés Lavandula (Labiatiae, syn. Lamiaceae) utamana dipelak pikeun diala minyak atsiri na, anu dimangpaatkeun pikeun bahan minyak seungit, kosmétik , ubar 'aromaterapi' jeung sajabana. [2]

Guna jeung mangpaat[édit | édit sumber]

Kembangna anu garing ogé geus dipaké saprak jaman baheula dina bantal, dibungkus pikeun marengan saré sarta rélaksasi. [2]

Loba tutuwuhan lavénder ogé dijual salaku tutuwuhan pakarangan atawa; ieu ngawengku: L. latifolia, L. pinnata, L. lanata, L. dentata ogé L. stoechas sarta loba deui kultivarna. minyak Lavénder, sulingan tina L. angustifolia ieu dipaké sacara éksténsif /lega dina jaman Victoria salaku parfum sarta dilarapkeun dina rupa-rupa produk kosmétik, tapi ayeuna dipaké utamana dina kombinasi kalayan minyak atsiri séjén aromachemicals (kimia) . [2]

Spésiés ieu sareng seueur hibrida / kultivar, contona, Lavandin 'grosso' asalna tumuwuh di Kidul Perancis, tapi ayeuna tumuwuh ampir di sakumna dunya.[2]

Minyak lavénder anu asli, utamana diwangun ku linalool sareng linalyl acetate, gaduh komposisi anu béda-béda pisan kusabab instabilitas génetikna pepelakan anu ngahasilkeun minyak sareng variasi kusabab suhu, kuantitas cai, luhurna (mdpl), gemuk, lilana melak, kaayaan géografis, jeung sajabana. [2]

Komposisi kimia ogé béda-béda dina seueur hibrida, anu ngahasilkeun pepelakan anu langkung ageung kalayan ngahasilkeun minyak atsiri anu langkung seueur sareng ku kituna dipelak langkung sering.[2]

Minyak atsiri Lavénder sering dicampurkeun sareng minyak sanés atanapi sababaraha fraksi asal pepelakan anu ngandung linalool sareng linalyl asétat, atanapi sareng komponén sintétik, atanapi minyak asli tiasa disintésis. [2]

Aromatherapists boga anggapan minyak anu dihasilkeun tina L. angustifolia éta anu paling gedé mangpaat, babarengan jeung kultivar séjén anu tumuwuh liar di dataran luhur; tapi dugi ka ayeuna bukti ilmiah ngeunaan ieu anggapan kurang cukup, kitu deui sareng sadaya akon-akon (klaim) ubar anu dilakukeun, lian ti kamungkinan éfék santai umum saatos inhalasi, anu dihasilkeun tina sistem limbik.[2]

Galeri[édit | édit sumber]

Tutumbu ka luar[édit | édit sumber]


Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b c d e Clarke, BSc, PhD, Sue (2009). Clarke, BSc, PhD. British Library catalogu: Elsevier Health Sciences. p. 137. ISBN 9780443104039.  Disungsi20 Januari 2022
  2. a b c d e f g h Lis-Balchin, Maria (2002). Lis-Balchin. NewDelhi: CRC Press. p. 2. ISBN 9780203216521.  Disungsi19 Januari 2022
Nulis.jpg