Lompat ke isi

Luncat jauh

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas

 

Final lompat jauh putri universiade taun 2015.
Atlét lompat jauh awéwé keur abenan dina kajuaraan.

Luncat jauh nyaéta salah sahiji bentuk gerakan luncat, ngangkat suku ka luhur jeung ka hareup dina usaha pikeun mawa titik beurat awak sing lila dina posisi ngalayang anu dipigawé gancang sarta ngadorong kaluar dina tolakan suku pikeun ngahontal jarak pangjauhna. Tujuan tina luncat jauh nyaéta pikeun meunang luncatan sajauh mungkin. Perhatian khusus kana masalah téknis tétéla mangpaat pikeun atlit salila kompetisi. Faktor anu mangaruhan luncat jauh maksimum nyaéta panjang suku, kakuatan otot suku, laju luncat waktu mawa awalan, tolakan atawa take off, postur awak keur ngalayang jeung turun. Salian ti éta, atlét ogé kudu mibanda kakuatan, daya kakuatan awak anu maksimal, laju, akurasi, kalenturan, kelincahan jeung koordinasi gerakan, ogé kudu paham jeung ngawasa téhnik-téhnik pikeun ngalakukeun gerakan luncat jauh, sarta bisa ngalakukeunana sacara gancang, tepat, fléksibel jeung lancar.[1]

Sajarah[édit | édit sumber]

Sajarah luncat jauh dimimitian ti 13 abad ka tukang. Olahraga ieu geus aya ti taun 708 Masehi nalika aya Olimpiade Kuno di Yunani . Luncat jauh nyaéta hiji-hijina acara luncat dina Olimpiade Kuno. Sakabéh kompetisi anu diayakeun dina Olimpiade Kuna dimaksudkeun salaku latihan militér pikeun perang. Munculna olah raga luncat jauh dipercaya bisa ngalatih kalincahan para prajurit dina nembus halangan-halangan anu aya, saperti jurang atawa parit. Waktu éta, nu luncat diwajibkeun leumpang bari mawa beungbeurat 1 nepi ka 4,5 kg dina leungeunna. [2]

Olahraga luncat jauh kungsi dilaksanakeun ku nu luncat ti Sparta kalawan rekor luncat 7,05 meter. Di dunya modéren, luncat jauh geus jadi bagian tina kompetisi Olimpiade ti mimiti munculna kompetisi ieu dina taun 1896. Tungtungna dina 1914, Dr. Harry Eaton Stewart nyarankeun ngabakukeun luncat jauh pikeun atlit awéwé sangkan ogé bisa ngayakeun kompetisi luncat jauh. Rekomendasi ieu dipertimbangkeun tuluy dilaksanakeun sangkan atlit awéwé bisa miluan pasanggiri luncat jauh di tingkat Olimpiade. Sanajan olahraga ieu mangrupa bagian tina Olimpiade Kuno, luncat jauh sacara resmi dilombakeun keur awéwé mah kakara taun 1948. [3]

Aturan[édit | édit sumber]

  • Legana lintasan awalan minimal kudu 1,22 m jeung panjangna 40 m.
  • Papan tolakan panjangna kudu 1,22 m, legana 20 cm jeung kandel 10 cm. Di sisi tempat turun luncat, papan plastisin kudu ditempatkeun pikeun ngarékam tanda-tanda suku atlit lamun salah dina tolakan. Papan tolakan kudu dicét bodas jeung kudu rata jeung taneuh kalawan dipasang sahenteuna 1 méter ti tungtung bak keusik turun luncatan.
  • Tempat turun sanggeus luncat lega minimumna 2,75 méter. Jarak antara garis turun luncatan jeung tungtung tempat luncat sahenteuna kudu 10 méter. [4]
  • Ukuran bak luncat jauh nyaéta panjang bak minimum 7-9 méter, legana 2,75 méter nepi ka 3,00 méter sarta balok tumpuan anu panjangna 1,21-1,22 méter, legana 1,98-2,02 méter sarta kandelna 1.00 dm. [5]

Téhnik[édit | édit sumber]

Téhnik awalan[édit | édit sumber]

Badarat luncat jauh.

Awalan pikeun luncat jauh nyaéta ngajalankeun sagancangna pikeun meunangkeun laju luhur saméméh nyieun tolak bala. Awalan biasana dilakukeun tina 30-45 meter sareng rubak awalan 1,21-1,22 meter. Sateuacan ngamimitian, biasana jumper kedah aya dina posisi awal. [5] Posisi suku di mimiti ogé gumantung kana kabiasaan unggal atlit lompat jauh. Aya awalan jeung suku sajajar, suku katuhu di hareup atawa sabalikna. Mimitian dipigawé ku ngajalankeun lalaunan. Sanggeus éta, laju ngajalankeun bisa ngaronjat. Ieu kudu inget yén speed kudu dijaga nepi ka ngan méméh repulsion. Nalika ngadeukeutan 4 léngkah terakhir sateuacan tolak, laju jalanna tetep konstan sareng henteu ngirangan.

Téhnik Tolakan[édit | édit sumber]

Tolakan hartina mindahkeun tina gancangna sacara rtikal anu dimeunangkeun tina lumpat kana gancangna sacara horizontal. Pangalusna ngagunakeun suku pangkuatna pikeun tolakan. Dimimitian ti keuneung suku jeung tungtung ramo. Awak kudu rada condong ka hareup nalika bakal tumpuan. Bari suku ayun diangkat nepi ka saluhur cangkéng jeung tuur nekuk.

Téhnik awak waktu ngalayang[édit | édit sumber]

Nalika awak ngalayang aya sababaraha cara. Contona leumpang bari ngalayang. Cara nalika awak ngalayang, ayun suku tukang ka luhur. Tuluy ngalakukeun gerakan kayaning ngaléngkah atawa leumpang bari ngalayang.

Téhnik turun sanggeus ngalayang[édit | édit sumber]

Turun sanggeus ngalayang nyaéta gerakan pamungkas tina runtuyan gerakan luncat jauh sarta mangrupa panungtungan tina 4 téhnik luncat jauh. Leuwih alus, upama ngalayang dilakukeun ku dua suku dina posisi sajajar jeung keuneung anu turun heula di tempat kalawan posisi tumpang tindih. Ieu hal dilakukeun keur ngurangan tatu atawa cidera. [6]

Tipe[édit | édit sumber]

Gaya gantung[édit | édit sumber]

Gaya ngagantungkeun sikep di awang-awang siga anu ngagantung dina awang-awang. Tina gaya ngalayang, ngalempengkeun leungeun anjeun di hareupeun tuur anjeun sarta mawa awak anjeun ka hareup. Nalika kadua suku rék napak dina wilayah tina luncatan, lempeng ka hareup jeung turun ku dua keuneung munggaran. Nalika duanana suku turun dua tuur dirapetkeun jeung beurat awak condong ka hareup.

Gaya nagog[édit | édit sumber]

Gaya nagog (tuck jump) ogé katelah gaya diuk bari ngalayang. Dina gaya ieu bari ngalayang aya gaya nagogna. Awak ngalayang sanggeus suku kénca napak, terus suku katuhu diayun gancang ka hareup. Dina waktu ngahontal titik pangluhurna sikep, suku kawas diuk atawa squatting . [7]

Gaya ngalayang[édit | édit sumber]

Luncat jauh di awang-awang nyaéta dimana luncat jauh gerakna dina gaya saolah-olah leumpang dina awang-awang, nalika awak ngalayang gerakan suku siga lumpat atawa leumpang di awang-awang. Gerakan dilaksanakeun sanggeus atlit ngalakukeun tolakan sarta awak ngalayang di awang-awang, kadua sukuna digerakkeun siga jalma lumpat nepi ka ahirna suku napak kana taneuh sarta awakna masih turun ka hareup sangkan henteu ngurangan jarak luncat. [8] Nalika napak, atlit bisa maké suku kénca atawa suku katuhu nurutkeun kabiasaan jumper urang. Éta langkung saé ngagunakeun suku anu gaduh kakuatan anu dominan. Nalika suku napak dina balok, awak kudu condong ka hareup sangkan saimbang. Neuteup ka hareup kalayan leungeun di gigireun awak sareng nalika napak dina laju anu teu pegat. Sanggeus atlit napak dina balok titincakan, awak bakal diangkat. Ku ngalakukeun sikep ngalayang, suku piligenti ngalakukeun gaya leumpang. Saacan suku atlit napak, kudu ngalayang sing rada lila pikeun ngahasilkeun luncatan pangjauhna. Dina waktu napak kudu nyoba rentangkeun leungeun ka hareup tuluy ditarik deui. Bari suku diayunkeun ka hareup sing rada jauh. Larapkeun suku babarengan pikeun nyegah tatu. [9]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Astuti, Novi Fuji. "Mengenal Tujuan Lompat Jauh, Berikut Teknik dan Peraturannya". merdeka.com. Diarsipkan dari versi asli tanggal 2021-02-02. Diakses tanggal 2021-01-01. 
  2. Nopiyanto, Yahya Eko; Raibowo, Septian (2020-08-31). Dasar-dasar Atletik (dalam Indonesian). Bengkulu: El Markazi. p. 109. ISBN 978-623-6584-44-6. 
  3. Indarto, Pungki; Sistiasih, Vera Septi (2018). Pandai Mengajar dan Melatih Atletik (dalam Indonesian). Surakarta: Muhammadiyah University Press. pp. 76–77. ISBN 978-602-361-142-3. 
  4. Muhtar, Tatang; Irawati, Riana (2020). Atletik (dalam Indonesian). Sumedang Utara: UPI Sumedang Press. p. 70. ISBN 978-602-6438-91-1. 
  5. a b Arif, Yudabbirul (Oktober 2020). "Tinjauan Kemampuan Lompat Jauh Siswa SekolahDasarDalam Pembelajaran Penjasorkes". JOSEPHA (Journal of Sport Science and Physical Education) 1: 16-17. doi:10.38114/josepha.v1i2.102. https://journal.stkippamanetalino.ac.id/index.php/JOSEPHA/article/download/88/66. 
  6. Yasmin, Puti. "4 Teknik Lompat Jauh Lengkap dengan Peraturannya". detiksport (dalam id-ID). Diakses tanggal 2021-01-01. 
  7. Syarif, Ahmad (September 2017). "Peningkatan hasil belajar lompat jauh gaya jongkok dengan menggunakan rekaman visual". Jurnal Keolahragaan 5 (2): 113. doi:10.21831/jk.v5i2.5733. ISSN 2461-0259. https://www.researchgate.net/publication/323144970_Peningkatan_hasil_belajar_lompat_jauh_gaya_jongkok_dengan_menggunakan_rekaman_visual#read. 
  8. Pratama, Riyan (2018). "PERBEDAAN LOMPAT JAUH GAYA JONGKOK, BERJALAN DIUDARA DAN MENGGANTUNG DI TINJAU DARI HASIL LOMPATANPADA ATLET JUNIOR SUMATERA SELATAN". Jurnal Sporta Saintika 3 (1): 377-378. ISSN 2579-5910. http://sportasaintika.ppj.unp.ac.id/index.php/sporta/article/view/58/29. 
  9. Rahmat, Zikrur (2014-10-31). "HUBUNGAN DAYA LEDAK OTOT TUNGKAI TERHADAP KEMAMPUAN LOMPAT JAUH GAYA BERJALAN DIUDARA PADA SISWA KELAS X SMA NEGERI 11 BANDA ACEH" (dalam bahasa en). Jurnal Penjaskesrek 1 (2): 23–31. ISSN 2502-6879. https://ejournal.bbg.ac.id/penjaskesrek/article/view/724. 

Bahan Bacaeun[édit | édit sumber]