Gawir

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Gawir batu di sisi susukan Citarum

Gawir nyaéta hiji tempat anu lungkawing.[1] Gawir téh aya ku alatan rupa-rupa kajadian géologi kayaning urug, longsor, kabawa cai, jeung sajabana.[2] Ilaharna gawir kapanggih di sisi susukan, basisir laut, jeung gunung.[2]Daérah anu ngagawir ilaharna dina gunung apu, batu, keusik, jeung taneuh sakapeung ogé kapanggih di gunung batu granit atawa basalt. Gawir dina basa Indonésia disebut tebing, basa Inggrisna Cliff.[2]

Gawir bisa waé kapanggih di sisi susukan anu jero tur gurawés alatan urug balas kairid ku cai.[1] Bisa waé aya disisi gunung atawa sisi palataran jero anu misahkeun sawah, kebon, rawa jeung sajabana.[1] Gawir kaayaan rumpil tur netek, hésé ditaékan kajaba maké pakakas paranti naék, ku kituna gawir mah arang langka kasaba ku jalma.[3] Kaayan gawir jadi leuwih tengtrem tur jauh tina gangguan, dimangpaatkeun ku sababaraha rupa manuk pikeun ngancik dina gawir ngadon nyayang tur baranahan kayaning: manuk cukahkeh, walét, Heulang, aya ogé nyiruan, jeung manuk-manuk séjéna.[4][5]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b c KBBI. 2010-03-03 http://kbbi.kata.web.id/tebing/. Diakses tanggal 2017-09-09. 
  2. a b c Jonathan, Rigg (1862). A Dictionary of the Sunda Language of Java. Universitas Harvard: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. 
  3. bbc. 2007-03-03 http://www.bbc.com/indonesia/vert_earth/2015/07/150704_vert_earth_elang. Diakses tanggal 2017-09-16. 
  4. eoearth. 2007-04-28 Abiotic factor. Encyclopedia of Earth. eds Emily Monosson and C. Cleveland. National Council for Science and the Environment http://www.eoearth.org/article/Abiotic_factor?topic=49461 Abiotic factor. Encyclopedia of Earth. eds Emily Monosson and C. Cleveland. National Council for Science and the Environment. Diakses tanggal 2017-09-09. 
  5. Tribun. 2017-03-28 http://kaltim.tribunnews.com/2016/04/10/demi-memanen-madu-penduduk-rela-bertaruh-nyawa-panjat-tebing-curam. Diakses tanggal 2017-09-09. 
Nulis.jpg