München

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Munich

München
Stadtbild München.jpg
Schloss Nymphenburg Münich.jpg
Englischer Garten München.jpg
BMW Welt Night cropped.jpg
Feldherrnhalle - Odeonsplatz.jpg
Allianz arena golden hour Richard Bartz.jpg
Bandéra Munich
Bandéra
Lambang Munich
Lambang
Munich is located in Germany
Munich
Munich
Munich is located in Bavaria
Munich
Munich
Koordinat: 48°08′N 11°34′E / 48.133°N 11.567°E / 48.133; 11.567Koordinat: 48°08′N 11°34′E / 48.133°N 11.567°E / 48.133; 11.567
Nagara Jérman
Nagara bagéan Bayern
Wewengkon admin. Bayern Luhur
Distrik Distrik urban
Séktor
Awal disebutkeun 1158
Pamaréntahan
 • Lord Mayor Dieter Reiter (SPD)
 • Partéy pamaréntah SPD / CSU
Lega
 • Kota 310,43 km2 (11,986 sq mi)
Luhurna
520 m (1,710 ft)
Pangeusi
 (31 Désémber 2017)[2]
 • Kota 1.456.039
 • Kapadetan 47/km2 (120/sq mi)
 • Urban
2.606.021
 • Métro
5.991.144[1]
Zona wanci CET/CEST (UTC+1/+2)
Kode pos
80331–81929
Kode telepon 089
Régistrasi tutumpakan M
Ramatloka www.muenchen.de
Mariensäule di Marienplatz
Pamandangan München ti luhur
Alpen di belakang langit München
Patung singa dibuat ku Wilhelm von Rümann di Feldherrnhalle

München ([ˈmʏnçn̩] ( dangukeun); Basa Inggris: Munich /ˈmjuːnɪk/;[3] Austro-Bayern: Minga [ˈmɪŋ(ː)ɐ] atawa leuwih umum disebut Minna [ˈmɪna]; Latin: Monachium) nyaéta dayeuh puseur jeung kota nu miboga pangeusi panglobana di Bayern, sarta nagara bagéan féderal kadua nu miboga pangeusi panglobana di Jérman. Miboga pangeusi kurang leuwih 1,5 juta,[4] ieu kota jadi kota katilu panggedéna di Jérman, saanggeus Bérlin jeung Hamburg, sarta kota ka-12 panggedéna di Uni Éropa. Wewengkon métropolitan ieu kota miboga 6 juta pangeusi.[5] Pernahna di tepi Walungan Isar (budak walungan Danube) di kalér Alpen Bayern, ieu kota mangrupa puseur wewengkon administratif Bayern Luhur, jadi munisipalitas di Jérman nu miboga pangeusi pangpadetna (4.500 jelema per km²). München mangrupa kota kadua panggedéna di wewengkon dialék Bayern, saanggeus dayeuh puseur Austria, Wina.

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Daten und Fakten aus der Metropolregion München" [Data and facts about the Munich Metropolitan Region]. Europäische Metropolregion München e.V. Diakses tanggal 20 Juni 2019. 
  2. "Fortschreibung des Bevölkerungsstandes". Bayerisches Landesamt für Statistik und Datenverarbeitung (dalam basa Jérman). Séptémber 2018. 
  3. Ngaran kota Éropa dina basa séjén: M–P#M
  4. Landeshauptstadt München, Redaktion. "Landeshauptstadt München – Bevölkerung". Landeshauptstadt München. Diakses tanggal 12 Pébruari 2016. 
  5. "The Munich Metropolitan Region" (dalam German). Europäische Metropolregion München e.V. Diakses tanggal 17 April 2017. 

Tutumbu luar[édit | édit sumber]

Poto