Zürich

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Kota Zürich

Zürich nyaéta kota panggedéna nu aya di Swiss sarta mangrupakeun ibukota ti Kanton Zürich. [1] [2][3]Posisina aya di tungtung barat laut situ Zürich.[1] . Kiwari Zürich jadi puseur industri jeung keuangan kalawan pasar bursana.[3] Zürich ogé kasohor ku University and Federal Institute of Technology. [3]

Zürich kaasup kota anu kualitas hirupna pangalusna di dunya.[2] Hal ieu ku sabab Zürich kaasup salasahiji kota anu biaya hirupna pangmahalna di dunya. [2]Dina taun 2012 Economist Intelligence Unit ngalaporkeun Zürich kaasup kana 10 kota pangmahalna nu aya di dunya.[4] Kota Zürich di Swiss aya di posisi pangluhurna dina daftar éta, sedengkeun opat kota lainnya nyaéta Oslo, Paris, Frankfurt, jeung Jenewa.[2] Dibandingkeun jeung Berlin, Paris, Hamburg, Amsterdam, jeung Bruessel, jumlah penduduk Zürich henteu pati loba, tapi Zürich miboga kaunikan ala mediteran.[2] Max Frisch (1911-1991), arsiték kasohor kalahiran Zürich nyebutkeun yén Zürich téh kota kleintropolis atawa métropolis leutik.[2]

Masarakat Zürich[édit | édit sumber]

Masarakat Zürich kurang leuwih 380.500 penduduk.[1] Ditambah deui ku daérah métropolitan Zürich téh asup ka daérah urbanisasi internasional anu ngabalukarkeun penduduk di kota éta kurang leuwih aya kana 2 juta jiwa.[1] [3] Masarakat Zürich geus aya sacara permanén kurang leuwih 7000 taun.[1] Diadegkeun ki Roma nu jaman harita ngaranna lain Zürich tapi Turicum.[1] Salila Abad Pertengahan Zürich meunangkeun status independén jeung istiméwa sarta dina taun 1519 kota ieu mangrupa tempat asal jeung puseur Réformasi Protéstan di Swiss anu maké basa Jérman, dipingpin ku Ulrich Zwingli.[1]

Pariwisata di Kota Zürich[édit | édit sumber]

Suasana kota Zürich leuwih siga di Jérman kalawan gaya hirup nu tepat waktu sarta detail dina ngalakukeun sagala hal.[2][4] Basa Jérman mangrupa basa utama warga Zürich kalawan dialék Swiss German.[4] Masarakat Zürich asalna ti Jérman saméméh Éropa dipisahkeun jadi sababaraha nagara leutik.[4] Masarakat Zürich ogé leuwih mentingkeun penampilan kalawan pakéan anu 'up to date', boh lalaki boh awéwé.[4]

Di luar nagri, kota ieu kasohor pisan ku bank-bank gedéna. [2]Minangka kota wisata, di Zürich loba gedong-gedong sajarah, museum, gereja anu arsitékturna unik, tempat-tempat balanja éksklusif, taman-taman kota, sarta kawasan perairan anu ditata kalawan hadé.[2] Aya sababaraha tempat alus saperti museum jeung galeri seni nu aya di kota ieu, diantarana Museum Nasional Swiss jeung Kunsthaus.[1] Zurich ogé jadi tuan rumah salah sahiji téater nu pangpentingna di dunya nu maké basa Jérman. [1]

Zürich disebut ogé kota sakabéh musim, maksudna kota ieu bisa didatangan iraha waé.[2] Waktu usum semi, kafé-kafé di sisi jalan bakal ngalaluarkeun korsi ngondang para tamu pikeun menikmai hawa di usum semi.[2] Mun usum panas, wisatawan lokal jeung mancanagara minuhan gang-gang leutik.[2] Konser terbuka, paradeu jalanan, pasar malam jeung acara olahraga jadi raramé di kota.[2] Usum gugur disebut sési budaya.[2] Pintonan téater ngaramékeun eusi kota. [2]Dina usum tiris, pagunungan di sabudeureun bakal ramé ku jalma-jalma nu resep kana olahraga dina usum tiis.[2] Unggal poé kurang leuwih aya lima juta turis anu ngadatangan Zürich.[2]

Sarana Transportasi[édit | édit sumber]

Zürich miboga jalur transportasi rél karéta api, jalan, jeung lalu lintas udara.[1] Boh Bandara Zürich boh stasiun karéta api di ditu mangrupa bandara jeung stasiun anu panggedéna jeung pangsibukna di nagara éta.[1]

Kota di jantung Éropa ieu gampang pisan lamun rék didatangan ti nagara-nagara sabudeureunana, bisa naék kapal udara, beus, mobil atawa karéta api.[2] Ngrulingan kota ieu kalawan maké kandaraan umum mangrupa cara nu paling loba digunakeun ku wisatawan.[2] Jaringan angkutan umum di sabudeureun kota ieu miboga sistem anu hadé pisan. [2]Tikétna bisa dibeuli di mesin otomat anu aya di ampir unggal halteu.[2] Salian ti ngeunaheun jeung aman, kandaraan umum saperti beus jeung trém datang unggal sababaraha menit sakali. [2]Di bulan April nepi ka Séptémber kapal boat dipaké ogé minangka kandaraan umum.[2]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j k "Swiss: Zurich Kota Kehidupan Berkualitas Baik Di Dunia | Dunia Wisata & Kuliner". duniawisata.master.web.id (dalam en-US). Diakses tanggal 2017-11-15. 
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w "Mengunjungi Zurich salah satu kota termahal di dunia". Keluarga Pelancong. 28 Juni 2009. Diakses tanggal 15 November 2017. 
  3. a b c d Mackay, James (2003). Pustaka Pintar Sejarah. Depok: Bina Muda Cipta Kreasi. p. 385. ISBN 979-3358-36-X. 
  4. a b c d e Bart, Mohamad. "Zurich adalah kota termahal di dunia". Kompasiana. 19 Mei 2013. Diakses tanggal 15 November 2017.