Moci

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh

Moci nyaéta kuéh anu dijieun tina tipung ketan dipurulukan aci hui, ari dijerona aya eusian nyaéta kacang taneuh nu lemes.[1] Bentukna buleud sarta geunyal nalika digégélna téh, dibungkus ku karanyang kotak leutik dijieun tina anyaman awi.[1] Émang ieu ngaran moci téh kawas ngaran Jepang meureun waé da ieu téh asalna ti ditu.[1] Ari moci dipikawanoh ogé di sawatara nagara sabudeureun Jepang, kawas Taiwan, Korea Selatan, jeung Cina.[1] Asupna ka Indonésia ogé bisa jadi lantaran asupna budaya Cina ka Indonésia.[1] Aya dua wewengkon anu kasohor ku kuéh moci salaku kadaharan hasna, nyaéta Semarang jeung Sukabumi.[1][2]

Moci Jepang[édit | édit sumber]

Moci téh salah sahiji kadaharan leutik asal Jepang anu kawentar di tiap nagara, rasa unik, lembut jeung mun kalilaan mah sok jadi cepel.[3] Ari di Jepang moci biasana dijieun sarta didahar dina parayaan tradisional mocitsuki atawa bisa disebut ku parayaan taun anyar Jepang.[3] Kuéh ieu ogé dijual jeung kapanggih di toko-toko kuéh sapanjang taun, jadi kuéh ieu teu ngan kasadia dina parayaan taun anyar Jepang hungkul.[3]

Sajarah Moci Jepang[édit | édit sumber]

Kuéh moci mibanda sajarah ngeunaan ngaranna sarta alesan naha jadi tradisi di Jepang tiap taun anyar.[3] Ngaran moci ieu asalna tina babaraha kecap, salah sasahijina nyaéta kecap gawé Motsu nu hartina ajang naheun atawa miboga, anu maksudna yén moci mangrupa paméréan ti para déwa.[3] Aya ogé ‘mocizuki’ nu hartina bulan purnama sarta Muchimi nu hartina cepel.[3] Sajarah ngeunaan tradisi moci ieu mimitina mah ti zaman baheula, moci sok didahar ku para patani Jepang dina mangsa usum tiis ajang ningkatkeun stamina maranéhna.[3] Lian ti para patani, moci ogé sok didahar ku para samurai.[3] Kuéh ieu méré sumanget ka samurai lantaran gampang pisan disiapkeun jeung gampang dibabawa kamamana.[3] Sora tutuan nalika nyieun moci ogé dikocapkeun para samurai rék maju ka médan perang.[3] Ngan kusabab para samurai jeung hal-hal lianna ti zaman baheula nu ayeua geus teu araya, mangka dicokot waktu nu pasna ajang ngadahar moci.[3] Ti harita ditangtukeunna dina tanggal 1 Januari.[3]

Moci Sukabumi[édit | édit sumber]

Ari di Sukabumi, ieu kuéh moci téh salaku kadaharan has wewengkon Sukabumi.[1] Loba pisan moci nu sumebar di Indonésia, ngan pangkawentarna mah diantara moci-moci séjénna ngan ukur moci ti Sukabumi.[1] Di Sukabumi maragpag pisan nu jualan moci téh, réréana dijual di sisi jalan ku tukang asong.[1] Ngan ti sakitu lobana nu jualan moci téh, anu pangkawentarna mah moci produksi Moci Kaswari Lampion.[1]

Moci Kaswari Lampion téh salaku pionir panyieun moci sarta mémang ieu moci ngeunah dibanding jeung nu lianna, tékstusna lemes sarta emoy.[4] Sanajan hargana kawilang leuwih mahal ti nu lian.[4] Moci lampion teu muka cabang di tempat séjén jeung ngan ukur bisa dimeunangkeun kalawan ngadatangan tempatna langsung.[4] Saking kawentarna ieu Moci Lampion, loba artis sarta média nasional nu geus aranjog ka tempat ieu.[4] Rasana rupa-rupa aya rasa: suji, pandan, vanila, durén, cau ambon, blueberry, mélon, moka, coklat, kéju, jeung strobéri.[4] Kabéhanana eusina kacang taneuh nu amis, ari nu ngabédakeunna mah rasa dina kulitn dagingna.[4] Dibungkus kana kotak eusi sapuluh siki moci, jeung ditalian dina unggal lima kotak.[4] Ngan hanjakal moci ieu teu kuat dililakeun.[4] Alusna mah diérépkeun mangsa opat poéeun mah.[4] Malah mun rasa durén jeung kéju mah kur kuatna dua poéeun.[4] Bisa waé diasupkeun kana kkulkas, ngan emoyna bakal leungit jadi leungit ciri hasna kadaharan ieu téh.[4] Ieu Moci Kaswari Lampion téh geus lumangsung ti taun 1983.[4]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j National Geographic Indonesia. Mengenal Mochi, Oleh-oleh Khas Sukabumi. Ditempona tanggal 15 Mei 2017.
  2. Agribisnis Kreatif: Pilar Wirausaha Masa Depan, Kekuatan Dunia Baru Menuju Kemakmuran Hijau. Penebar Swadaya Group. 2012. ISBN 9789790025288. 
  3. a b c d e f g h i j k l Binus University. Asal Mula Mochi. Ditempona tanggal 15 Mei 2017.
  4. a b c d e f g h i j k l Qolbun Hadi. Ini Dia Makanan Serta Oleh-oleh Khas Sukabumi Yang Wajib Kamu Coba. Ditempona tanggal 15 Mei 2017.