Muhammad Jusuf Kalla

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Drs. H. Muhammad Jusuf Kalla
Wakil Presiden Indonesia
Masa jabatan
20 Oktober 2014 – 20 Oktober 2019
Présidén Joko Widodo
Saméméhna Boediono
Sanggeusna Ma'ruf Amin
Masa jabatan
20 Oktober 2004 – 20 Oktober 2009
Présidén Susilo Bambang Yudhoyono
Saméméhna Hamzah Haz
Sanggeusna Boediono
Katerangan lian
Gumelar 15 Méi 1942 (1942-05-15) (yuswa 80)
Watampone, Sulawesi Kidul
Partéy pulitik Partey Golkar
Pameget/istri Mufidah Miad Saad
Profési Pengusaha
Ageman Islam

Dr. (H.C) Drs. H. Muhammad Jusuf Kalla, l(lahir 15 Mei 1942) nyaeta saurang pangusaha jeung politikus Indonesia anu jadi Wakil présidén Indonésia ka-10 jeung ka-12. Manehna ogé mangrupa wakil Presiden Indonesia nu ngajabat 2 kali, manehna janten Wakil Presiden dina 2 periode henteu berturut-turut. Dina mangsa jabatan kahiji, periode 2004-2009, manehna oge ngajabat salaku Ketuaa Umum Partey Golkar. JK jadi calon presiden jeung wiranto dina pilkada 2009 anu didukung ku Golkar jeung Hanura.

Tanggal 19 Mei 2014, JK resmi dicalonkeun jadi calon wakil presiden pikeun marengan Joko Widodo. Pasangan ieu didukung ku PDI-P, Paret Nasdem, PKB, Hanura, jeung PKPI.

Kahirupan Mimiti[édit | édit sumber]

Jusuf Kalla dilahirkeun di Watampone, Kabupaten Bone, Sulawesi Kidul dina tanggal 15 Mei 1942 budak ka-2 tina 17 ti papasangan Haji Kalla jeung Athirah, saurang pangusaha katurunan Bugis anu miboga bandera usaha Grup Kalla.[1] Bisnis kaluarga Kalla nyabang sababaraha grup parusahaan di sagala rupa widang industri. Di Makassar, Jusuf Kalla dipikawanoh ku masyarakatna ku sebutan Daeng Ucu.

Pangalaman organisasi kapamudaan jeung mahasiswa Jusuf Kalla nayeta Mahasiswa Islam Indonesia (PII) Cabang Sulawesi Selatan 1960-1964, Kepala HMI Cabang Makassar 1965-1966, Ketua Majelis Mahasiswa Universitas Hasanudin (UNHAS) 1965-1966, jeung katua Presidium Persatuan Aksi Mahasiswa Indonesia (Urang Sunda) 1967-1969. Samemeh asup kana pulitik, Jusuf kalla ngajabat ketua kamar dagang jeung Industri daerah (Kadinda) Sulawesi Selatan. Nepi ka ayeuna, manehna masih jadi Ketua Ikatan Keluarga Alumni (IKA) Universitas Hasanuddin, sanggeus kapilih deui dina musyawarah September 2006.

Karir pulitik[édit | édit sumber]

Jusuf Kalla salaku menteri di Kabinet Persatuan Nasional. Jusuf Kalla ngajabat jadi menteri jaman Abdurrahman Wahid (Présidén RI ka-4), tapi dipecat ku tuduhan milu KKN. Jusuf Kalla diangkat deui jadi Mentri Koordinator Kesejahteraan Rakyat di handapeun Megawati Soekarnoputri (Présidén RI ka-5). Jusuf Kalla engkena mundur jadi menteri lantaran nyalonkeun jadi cawapres, marengan calon présidén Susilo Bambang Yudhoyono.

Kalayan kameunangan anu dihontal ku Susilo Bambang Yudhoyono salaku Présidén RI ka-6, Jusuf Kalla otomatis ogé meunang kalungguhan Wakil Présidén RI ka-10. Bareng jeung Susilo Bambang Yudhoyono, duaan jadi Presiden jeung Wakil Présidén RI kahiji anu dipilih langsung ku rahayat.

Jusuf Kalla salaku Ketua Umum Partéy Golkar, 2004. Manéhna jadi ketua umum Partéy Golkar ngagantikeun Akbar Tanjung ti bulan Désémber 2004 nepi ka 9 Oktober 2009. Dina tanggal 10 Januari 2007, manéhna ngalantik 185 anggota Badan Penelitian dan Pengembangan Kerja Partai Golkar di Kantor DPP Partéy Golkar di Slipi, Jawa Barat. Jakarta anu mayoritasna anggota Partéy Golkar, sarjana, pejabat publik, PNS, pensiunan jenderal, jeung pengamat pulitik anu lolobana boga gelar magister, doktor, jeung profesor.

Ngaliwatan Konferensi Nasional Palang Merah Indonésia XIX, Jusuf Kalla kapilih jadi ketua umum Palang Merah Indonésia periode 2009–2014 sarta kapilih kadua kalina dina Konferensi Nasional XX periode 2014–2019.[2] Salian ti éta, manéhna ogé kapilih jadi ketua umum Déwan Pelaksana Pusat Déwan Masjid Indonésia periode 2012–2017 dina Kongrés VI DMI di Jakarta.

Pamilihan Présidén jeung Wakil Présidén 2014 Periode II[édit | édit sumber]

Wakil Présidén RI, Jusuf Kalla nepikeun biantarana di Majelis Umum PBB, taun 2014 di New York, Amérika Sarikat.

Wakil Présidén Indonésia Jusuf Kalla nalika ngabagéakeun kunjungan Perdana Menteri Australia Scott Morrison, 2018. Jusuf Kalla gawé bareng jeung calon présidén Joko Widodo dina Pilpres 2014. Pasangan éta saterusna meunang nomer kadua dina undian sarta miboga tagline populér, "Salam Dua Jari". Ku Komisi Pemilihan Umum, tanggal 22 Juli 2014 atawa genep poé saméméh Idul Fitri 1435 H, Jokowi-JK meunang Pilpres tapi ditolak ku kubu Prabowo-Hatta nu saterusna ngagugat Mahkamah Konstitusi (MK).

Runtuyan sidang di Mahkamah Konstitusi tétéla geus nampik pamundut Prabowo-Hatta camp sarta sacara sah strengthened legitimasi Jokowi-JK urang salaku Presiden kapilih jeung Wapres pikeun periode 2014-2019. JK dilantik jadi wakil présidén tanggal 20 Oktober 2014. Bareng jeung pelantikanana, manéhna jadi wakil présidén munggaran anu kapilih salila dua periode ngaliwatan pamilihan umum. Anjeunna nyéépkeun jabatan kahijina sareng Présidén Susilo Bambang Yudhoyono periode 2004-2009.

Sajarah karir pulitik[édit | édit sumber]

  • Wakil Présidén Indonésia (2014–2019)
  • Wakil Présidén Indonésia (2004–2009)
  • Ketua Partéy Golkar (2004–2009)
  • Mentri Koordinator Kesejahteraan Rakyat (2001–2004)
  • Menteri Perindustrian jeung Perdagangan RI (1999–2000)
  • Anggota Majelis Permusyawaratan Rakyat Fraksi Kelompok Kerja (1982–1999)
  • Anggota DPRD Sulawesi Selatan ti Sekretariat Golkar (1965–1968)

Sajarah organisasi[édit | édit sumber]

  • Ketua Palang Merah Indonesia (2009–)
  • Ketua Majelis Masjid Indonésia (2010–2014)
  • Mustasyar (Dewan Penasehat) Nahdlatul Ulama
  • Ketua Centrist Asia Pacific Democrat International (2010–2012)
  • Pupuhu Déwan Penasehat Kamar Dagang Indonésia (1997–2002)
  • Ketua Ikatan Alumni Universitas Hasanuddin (1992–)
  • Wakil Pupuhu Pusat ISEI (1987–2000)
  • Ketua Kamar Dagang Sulawesi Selatan (1985–1997)
  • Ketua ISEI Sulawesi Selatan (1985–1995)

Pangajén[édit | édit sumber]

  • Doktor Honoris Causa Wirausaha ti Universitas Pendidikan Indonesia Bandung tanggal 17 Maret 2011.[3]
  • Doktor Honoris Causa ti Universitas Hasanuddin Makassar.
  • Doktor HC damai ti Universitas Syiah Kuala Acéh ping 12 Séptémber 2011.
  • Doktor HC dina ékonomi jeung pamikiran bisnis ti Universitas Brawijaya Malang tanggal 8 Oktober 2011.
  • Doktor HC dina kapamingpinan Universitas Indonésia ping 9 Pébruari 2013.
  • Doktor Honoris Causa ti Universitas Andalas Padang dina Widang Hukum jeung Pamaréntahan Daérah tanggal 5 Séptémber 2016.[4]
  • Penghargaan Budi (Budaya Akademik Islam) ti Universitas Islam Sultan Agung Semarang.
  • Penghargaan Tokoh Damai dina Forum Pemuda Dunia pikeun Damai di Maluku, Ambon, 2011.
  • Penghargaan Dwidjosowojo ti Asuransi Jiwa Bersama Bumiputera (AJB).[5]

Kahormatan[édit | édit sumber]

Salaku Wakil Présidén, Jusuf Kalla otomatis nampi tujuh penghargaan bintang sipil, nyaéta:[6]

  • Béntang Républik Indonésia Adipradana
  • Béntang Mahaputera Adipurna
  • Béntang Jasa Utama
  • Béntang Kamanusaan
  • Béntang Penegak Démokrasi pamungkas
  • Béntang Budaya Parama Dharma
  • Béntang Bhayangkara Utama

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Tokoh Indonesia: Biografi Jusuf Kalla
  2. JK Terpilih Lagi Jadi Ketum PMI
  3. JK Terima Gelar Doktor Honoris Causa dari UPI Bandung Detik.com
  4. "Jusuf Kalla Memperoleh Gelar Doktor Honoris Causa Ke-8" (dalam bahasa id-ID). 2016-09-05. https://m.tempo.co/read/news/2016/09/05/078801736/jusuf-kalla-memperoleh-gelar-doktor-honoris-causa-ke-8. Diakses pada 2017-05-12 
  5. "Wakil Presiden Indonesia". Portal Nasional Republik Indonesia. Diakses tanggal 17 Januari 2015. 
  6. "Tanda Kehormatan yang dimiliki Presiden". Direktorat Jenderal Kebudayaan Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan Republik Indonesia. 10 Mei 2019. Diakses tanggal 2019-08-23.