Pandémi koronavirus 2019 di Pilipina

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pandemi Koronavirus di Pilipina 2020
COVID-19 pandemic cases in the Philippines by region.svg
Wilayah Pilipina kalawan kasus kakonfirmasi (beureum) sarta anu diduga (paul) kasus Covid-19 (per Juni 2)[5]
COVID-19 pandemic cases in the Philippines.svg
Wilayah propinsi (kaasup Métro Manila) kalawan kasus kakonfirmasi (beureum) Covid-19 (per Juni 2)
PanyakitCOVID-19
Galur VirusSARS-CoV-2
LokasiFilipina
Kasus munggaranManila
Tanggal mimiti aya30 Januari 2020
AsalWuhan, Hubei, Tiongkok
Kasus kakonfirmasi217
Kasus dicurigai298
Kasus pulih8
Tilar dunya
17
Situs web resmi
https://www.doh.gov.ph/2019-nCoV
Kasus anu dicurigai acan kakonfirmasi ku sabab galur ieu eukeur ditalungtik di laboratorium. Babaraha galur lianna mungkin geus dicegah.

Pandémi koronavirus 2019 di Pilipina mimiti kapanggih di tanggal 30 Januari 2020 nalika wanoja 38 taun warga nagara Républik Rahayat Tiongkok dikonfirmasi positip beunang panyakit koronavirus. Tuluy kasus nu kadua kajadian di tanggal 2 Pébruari 2020 nalika lalaki 44 taun warganagara Tiongkok tilar dunya sapoé saacanna. Kajadian éta ngakibatkeun "kematian" munggaran anu kajadian di luar Tiongkok.[6]

Di tanggal 18 Maret 2020, Pilipina netepkeun status bencana nasional ku sabab ieu wabah.[7]

Mimiti[édit | édit sumber]

Di tanggal 21 Januari 2020, hiji wanoja 38 taun jeung hiji lalaki 44 taun anu asalna ti Kota Wuhan, Propinsi Hubei, Tiongkok, datang ka Pilipina liwat Hong Kong. Tuluy maranéhna ngalaman gejala pneumonia akut, tuluy di tanggal 30 Januari, maranéhna positip beunang virus korona.[6]

Teu lila saenggeus éta, di tanggal 2 Pébruari, lalaki 44 taun éta tilar dunya. Ieu mangrupa kajadian kematian anu munggaran di luar Tiongkok.[6][8] Saenggeus kitu, Pamaréntah Pilipina ngaluarkeun larangan lalampahan ka sakabéh wewengkon Tiongkok, kaasup Wewengkon Administratip Husus Hong Kong jeung Makau, sarta nyegah sakabéh jalma anu asalna ti Tiongkok atawa kungsi nganjang atawa transit di Tiongkok sangkan teu bisa asup ka Pilipina.[8]

Per tanggal 19 Maret 2020, pamaréntah ngalumakukeun kawijakan pikeun ngalarang asupna warga nagara asing. Visa pikeun asup ka Pilipina moal medal nepi ka waktu anu teu ditangtukeun.[9]

Sumebarna virus[édit | édit sumber]

Ieu wabah sumebar sacara masif di Métro Manila. Wewengkon ieu dianggap anu pangparahna beunang wabah koronavirus. Per tanggal 12 Maret, kacatet geus aya 53 kasus anu 3 urangna tiwas.[10] Tuluy per tanggal 19 Maret 2020, geus aya 217 kasus di sakabéh wewengkon di Pilipina.[11]

Ieu tabél mangrupa data kasus koronavirus di Pilipina dumasar wewengkon. per tanggal 19 Maret 2020.[11]

Wewengkon Jumlah kasus
Kota Quezon 34
Kota San Juan 24
Kota Makati 18
Kota Pasig 14
Manila 13
Kota Mandaluyong 7
Rizal 7
Kota Paranaque 6
Kota Taguig 6
Kota Marikina 6
Kota Las Pinas 6
Kota Caloocan 5
Cavite 5
Bulacan 5
Batangas 4
(Teu dipikanyaho wewengkonna) 4
Kota Muntinlupa 4
Pampanga 3
Kota Pasay 2
Lanao Del Sur 2
Negros Oriental 2
Kota Lucena 1
Compostela Valley 1
Laguna 1
Camarines Sur 1
Abra 1
Kota Antipolo 1
Bataan 1
Kota Cotaboto 1
Tarlac 1
Keur divalidasi 31
Total 217

Dampak[édit | édit sumber]

Isolasi Manila[édit | édit sumber]

Ku sabab ieu pandémi, wewengkon Manila diisolasi atawa lockdown per tanggal 12 Maret 2020 pikeun nyegah virus nyebar deui ka wewengkon séjén. Ieu kaputusan dicokot ku pamaréntah sabada ningali kasus koronavirus di Manila anu panglobana sa-Pilipina. Sakabéh aksés ka Manila ti mimiti jalur darat, udara, jeung laut ditutup.[10][12][13][14]

Tuluy per tanggal 16 Maret 2020, Présidén Pilipina Rodrigo Dutérté maréntahkeun pikeun ngalegakeun aréa lockdown atawa karantina nepi ka sapulo Luzon. Antukna, warga teu meunang ngayakeun kagiatan di luar imah, sarta transportasi umum dieureunkeun operasionalna pikeun saheulaanan. Tuluy pamaréntah nerapkeun jam malam ti jam 20.00 nepi ka jam 05.00 anu lumaku di 13 kota di Propinsi Métro Manila.[15][16]

Ékonomi[édit | édit sumber]

Laju ékonomi di Pilipina diprédiksi bakal nurun ku sabab ieu wabah. Ku lantaran arus ékspor-impor di nagara éta nurun. Komo deuih mitra dagang utama Pilipina, nyaéta Tiongkok, jadi sumber sumebarna koronavirus. Anu matak padagangan antar dua nagara teu bisa jalan saperti biasana ku sabab duanana beunang wabah koronavirus.[17]

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "COVID-19 case in Bulacan a resident of San Jose Del Monte, says mayor". GMA News. Citakan:ISO date/en. https://www.gmanetwork.com/news/news/regions/729148/covid-19-case-in-bulacan-a-resident-of-san-jose-del-monte-says-mayor/story/. Diakses pada March 11, 2020 
  2. "Remulla confirms first case of COVID-19 in Cavite". Manila Bulletin. Citakan:ISO date/en. https://news.mb.com.ph/2020/03/10/remulla-confirms-first-case-of-covid-19-in-cavite/. Diakses pada March 11, 2020 
  3. "BCDA president joins list of gov't officials to undergo self-quarantine amid COVID-19 threat". ABS-CBN News. Citakan:ISO date/en. https://news.abs-cbn.com/news/03/12/20/bcda-president-joins-list-of-govt-officials-to-undergo-self-quarantine-amid-covid-19-threat. Diakses pada March 12, 2020 
  4. "Covid-19 cases reach Visayas, Mindanao". Sun Star Cebu. Citakan:ISO date/en. https://www.sunstar.com.ph/article/1848123. Diakses pada March 12, 2020 
  5. Breakdown of confirmed cases is according to the COVID-19 Case Tracker of the Department of Health. Please note that the map may not reflect all affected localities and is primarily based on the facility where a particular confirmed case was admitted. Local government units has made separate announcements that their residents have contracted COVID-19 and were admitted in facilities outside their jurisdiction. Examples include:
  6. a b c Sekarwati, Suci. "Pasien Pertama Virus Corona di Filipina Meninggal". Tempo. Diakses tanggal 2020-03-19. 
  7. "Hadapi Corona, Filipina Tetapkan Status Bencana Nasional". internasional (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-03-19. 
  8. a b Media, Kompas Cyber. "Korban Virus Corona Meninggal Dunia dan Larangan Perjalanan yang Dikeluarkan Filipina Halaman all". KOMPAS.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-03-19. 
  9. "Cegah Corona, Filipina Larang Seluruh WNA Masuk ke Negaranya". kumparan (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-03-19. 
  10. a b Sebayang, Rehia. "Duterte Umumkan Manila 'Lockdown' karena Corona". news (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-03-19. 
  11. a b "Philippines: coronavirus COVID-19 cases by residence 2020". Statista. Diakses tanggal 2020-03-19. 
  12. Mediatama, Grahanusa. "Filipina mengumumkan penguncian Manila untuk memerangi virus corona". kontan.co.id (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-03-19. 
  13. Media, Kompas Cyber. "Lawan Virus Corona, Filipina Tutup Ibu Kota Manila Halaman all". KOMPAS.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-03-19. 
  14. "Virus Corona Merajalela, Manila Filipina Resmi Lockdown". suara.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-03-20. 
  15. "Filipina Perluas Area Karantina Corona dan Terapkan Jam Malam". internasional (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-03-19. 
  16. Christiastuti, Novi. "Tangkal Corona, Manila Berlakukan Jam Malam dan Desak Mal Tutup Sebulan". detiknews (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-03-20. 
  17. "Coronavirus in Philippines: how the COVID-19 affects Philippines". www.pharmaceutical-technology.com. Diakses tanggal 2020-03-19.