Perang Sadulur Rusia

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Perang Sadulur Rusia
Bagian ti Saenggeus Perang Dunya I jeung Révolusi Rusia
CWRArticleImage.jpg
Saarah jarum jam di luhur:
Tentara Don dina 1919; divisi bodas infantéri dina Maret 1920; tentara Tentara Kavaléri 1; Léon Trotsky dina 1918; penggantungan para pekerja di (Dnipro) ku Tentara Austria-Hungaria, April 1918.
Tanggal 7 Nopember 1917 – 25 Oktober 1922/16 Juni 1923[1][2]
(Pemberontakan Ngalawan ka Uni Soviét lanjut di Asia Tengah nepi ka 1934)
Lokasi Urut Kekaisaran Rusia, Galisia, Mongolia, Tuva, Pérsia
Hasil Kamenangan Tentara Beureum di Rusia, Ukraina Wétan, Belarus Wétan, Kaukasus Kidul, Asia Tengah, Tuva, jeung Mongolia;
Kamenangan gerakan pro-kamerdikaan Finlandia, Estonia, Latvia, Lituania, Ukraina Kulon, Belarus Kulon, Moldova, jeung Polandia
Wewengkon
changes
* Ngadegna Uni Soviét
Nu perang
Citakan:Country data RSFS Rusia Soviét Rusia jeung ogé Républik Soviét
Citakan:Country data Republik Timur Jauh Républik Wétan Jauh
Partéi Rahayat Mongolia
Kiri SRs
(dugi ka Maret 1918)

Tentara Héjo
(nepi 1919)


Tentara Pemberontakan Révolusionér Ukraina
(1919–20)

Gerakan Bodas

republik anyar lainna


Intervénsi Sekutu

Intérvénsi ala Jérman



faksi faksi anti-Soviét ogé silih tarung.

Komandan
Citakan:Country data RSFS Rusia Vladimir Lénin
Citakan:Country data RSFS Rusia Léon Trotsky
Citakan:Country data RSFS Rusia Nikolai Podvoisky
Citakan:Country data RSFS Rusia Jukums Vācietis
Citakan:Country data RSFS Rusia Sergey Kamenev
Citakan:Country data RSFS Rusia Mikhail Tukhachevsky
Citakan:Country data RSFS Rusia Kliment Voroshilov
Citakan:Country data RSFS Rusia Joseph Stalin
Citakan:Country data RSFS Rusia Grigori Sokolnikov
Citakan:Country data RSFS Rusia Yakov Sverdlov
Citakan:Country data RSFS Rusia Mikhail Kalinin
Nestor Makhno
Simon Karetnik
Aléxander Kolchak
Lavr Kornilov
Anton Denikin
Pyotr Wrangel
Nikolai Yudenich
Grigory Semyonov
Mikhail Diterikhs
R. von Ungern-Sternberg
Mikhail Pleshkov
Kakiatan
Tentara Beureum: 5,427,273 (puncak)[4]

Tentara Hideung: 103,000 (puncak)[5]

Tentara Bodas: 2,400,000
Korban
~1,500,000
259,213 maot
60,059 leungit
616,605 maot ku sabab panyakit
3,878 maot ku sabab kacilakaan/bunuh diri
548,857 terluka/membeku [6][7]
Korban: 650,000
7,000,000–12,000,000 gabungan ti saluruh total korban, kaasub ratusan rébu ti Bodas jeung beureum

Perang Sadulur Rusia atawa Perang Sipil Rusia sanés ngan saukur konflik antara komunis Beureum sareng monarkis Bodas; rada, éta ngalibetkeun kompléks berjalin masalah militér, sosial jeung politik anu diciptakeun atawa diperparah ku Perang Agung. Éta réngsé kalayan kameunangan anu anu mahal pisan Bolshevik tina monarki, staf umum tina tilas pasukan Tsar, partéi révolusionér, kakuatan luar negeri, sababaraha gerakan kamerdikaan (utamana Ukraina) sareng patani. Perang Sadulur Rusia mangrupikeun tutugan tina Perang Dunya Kadua sabab éta hartosna pikeun netepkeun éngal ideologi anu henteu kaétang. Éta diketakeun jeung kontradiksi anu ngiringan peupeusna kaisar Rusia jeung konstitusi nagara anu kuat, ngaleungitkeun kekerasan jeung nyiptakeun masarakat ngaliwatan mobilisasi politik jeung budaya.[8]

Réferénsi[édit | édit sumber]

  1. Mawdsley, pp. 3, 230
  2. Последние бои на Дальнем Востоке. М., Центрполиграф, 2005.
  3. Bullock, p. 7 "Peripheral regions of the former Russian Empire that had broken away to form new nations had to fight for independence: Finland, Poland, Estonia, Lithuania, Latvia, Belarus, Ukraine, Georgia and Azerbaijan."
  4. Krivosheev 1997, p. 7.
  5. Belash, Victor & Belash, Aleksandr, Dorogi Nestora Makhno, p. 340
  6. Krivosheev 1997, p. 7-38.
  7. There were an additional 6,242,926 hospitalizations due to sickness.
  8. "Russian Civil War | International Encyclopedia of the First World War (WW1)". encyclopedia.1914-1918-online.net. Diakses tanggal 2019-12-07.