Peternakan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Sapi Salasahiji Sato Ternak

Peternakan nyaéta kagiatan ngembang biakeun jeung ngabudidayakeun sato keur meunangkeun mangfaat jeung hasil tina éta kagiatan.[1] Harti peternakan teu tangtu kana nginguna wungkul, ngajaga jeung beternak béda perenahna[2] dina goldisetel.[1] Nu tegalan tujuan keur néangan untung kuaplikasi tina prinsip manajemén kafaktor produksi nu geus digabungkeun sacara optimal. Kagiatan dina widang peternakan bias dibagi jadi dua kategori, peternakan jang sato badag kawas sapi, munding jeung kuda, sedengkeun kelompok kadua mangrupa peternakan leutik kawas hayam, kelenci jsb.[1]

Sajarah Peternakan[édit | édit sumber]

Sistim peternakan diperkirakeun geus kira-kira saprak 9000 SM anu dimimitian jeung doméstikasi tina anjing, embé, jeung domba.[rujukan?] Peternakan téh tumuwuh dina periode Neolitikum, nyaéta periode manusa mimiti cicing di hijidésa.[2] Dina waktu ieu ogé, domba jeung embé nu tadina ngan dicokot dagingna wungkul, mimiti dicokot susu jeung buluna ogé (wol).[2] Sanggeus éta manusa ogé ngumpulkeun sapi jeung munding pikeun nyokot hasil kulit jeung hasil susu jeung ngagunakeun tanagana pikeun ngabajak taneuh.[rujukan?] Manusa ogé ngamekarkeun beternak kuda, babi, onta, jeung sajabana. [rujukan?] Élmu ngeunaan beternak, diajarkeun di loba paguron jeung akademi sakuliahdunya. [2] Para siswa diajar disiplin élmu saperti é lmu gizi, genetika jeung budidaya, atawa élmu reproduksi.[2] Lulusan ti paguron tinggi éta geus mangka aktif salaku dokter hewan, farmasi sato, ngayakeun ternak jeung industri dahareun. [2] Sareng sagala watesan peternak, kudu ngamekarkeun sistem peternakan nu berwawasan ékologis, ékonomis, jeung saling nyambung nepi ka peternakan industri jeung peternakan rakyat bias ngahontal katahanan pangan jeung ngurus kamiskinan. [2]

Tujuan Peternakan[édit | édit sumber]

Hiji widang agribisnis saperti peternakan kudu boga tujuan, nu bisa dipaké salaku meunteun kagiatan dilumangsungkeun salila beternak bener atawa salah. [3] Conto tujuan beternak nyaéta tujuan komérsial minangka cara meunang untung. [3] Lamun tujuan ieu nu ditetepkeun mangka sagala prinsip ékonomi perusahaan, ékonomi mikro jeung makro, konsép akuntansi jeung manajemén kudu diterapkeun. [3] Sanajan kitu, lamun peternakan dibuka keur kaperluan pamanfaatan sumber daya, saperti taneuh atawa pikeun ngeusi waktu luang tujuan utamana mah mémang aspék komersil, tapi tetep ngarepkeun modal nu digolangkeun bisa balik deui. [3]

Réferénsi[édit | édit sumber]

  1. a b c a b Rasyaf M. 1994. Manajemen Peternakan Ayam Kampung. Yogyakarta: Kanisius.
  2. a b c d e f g Info ternak
  3. a b c d a b Rasyaf M. 1992. Pengelolaan Usaha Peternakan Ayam Kampung. Yogyakarta: Kanisius.