Pulo nu kasebar di Samudra Hindia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Îles éparses de l'océan indien
Pulo nu kasebar di Samudra Hindia
Bandéra Pulo nu kasebar di Samudra Hindia
Motto
Liberté, égalité, fraternité
Lagu
La Marseillaise
Location of Pulo nu kasebar di Samudra Hindia
Lokasi Pulo nu kasebar di Samudra Hindia:

• 1 : Bassas da India • 2 : Pulo Europa • 3 : Kapuloan Glorioso • 4 : Pulo Juan de Nova • 5 : Pulo Tromelin

(KM : Komoro, MG : Madagaskar, MU : Mauritius, MZ : Mosambik, RE : Réunion, YT : Mayotte)
Logo de la République française.svg

Artikel ieu mangrupakeun bagian dina séri
Babagian administratif Perancis

(kaasup Région peuntas laut)

(kaasup Departemén peuntas laut)

Komunitas Urban
Komunitas aglomerasi
Komunitas komune
Sindikat Aglomerasi Anyar

Komune nu kaasosiasi
Arrondissement kotamadya

Nu séjén dina Perancis Peuntas Laut

Koléktivitas peuntas laut
Koléktivitas Sui generis
Nagara peuntas laut
Téritori peuntas laut
Pulo Clipperton

Kotak ieu: temposawalaédit

Pulo nu kasebar di Samudra Hindia (Basa Prancis: Îles Éparses atawa Îles éparses de l'océan indien) ngawengku 4 pulo karang leutik, 1 atol, jeung 1 karang di Samudra Hindia, jeung geus dinyatakeun salaku distrik ka-5 ti Daratan Kidul jeung Antartika Perancis (TAAF) saprak Pébruari 2007.[1] Wewengkon ieu teu boga populasi permanén. 3 di antarana— Kapuloan Glorioso, Juan de Nova, jeung Europa — sarta atol Bassas da India aya di Selat Mosambik, kuloneun Madagaskar, samentawis nu kaopat, Tromelin, aya kira-kira 450 kilométers (280 mi) wétaneun Madagaskar. Banc du Geyser ogé aya di Selat Mosambik, hiji karang nu dianéksasi ku Madagaskar dina 1976.

Pulo-pulo éta geus dikelompokkeun salaku cagar alam. Iwal Bassas da India, pulo-pulo ieu miboga stasiun météorologi: nu aya di Kapuloan Glorioso, Juan de Nova, jeung Pulo Europa sipatna otomatis. Stasiu di Pulo Tromelin, di sababaraha kapentingan, nyadiakeun pangémutan siklon nu ngancem Madagaskar, Réunion, atawa Mauritius. Masing-masingna, iwal Bassas da India jeung Banc du Geyser, miboga hiji lapangan udara nu leuwih ti 1.000 metres (3,300 ft). Mauritius, Komoro, Seychéll, jeung Madagaskar maséakeun kadaulatan Perancis kana wewengkon ieu. Mauritius ngaklaim Tromelin; Komoro jeung Seychéll ngaklaim Kapuloan Glorioso; Komoro jeung Madagaskar ngaklaim Banc du Geyser; sarta Madagascmr ngaklaim[2] sésana.

Ihtisar[édit | sunting sumber]

Atol/Pulo Karyawan
Stasiun
Aréa
km²
Laguna
km²
ZÉÉ
km²
Koordinat Lokasi
Banc du Geyser - N/A N/A N/A 12°21′S 46°26′E / -12.35, 46.433 (Banc du Geyser) Selat Mosambik Kalér
Glorioso Islands 11 5 29,6 48350 11°33′S 47°20′E / -11.55, 47.333 (Glorioso Islands) Selat Mosambik Kalér
Juan de Nova Island 14 4,4 (1) 61050 17°03′S 42°45′E / -17.05, 42.75 (Juan de Nova) Selat Mosambik Tengah
Bassas da India - 0,2 79,8 123700 21°27′S 39°45′E / -21.45, 39.75 (Bassas da India) Selat Mosambik Kidul
Europa Island 12 28 9 127300 22°20′S 40°22′E / -22.333, 40.367 (Europa Island) Selat Mosambik Kidul
Tromelin Island 19 0,8 - 280000 15°53′S 54°31′E / -15.883, 54.517 (Tromelin Island) Samudra Hindia Kulon
Total 56 38,6 118,4 640400  

Pulo-pulo individual[édit | sunting sumber]

Administrasi[édit | sunting sumber]

Ti 3 Januari 2005, Îles Éparses geus diadministrasi dina ngaran nagara Oerabcus ku administratio sénior Daratan Kidul jeung Antartika Perancis (TAAFles Terres Australes et Antartiques Françaises), markasna di Réunion. Îles Éparses saméméhna aya dina administrasi préfek Réunion ti merdikana Madagaskar dina 1960. Perancis mertahankeun hiji garnisun militér kira-kira 14 pasukan ti saban pulo di Selat Mosambik nu diklaim ku Madagaskar. Kapuloan Glorioso ogé diklaim ku Komoro. Pulo Tromelin diklaim ku Mauritius.

Perancis ngaklaim hiji 200 mil laut(370 km) Zona Ékonomi Éksklusif (ZÉÉ) di sakurilingeun pulo-pulo Îles Éparses. Digabungkeun jeung klaim ZÉÉ pikeun Réunion jeung Mayotte, totalna leuwih ti 1 yuta kilométer pasagi (400.000 mil pasagi). ZÉÉ-na aya sababaraha overlap jeung nagara tatangga ditu.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca


Citakan:Districts of the French Southern and Antarctic Lands Citakan:Scattered islands in the Indian Ocean