Sanggalangit

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sanggalangit (Cassytha filiformis)
Cuscuta europaea bgiu.jpg
Sangga langit nyimbutan tangkal anu diancikana
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Plantae
Divisi:
Magnoliophyta
Kelas:
Magnoliopsida
Ordo:
Laurales
Kulawarga:
Lauraceae
Génus:
Cassytha L
Spésiés:
Cassytha filiformis L
Sinonim
  • Calodium cochinchinense Lour.
  • Calodium cochinchinensis Lour.
  • Cassytha americana Nees
  • Cassytha americana var. brachystachya Meisn.
  • Cassytha americana var. brasiliensis (Mart. ex Nees) Meisn.
  • Cassytha americana var. puberula Meisn.
  • Cassytha aphylla Raeusch.
  • Cassytha archboldiana C.K.Allen
  • Cassytha brasiliensis Mart. ex Nees
  • Cassytha corniculata Burm.f.
  • Cuscuta reflexa Roxb.
  • Cassytha cuscutiformis F. Muell.
  • Cassytha dissitiflora Meisn.
  • Cassytha filiformis var. pseudopubescens Domin
  • Cassytha filiformis f. pycnantha Domin
  • Cassytha guineensis Schumach. & Thonn.
  • Cassytha lifuensis Guillaumin
  • Cassytha macrocarpa Guillaumin
  • Cassytha novoguineensis Kaneh. & Hatus.
  • Cassytha paradoxae Proctor
  • Cassytha senegalensis A.Chev.
  • Cassytha timoriensis Gand.
  • Cassytha zeylanica Gaertn.
  • Rumputris fasciculata Raf.
  • Spironema aphylla Raf.
  • Volutella aphylla Forssk.

Sanggalangit; tali putri; Cassytha filiformis. love-vine (en), nyaéta spésiés tutuwuhan ngarambat, parasit obligat tina kulawarga lauraceae. [1] Ieu tutuwuhan pituin ti Afrika tuluy nyebar ka Australia ngaliwatan Asia .[2]

Ékologi[édit | édit sumber]

Di Cina Kidul, sanggalangit hirup ti mimiti sisi basisir nepika palebah tongohna 1600 mdpl. Arang langka katempo hirup di lamping pasir, hirup ngalumbuk dina tangkal atawa rungkun kawas simbut. [2] Ieu tutuwuhan tropis dataran landeuh, mikaresep daérah beueus sanajan kitu sakapeung kapanggih ogé hirup di daérah garing. [2]

Ieu tutuwuhan bisa salaku parasit sagemblengna atawa ngan sawaréh, nalika tangkalna héjo mibanda klorofil jadi bisa ngalakukeun fotosintésis numatak henteu gumantung pisan kana tangkal anu diancikannana. Kelir héjo leuwih katémbong dina tangkal anu masih ngora, tangkalna anu geus konéng atawa oranyeu teu mibanda klorofil matakna gumantung pisan kana tangkal anu diancikannana. Ieu tutuwuhan ngagantelkeun manéh ka tangkal séjén ku cara "haustoria" , tayalian ayana struktur anu nembus kana tangkal anu diancikannana kalawan bisa ngaluarkeun cai sareng nutrisi tina éta tangkal. [2]

Kamampuan tina ieu tutuwuhan hirup bisa nyebar nepika sakuliah dunya, asal aya tangkal atawa rungkun anu bisa diancikan. [2] Salaku conto, 42 spésiés pepelakan anu bisa dipaké tempat hirupna geus diidentipikasi di India, 36 spésiés ti 25 kulawarga ogé diidéntifikasi di Pilipina sarta 81 spésiés ti 45 kulawarga di Bahama. [2] Ieu tutuwuhan bisa kembangan tur ngahasilkeun buah sapanjang taun, dina ngarekahanana ieu tutuwuhan di atu ku manuk sareng palid dina cai.[2] Tutuwuhan ieu ngagaduhan distribusi anu langkung lega di India sareng dianggo ubar di Tiongkok, Indochina, Madagascar sareng Afrika Kidul. [3]

Guna jeung mangpaat[édit | édit sumber]

Cassytha filifiliormis L. (Lauraceae), tutuwuhan ubar biasana dipaké pikeun pangubaran kanker, trypanosomiasis Afrika sareng seueur panyakit anu aya hubunganana. Cassytha filifiliormis sacara médis dianggo salaku antiplatelet, vasorelaxant, alpha- adrenoreceptor antagonist ogé salaku agén antitrypnosomal. Sababaraha sanyawa anukatalungtik tina sari pati tutuwuhan ieu nyaéta alkaloid aporphine, alkaloid okso-aporphin, cassyformine, filifiliaormine, cathaformine, lignan, actinodophine, sareng octenine. Dina panilitian médis modéren, C. filifiliormis parantos ditalungtik pikeun ngagaduhan sababaraha sanyawa kimia aktif sacara biologis kalayan poténsi kanggo terapi dina kaséhatan manusa. [3]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Karl Hasskarl, Justus (1845). Aanteekeningen over het nut, door de bewoners van Java aan eenige planten van dat eiland toegeschreven. Universitas Oxford: J. Müller. p. 15.  Disungsi 21 April 2021
  2. a b c d e f g "Cassytha filiformis". Tropical plan. 2021-04-21. Diakses tanggal 2021-04-21. 
  3. a b "pharmacological activity of Cassytha filiformis". Asian of journal. 2021-04-21. Diakses tanggal 2021-04-21. 
Emoji u1f604.svg