Setyo Budi Hartanto

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Setyo Budi Hartanto
Informasi pribadi
Nama lahirSetyo Budi Hartanto
JulukanSetyo Hartanto
KewarganegaraanIndonésia Indonésia
Lahir6 Méi 1986 (1986-05-06) (yuswa 34)
=Temanggung, Jawa Tengah, Indonesia
Olahraga
OlahragaAtletik

Setyo Budi Hartanto (gumelar di Temanggung, 6 Méi 1986) nu kiwari yuswa na 33 taun, nyaéta salah saurang atlét olahraga difabel ti Indonésia dina widang lompat jauh nu miboga kakurangan dina leungeunna anu teu sampurna tibarang lahir.[1] Sanajan miboga kakurangan ieu, teu matak ngurangan sumangetna pikeun boga préstasi di widang olahraga. [1] Dina Paralympic dunia taun 2016 manéhna nyicingan posisi ka genep atlét lompat jauh 6,84 méter.[2]

Awal Karir[édit | édit sumber]

Ngan miboga hiji leungeun ti barang lahir teu matak nyieun manéhna putus asa. Malah mah manéhna mampu ngabuktikeun yén kaum disabilitas ogé bisa miboga préstasi di widang olahraga nu malah jalma normal gé can tangtu mampu pikeun miboga éta préstasi.[3] Kakurangan eta teu matak jadi panghalang manéhna bisa nganggeuskeun SMA dina taun 2004, sanggeus ti tamat SMA manehna terus pindah ka Kota Surakarta , diditu manehna ngilu Pusat Rehabilitasi Dokter Suharto.[1] Ditempat éta manéhna teu dihaja ngiluan olahraga maén bal. Kusabab mineng ngiluan olahraga maen bal, manehna ditanya ku salah saurang pagawé di Pusat Rehabilitasi naon olahraga karesepna, manehna ngajawab yén resep pisan olahraga lompat jauh. Dina waktu harita basa manéhna nyarita yén bisa luncat jauh sajauh 6 méter, padahal kanyataanna teu bisa, hal éta jadi salah sahiji motivasi manéhna pikeun ngabuktikeun yén naon nu diomongkeunna lain kabohongan. Momen éta jadi cikal bakal Setyo Budi Hartanto wanoh kana olahraga atlétik, nepi ka manéhna ngaleukeunan olahraga lompat jauh..[1]

Setya Budi Hartanto munggaran miluan turnamen nasional dina Pekan Olahraga Nasional nu khusus diayakeun pikeun difabel dina taun 2004.[1] Wanci harita manéhna miluan Paralympic Nasional (Perparnas) di Palémbang jeung meunangeun medali Emas tina cabang olahraga atlétik nomor lompat jauh. Sanggeus harita, ngaran Setya budi Hartanto jadi langganan NPC Indonésia di sababaraha kajuaraan Internasional.[3] Turnamén kayaning Far East and South Pacific Games for the Disabled (FESPIC) 2006 Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) Para Games taun 2005, nepi ka taun 2017 manéhna nyumbang sababaraha medali Emas sarta Pérak.[3] Dina taun 2012 manehna sarta tilu atlét lianna kapilih jadi wawakil Indonésia pikeun gelaran Paralimpiade di London taun 2012 tapi dina eta kajuaraan manehna teu meunangkeun medali.[4]

Kalangenan[édit | édit sumber]

Sanajan manéhna atlét lompat jauh, tapi Setyo Budi Hartanto miboga kalangenan nu jauh pisan tina widang olahraga nu dilakonananna. Setyo Budi Hartanto miboga kalangenan dina widang otomotif, manéhna sok ngahajakeun datang unggal aya paméran otomotif. Salian ti kalangénananna éta, kadaharan nu dipikaresep ku Setyo Budi Hartanto téh nyaéta kadaharan nu miboga mangpaat keur awak manéhna salaku atlét, kayaning sayur-sayuran, sarta susu, kusabab susu bisa ngabalikeun deui énergi jeung stamina sanggeus latihan atawa sanggeus tandang.[3]

Préstasi[édit | édit sumber]

Sataun sanggeus miluaan Pekan Olahraga Nasional, manehna mimiti miluan lomba tingkat internasional nu munggaran di acara ASEAN Para Games 2005 di Manila, Filiphina. Dina ieu acara manehna meunangkeun medali emas anu munggaran kalawan jarak luncatan sajauh 6,4 méter.

Ieu dihandap sababaraha prestasi nu kungsi kacangking ku Setya Budi Hartanto:[5][6][7]

Medali Kajuaraan Tempat Kajuaraan
Medali Emas PERPANAS 2004 Indonésia
Medali Emas ASEAN Para Games 2005 Manila, Piliphina
Medali Emas FESPIC 2006 Kuala Lumpur, Malaysia
Medali Perunggu Asian Para Games 2010 Guangzhou, China
Medali Perak ASEAN Para Games 2011 Surakarta, Idonésia
Medali Perunggu Asian Para Games Incheon, Koréa Selatan
Medali Perak Asian Para Games 2014 Incheon, Korea Selatan
Medali Perunggu Kejuaraan Dunia Para Atletik 2015 Doha, Qatar
Medali Perak Asian Para Games 2018 Jakarta-Palembang, Indonésia

Marén[édit | édit sumber]

Manéhna meunangkeun medali pérak dina kajuaraan Asian Para Games 2018 nu diayakeun di Stadion Gelora Bung Karno, Jakarta. Kajuaraan Asian Para Games 2018 nu diayakeun di Jakarta ieu jadi laga pamungkas pikeun Setya Budi Hartanto.[8] Pikeun manehna ieu kajuaraan teh mangrupa kareueus kusabab dina ieu tatandang manehna bisa meunangkeun medali pérak kalawan luncatan sajauh 7,10 méter. Ieu meupeuskeun rékor manéhna di final lompat jauh putra T45/46/47 Asian Para Games 2018 di Stadion Utama Gelora Bung Karno, Senayan, Jakarta.[8] Kareueus Setya Budi Hartanto bisa ngahadiahkeun medali pérak nu saacanna mah ngan saukur bisa ngahadiahkeun parunggu keur dunia atlét difabel di Indonésia. Sok sanajan marén dina gelaran Asian Para Games, manehna bakal tetep milu tandang dina gelaran lianna saperti Asean Para Games 2020 nu bakal datang.[8]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e Bolasport.com. "Jelang Asian Para Games 2018 - Ketidaksengajaan Antar Atlet Difabel Indonesia Raih Prestasi Internasional - Bolasport.com". www.bolasport.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2019-12-09. 
  2. "Emas Lompat Jauh Budi Hartanto". tirto.id (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2019-12-10. 
  3. a b c d INDOSPORT.com. "Setyo Budi, Atlet Andalan Indonesia di Asian Para Games 2018". INDOSPORT.com. Diakses tanggal 2019-12-25. 
  4. "Empat Atlet Indonesia Ikuti Paralympic London". kemenpora (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2019-12-10. 
  5. Okezone. "Setyo Bangga Persembahkan Medali Perak di Asian Para Games Terakhirnya : Okezone Sports". https://sports.okezone.com/ (dalam id-ID). Diakses tanggal 2019-12-10. 
  6. Liputan6.com. "Kejutan Setio Budi Hartanto Setelah Raih Perak Asian Para Games 2018". liputan6.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2019-12-10. 
  7. developer, mediaindonesia com. "Prestasi Mentereng yang Berawal dari Ngaku-Ngaku". mediaindonesia.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2019-12-10. 
  8. a b c "Medali Perpisahan Setyo Budi Hartanto dari Asian Para Games | Sport". Bisnis.com. Diakses tanggal 2019-12-10.