Sindrom Prahed

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh


Sindrom prahéd (Bahasa Inggris: premenstrual syndrome, PMS) umumna lumangsung nyanghareupan datangna siklus héd saterusna.[1] Panyababna lantaran PMS disangka alatan kakurangan hormon progesteron dina waktu fase luteum ti siklus héd.[1] Tanda-tanda PMS antara séjén parobahan dina sikep sarta tingkah laku, waswas, kacapéan, nyeri sirah, méncrét, déprési, sarta edema.[1] Tanda-tanda PMS bisa diubaran ku cara mengonsumsi ubar anti déprési, vitamin, atawa tatamba progestin (progesteron jieunan).[1]

Panyabab[édit | édit sumber]

Panyabab sindrom prahéd can pati écés. Sawatara panyabab sindrom prahéd antara séjén:

  1. Teu saimbangna antara hormon estrogen sarta progesteron (kaleuwihan estrogen atawa kakurangan progesteron dina fase lutéal ti siklus héd).[2]
  2. Faktor-faktor évolusi sarta génétik.[2]
  3. Gangguan fungsi serotonin.[2]
  4. Jumlah prolaktin anu loba teuing (bisa ngaganggu kasaimbangan mékanisme awak anu ngadalikeun produksi hormon estrogen sarta progesteron).[2]
  5. Kaleuwihan atawa defisiensi kortisol sarta androge.[2]
  6. Kaleuwihan hormon anti diuresis.[2]
  7. Abnormalitas sékresi opiate endogen atawa melatonin.[2]
  8. Defisiensi vitamin A, B1, B6 atawa mineral, kawas magnésium.[2]
  9. Hipoglikemia réaktif.[2]
  10. Alérgi hormon.[2]
  11. Racun héd.[2]
  12. Stres sarta masalah émosional (kawas depresi).[2]
  13. Masalah sosial.[2]
  14. Gaya hirup (kurang olahraga, diet tina gula nu luhur, nginum alkohol, ngonsumsi kaféin nu kaleuleuwihi).

Faktor-faktor[édit | édit sumber]

Sawatara faktor anu ngaronjatkeun lumangsungna sindrom prahéd nyaéta:[2]

  1. Awéwé anu kungsi ngalahirkeun
  2. Awéwé anu geus nikah.
  3. Umur anu beuki kolot (antara 30-40 taun).
  4. Stres.
  5. Miboga riwayat déprési.
  6. Faktor diet (kabiasaan dahar tina gula,uyah, kopi, entéh, coklat, inuman soda, produk susu, kadaharan olahan).
  7. Kakurangan zat gizi kawas kurang vitamin B (vitamin B6), vitamin E, vitamin C, magnesium, zat beusi, seng, angan, sam lemak linoleat.
  8. Kabiasaan ngaroko sarta nginum inuman alkohol.
  9. Kagiatan fisik (kurang olahraga).

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d (id) Jati, Wijaya. 2007. Aktif Biologi. Jakarta: Ganeca exact. Kaca 221
  2. a b c d e f g h i j k l m n (id) [1] (Dicutat tanggal 22 Oktober 2011)
Nulis.jpg