Situs Jambansari

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Situs Jambansari nyaéta komplék makam Raden Adipati Arya Kusuma Diningratnu diwangun dina taun 1872.[1] Situs Jambansari perenahna di JLn. Achmad Dahlan, sacara administrative kaasup lingkungan Rancapetir Kelurahan Linggarsari, kacamatan Ciamis, Kab. Ciamis. Ieu situs ayana dina 233m di luhur permukaan laut jeung dina koordinat 07 19’ 48, 7”LS dan 108 20’ 54,2”BT.[1]

Raden Adipati Arya Kusuma Diningrat nyaéta bupati ciamis ka 16, nu ngawasa dina taun 18391886. Situs ieu ayana di taneuh salega 4ha. Dina lahan éta salian ti pajaratan aya ogé pasawahan.[1] Ieu kompleks makam téh dikokolakeun ku Yayasan Kusumadiningrat, Kompleks makam Raden Adipati Aria Kusumadiningrat diwatesan ku pager tembok nu jangkungna kurangleuwih 2m. Panto asup ka ieu situs ayana di beulah wétan.[1]

Di tengah kompleks makam aya wangunan anu cungkup sarta dijieun tina kai jati.[1] Hateup cungkup wangunna wangun limas anu di jerona aya makam utama nyaéta makam Radén Adipati Aria Kusumadiningrat. Di sakurilingna aya sababaraha makam baraya jeung katurunan Radén Adipati Aria Kusumadiningrat.[1]

Salain ti éta aya hiji wangunan anu dipaké pikeun tempat neudeun benda pusaka, mangrupa sanjata, gamelan, jeung perlengkapan karamik jeung lianna.[1] Di ruang panundaan ieu aya arca, aya ogé arca anu diteundeun handapeun waregu.[1] Di dieu wangunanna wangunan panyalamat anu aya nyaéta patung, tombak, keris, macam keramik, jeung naskah [2]

Sakabéhna arca nu aya di komplek makam jumlahna aya 13 arca anu di antarana wangunna arca megalitik, ganesa, nandi, jeung lingga. Salian ti éta aya ogé lumpang, batu, jeung lapik arca.[1]

Sumber[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i http://budparciamis.com/?p=203 Situs Jambansari (id) diakses ping 25 Oktober 2011
  2. Tim penyusun.[s.a].Budaya dan Pariwisata.Ciamis:[Disbudpar] Halaman 22.
Nulis.jpg