Supa haréndong

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Inocybe (Fiber caps)
Inocybe rimosa.jpg
Supa haréndong
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Divisi:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Inocybe

(Fr.) Fr. (1863)
Type species
Inocybe relicina
(Fr.) Quél. (1888)
Sinonim
  • Agaricus trib. Inocybe Fr. (1821)
  • Agaricus subgen. Clypeus Britzelm. (1881)
  • Astrosporina J.Schröt. (1889)
  • Clypeus (Britzelm.) Fayod (1889)
  • Agmocybe Earle (1909)
  • Inocibium Earle (1909)
  • Astrosporina S.Imai (1938)
  • Inocybella Zerova (1974)


Supa haréndong; Inocybe rimosa nyaéta supa atawa suung anu asalna tina kulawarga Cortinariaceae. Genus ieu supa mibanda leuwih ti 1400 spésiés, kaasup sareng sagala rupi variasi. Anggota Inocybe nyaéta mycorrhizal, sareng sababaraha buktina nunjukkeun yén tingkat spésipik luhur dina ieu genus kusabab adaptasi kana tatangkalan anu béda sareng malahan kana lingkunganna.[1]

Étimologi[édit | édit sumber]

Ngaran Latin Inocybe hartina "fibrous hat"/Topi harambay. Éta dicandak tina kecap Yunani ἴς (dina genitif ἴνος, hartosna “Otot, atawa saraf, harambay, kakuatan, vigor”) jeung κύβη (“sirah”).[2]

Sajarah[édit | édit sumber]

Genus ieu mimiti dipikawanoh salaku Agaricus trib. Supa haréndong/Inocybe diguar ku sarjana Swédia Elias Magnus Fries tina bukuna polumeu anu ka 1 , Systema mycologicum (1821), diverifikasi dina bukuna anu polumeu 2 Monographia Hymenomycetum Sueciae dina 1863. Sadaya usaha ngaganti nami anu sanés ieu, ditampi salaku sinonimna. [3]

Ciri mandiri[édit | édit sumber]

Metuloid-tipe cystidium, ciri tina mikromorphologis anu ngaidéntifikasi Inocybe.

Supa khas genus ieu sababaraha ngagaduhan kelirna coklat, sanaos sababaraha spésiés aya diantarana anu kelirna semu bungur /lilac atawa gandaria. Congcot dudukuyna sok disebutumbo leutik tur monyong, sanaos aya ogé anu némprak rata. Remen katingali haramay dina ieu tutupna, tayalian ieu pisan anu ngajadikeun ieu genus mibanda ngaran umum/ common name fiber caps. Seueur spésiésna ngagaduhan bau anu mandiri, sadayana didadarkeun salaku musty atanapi spermatic.

Tina kaseuseueuran spésiés, mibanda ciri mandiri:

  • Pileus: Anu wujudna kawas dudukuy, ukuran leutik dugi sedeng, ipis, fleshy, mimitina monyong leutik atanapi kawas locéng, umbo atanapi congclotna aya anu nyendul atanapi rata di tengahna. Éta henteu hibrofan/leucir sareng katempona garing. Aya ogé spésiés anu bagéan luarna kawas buluan (woolly in Mycological sense). Mimitina kelirna bodas dugi ka kulawu. Sababaraha kelirna teu robah, tapi aya deui anu kelirna robah, semu konéng nepika semu coklat, malahan aya anu robah kelirna jadi bungur malahan gandaria .
  • Lamellas: tayalian guguratan sakuriling handapeun dudukuyna, katempo padet, kandel sareng ramé, kalayan sinus panengah pondok di pasisian sareng ngan ukur napel dina stipe, ampir bébas. kelirna bodas nyacas, tapi lamun geus déwasa mah robah jadi kulawu-coklat, atanapi kulawu-zaitun.
  • Spores: Kelirna coklat, leutik, umumna lonyod, remen katempo kawas kacang. Basidia tayalian tetrasporic.
  • Stipe: atawa tangkalna, ipis, fibrous/wujudna harambay:gurat, buleud, kelirna bodas ngaleutikan kahandap. Palebah luarna bodas, rata, lucir,biasana teu aya cincina.
  • Context: nalika dikeureutan, tina bodas janten rada konéng, dioksidasi atanapi henteu ka beureum nalika motong, ilaharna sok kaangseu bau, klorin atanapi spérma. Ilaharna daging ngandung muscarine.


Spésiés[édit | édit sumber]

Emoji u1f50d.svg
 Artikel utama: List of Inocybe species.

Aya ratusan spésiés "Inocybe". Wawakil ti genus diantarana:

Gambar tina sababaraha genera[édit | édit sumber]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Heyne, K. (1913). DE NUTTIGE PLANTEN VAN NEDERLANDSCH-INDIË. Library New York Botanical Garden: RUYGROK & Co BATAVIA. p. 11. Diakses tanggal (disungsi) 25 Mei 2021. 
  2. Ulloa, Miguel; Aguirre-Acosta, Elvira (2020). Illustrated generic names of Fungi. APS press. p. 190. ISBN 978-0-89054-618-5. 
  3. "Inocybe". mycobank.org. Diakses tanggal 2019-05-13. 

[1]

Bacaan Salajengna[édit | édit sumber]

  • Atkinson, G. F. (1918). "Some new species of Inocybe". American Journal of Botany 5 (4): 210–218. doi:10.2307/2435009. JSTOR 2435009. 
  • Cripps, C. L. (1997). "The genus Inocybe in Montana aspen stands". Mycologia 89 (4): 670–688. doi:10.2307/3761005. JSTOR 3761005. 
  • Stuntz, D. E. (1978). Interim skeleton key to some common species of Inocybe in the Pacific Northwest. Notes and species descriptions by Gibson, I. (2004).

Tutumbu ka luar[édit | édit sumber]

  1. "Synonymy: Inocybe (Fr.) Fr.". Species Fungorum. CAB International. Diakses tanggal 2015-02-15.