Téko

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Téko

Téko nyaéta wadah cai anu bisa dijingjing ka mamana.[1] Asalna tina basa Cina.Téko osok dipaké paranti nganteuran cai nginum biasana cai entéh, nganteuran ka jalma-jalma anu eukeur gawé di sawah atawa kebon jst.[2] Téko biasana aya gagang paranti panyepenganana pikeun dijingjing.[2] Lamun téko tina bahan seéng dijerona osok dilapisan email.[2]

Rupa-rupa téko[édit | édit sumber]

Dumasar kana bahan anu dipakéna:

  1. Téko sééng [1]
  2. Téko kaléng [1]
  3. Téko tembaga [1]
  4. Téko alumunium [3]
  5. Téko taneuh liat, téko ieu alusna dipaké jinis téh Oolong.[4]
  6. Téko stainless stell [4]
  7. Téko kuningan [4]
  8. Téko keramik, téko jinis ieu alusna dipaké téh héjo ku sabab téko keramik leuwih téréh ngaluarkeun suhu panas dina jero téko.[4]
  9. Téko gelas.[4]

Cara ngaleungitkeun kokotor dina téko[édit | édit sumber]

Téko ilaharna sok dipaké wadah cai entéh, lila kalilaan téko téh sok jadi kotor alatan urut entéh anu napel warnana.[5] Cara ngaleungitkeun kokotor dina téko nyaéta ku cara téko téh digosok ku lebu, asupkeun éta lebu kana jero téko tuluy béré cai nepi ka pinuh sanggeus kitu antepkeun salila sapeuting.[5] Salain ku lebu bisa ku kulit jeruk nipis. Carana asupkeun beulahan kulit jeruk nipis kana jero téko tuluy digolakeun, sanggeus kitu pareuman éta kompor antepkeun salila sajam.[6] Piceun caina tuluy bersihkeun bagian jero téko.[6]

Sumber Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d Danadibrata,R.A.(2006).Kamus Basa Sunda.Bandung: Kiblat Buku Utama.
  2. a b c Rosidi,Ajip Spk. 2000.Ensiklopedi Sunda, Alam, Manusa, dan Budaya termasuk Budaya Cirebon dan Betawi. Jakarta:Pustaka Jaya.
  3. Hadi,Makin.(1991).Peperenian (Kandaga, Unak-anik, Rusiah Basa Sunda).Bandung: Geger Sunten.
  4. a b c d e Koleksi Teko Tehku (Dicutat tanggal 20 Oktober 2011)
  5. a b Menghilangkan Noda Teh pada Teko (Dicutat tanggal 20 Oktober 2011)
  6. a b 16 manfaat kulit lemon (Dicutat tanggal 20 Oktober 2011)