Tari Rahayat

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search


Tari Rahayat nyaéta tarian anu diciptakeun ku hiji masarakat, tumuwuh jeung mekar di kalangan rahayat di hiji tempat nu béda-béda.[1] Ragem tarian rahayat mekar nurutkeun letak géografis, saperti daérah pagunungan, jeung daérah basisir, hal ieu nu ngabédakeun wangun jeung dinamika tarian.[2]
Dina prakna, unggal tarian ogé ngabogaan ciri khas gerakan sarta ngaranna sorangan. Teu bisa ditangtukeun taun sabaraha munculna aliran tari rahayat ieu sorangan. Pasualanna nyaéta daya sebar di masarakatna ragem-ragem waktuna.[1]
Karakter tari rahayat sacara umum mangrupa gerak-gerak spontanitas, tina kaparigelanna sewang-sewangan. Tari rahayat biasana dingaranan kumaha laguna. Jadi ngaran tarianna biasana saluyu jeung judul waditra atawa lagu ketuk tilu. Contona nyaéta:[2]

Gerak anu biasana dipaké nyaéta gerakan penca silat. Aya ogé dina wangun gerakanna, loba nu nyokot tina ngaran gerak atawa ngaran sasatoan jeung tatangkalan, misalna kadal meuntas, kuntul longok, bajing luncat, jrrd. Struktur tarianna biasana kabagi jadi tilu bagéan nyaéta bagéan hiji disebut negan istilah arang-arang bubuka/nyorong, bagéan dua nyaéta eusi lagu misalna Polostomo naék géboy, atawa gaplék hungkul, jeung dipungkas ku arang-arang panutup, tuluy panutup.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b Soepandi, Atik,; dkk.1994.Ragam Cipta. Cv. Sampurna: Bandung.
  2. a b c d Rusliana, Iyus.2009.Kompilasi Istilah Tari Sunda.Bandung: Jurusan Tari, STSI Bandung.


Nulis.jpg