Teknofobia

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Téknofobia asalna tina gabungan dua kecap nyaéta tekne jeung phobos[1]. Kecap tekne asalna tina basa Yunani anu miboga harti téhnologi. Sedengkeun phobos miboga harti rasa kasieun. Jadi, téknofobia téh hartina rasa kasieun ku mekarna téhnologi dina kahirupan sapopoé[1]. Téknofobia mimiti mulai karasa nalika révolusi industri. Harita loba manusa anu sieun leungiteun pakasabanana nalika téhnologi anyar mulai aya[2]. Pangaruhna loba pagawé anu anarkis ku cara ngancurkeun mesin jeung téhnologi anu aya di tempat pagawéanana[2]. Di ieu jaman, tanaga manusa jeung sasatoan geus kaganti ku ayana mesin. Salah sahiji produk nyatana nyaéta kaciptana mesin uap di abad ka-18. Sanajan miboga dampak positif pikeun ékonomi hiji nagara, tapi loba pagawé anu leungiteun pakasabanana[2].

Kasang Tukang[édit | édit sumber]

Loba pisan pamadegan ngeunaan kasang tukang ayana téknofobia. Salah sahiji pamadegan ngeunaan kasang tukang téknofobia nyaéta Perang Dunya kadua[3]. Balukarna tina éta perang, ruksakna lingkungan jeung tumuwuhna konflik lantaran mekarna téhnologi[3].

Pamadegan séjén nyebutkeun yén téknofobia aya lantaran bédana éntragan[4]. Misalna, jalma anu tos sepuh yuswana rék diwanohkeun kana téhnologi, dirina ngarasa yén éta téh teu cocog jeung dirina. Ku kituna, éntragan anu geus kolot mindeng ngarasa nyeuri haté nalika kudu maksakeun maké téhnologi dina pakasaban jeung kahirupan sapopoéna[4].

Aya sababaraha pakasaban anu ngarasa hariwang ku ayana téhnologi pikeun kahirupan sapopoé. Pakasaban éta téh di antarana:

Daftar Référénsi[édit | édit sumber]

  1. a b Times, I. D. N.; Putra, Alfonsus Adi. "Teknofobia: Rasa Takut dan Waswas pada Teknologi, Ini Fakta Ilmiahnya". IDN Times (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2021-04-16. 
  2. a b c "Menyelamatkan Nalar Kritis di Era Digital". Amanat.id (dalam id-ID). Diakses tanggal 2021-04-16. 
  3. a b Times, I. D. N.; Alam, Farhan. "8 Terobosan Teknologi Paling Penting dalam Perang Dunia II". IDN Times (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2021-04-17. 
  4. a b Indonesia, C. N. N. "25 Persen Milenial Hindari Bantu Orang Tua yang 'Gaptek'". teknologi (dalam id-ID). Diakses tanggal 2021-04-17. 
  5. a b "Dinas Kearsipan dan Perpustakaan | Provinsi Kepulauan Bangka Belitung". dkpus.babelprov.go.id. Diakses tanggal 2021-04-17. 
  6. a b Sandria, Feri. "Bukan Menakuti, 5 Tahun Lagi Jutaan Pekerjaan Diganti Robot!". news (dalam id-ID). Diakses tanggal 2021-04-17. 
  7. Liputan6.com. "Bank di Jepang Ramai-Ramai PHK, Ganti Pekerja dengan Robot". liputan6.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2021-04-17.