Yaki

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Yaki[1]
Kuifmakaak (8721744168).jpg
Yaki di Diergaarde Blijdorp di Rotterdam, Walanda
Klasifikasi ilmiah edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Mammalia
Order: Primates
Suborder: Haplorhini
Infraorder: Simiiformes
Family: Cercopithecidae
Genus: Macaca
Species:
M. nigra
Binomial name
Macaca nigra

(Desmarest, 1822)
Celebes Crested Macaque area.png
Celebes crested macaque range

(blue—native, red—introduced)

Yaki (Macaca nigra), nyaéta monyét dunya kuna anu hirup di Cagar Alam Tangkoko di tungtung kalér Sulawesi jeung sababaraha pulo leutik sabudeureunana.

Pedaran[édit | édit sumber]

Ieu monyét kulitna hideung meles, iwal saeutik bodas dina taktakna. Ciri utamana panon coklat semu beureum, bangusna panjang, buukna jocong. Pangawakanana kawas kera kusabab siga nu euweuh buntutan (ukur 2 cm-an). Panjang awakna 44-60 cm, beuratna 3,6-10,4 kg, ku kituna kaasup spésiés leutik. Hirupna di alam bisa nepi ka 20 taun.

Ékologi[édit | édit sumber]

Anak yaki

Yaki hirupna di leuweung hujan, najan néang dahar jeung saré dina tatangkalan, sapopoéna mah lolobana terestrial. Yaki kaasup frugivora, kusabab kadaharanana 70% bungbuahan, lian ti daun, kembang, siki, supa, manuk, endog manuk, gegeremet/hileud), jeung kalan-kalan ngahakan kadal atawa bangkong.

Rujukan[édit | édit sumber]

Tutumbu luar[édit | édit sumber]