Bioskop

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
jerona bioskop

Bioskop nya éta gambar hirup dina layar atawa tembok bodas asal tina pita film nu diputer.[1]

Sajarah Bioskop di Indonesia[édit | sunting sumber]

bioskop
bioskop bahari

Ayana bioskop kahiji di Indonésia teu bisa dipastikeun, bioskop permanen di Vitascope Hall, Buffalo, New York. [2] Lamun di Amerika bioskop permanen kahiji lahir dina Oktober 1896, di Indonésia dina tanggal 5 Désémber 1900 film mimitian asup ka Hindia Walanda.[2] Lain gedong bioskop, tapi di imah urang Belanda di Kebon Jahe.[2] Nu ngayakeun pintonan De Nederlandsch Bioscope Maatschappij. [2] Harga tiket kelas I, 2 gulden; kelas II, 1 gulden sarta kelas III, 50 sen. Tempat ieu ngarobah ngaran jadi The Roijal Bioscope dina tanggal 28 maret 1903.[2]

Pintonan gambar idoep landian film mimitian dipintonkeun ka balarea leuwih lega, antara séjén di Deca Park (Gambir), Lapang Tanah Abang, Lapang Mangga Gede, Lapang Stasiun Dayeuh, anu sakabehna di Batavia. [2] Konsép “bioskop” pohara basajan, ngan ditutupan tembok bilik tanpa hateup, meureun kawas layar tancep ayeuna.[2]

Sawatara gedong bioskop permanen nangtung di Batavia tuluy aya bioskop ngaranna Elite, Deca Park, Capitol, Rialto [2]. Dina mangsa éta make konsép art noveau (seni anyar) anu ogé mindeng disebut seni dekoratif atawa art deco. [2] Ieu pisan aliran seni anu ngembang dina warsih 1890-1905 di Éropa anu nyangkaruk sagala rupa wangun seni murni sarta seni terapan kaasup karya arsitektur pikeun bioskop.[2]

  • Taun 1926

Tanggal 31 Désémber 1926 nepi ka 6 Januari 1927, Loetoeng Ka saroeng , film lokal kahiji diputer di sagala rupa bioskop di Bandung, antara séjén di Elita sarta Oriental Bioscoop, Film anu diproduksi NV Java Film Company éta ogé diputer di Bioskop Majestic, di élit Jalan Braga, Bandung. [2]

Tanggal 13 Séptember dijieun Persatuan Bioskop Hindia Walanda (Nederlandsch Indiesche Bioscoopbond) di Jakarta.[2]

Nurutkeun Pupuhu Tinimbangan Perfilman Nasional (BP2N) HM Johan Tjasmadi - manéhna anyar ngaluarkeun buku 100 Warsih Bioskop di Indonésia - aya 225 bioskop anu aya di Hindia Walanda. Bioskop kasebut antara séjén hadir di Bandung (9 bioskop), Jakarta (13 bioskop), Surabaya (14 bioskop) sarta Yogyakarta (6 bioskop).[2]

Saméméh Jepang asup aya kira-kira 300 gedong bioskop di Indonésia. [2] Jumlah éta ngurangan ancik 52 gedong anu sumebar di Jakarta, Yogyakarta, Semarang, Surabaya, Malang. [2] Anu mimiti leungit nya éta bioskop sinegertengah ka handap.[2] Loba gedong bioskop alih fungsi jadi gudang pikeun neundeun bahan poko. [2] Film dina mangsa éta dianggap henteu metot alatan harga tiketna kawilang mahal.[2]

Pasca kemerdekaan, mecenghul tilu lembaga perfilman: Pausahaan Produksi Film, Pausahaan Peredaran Film, sarta Perfini (Pausahaan Film Nasional Indonésia).

Bioskop Metropole resmi operasi, pintonan film munggaran Annie Get Your Gun di Menteng, Jakarta. Rahmi Rachim Hatta - pamajikan Wawakil Présidén Mohammad Hatta, Haji Agus Salim sarta Sultan Hamengkubuwono IX ngaresmikeun bioskop anu mahi 1.500 tempat diuk. [2] Bioskop anu miboga tema art deco éta dirarancang ku Liauw Goan Sééng. [2]

Festival Film Indonésia (FFI) kahiji, 30 Maret – 5 April 1955. Lewat Jam Malam , kalayan sutradara Usmar Ismail témbong minangka film pangalusna, FFI lumangsung di Metropole sarta Cathay. [2] Di bioskop éta ula apda 10 April 1955 lahir PPBSI (Persatuan Pangusaha Bioskop Seluruh Indonésia).[2]

Gara-gara pulitik sempet lumangsung pemboikotan film-film Amérika, Sawatara gedong bioskop sempet dibeuleum.[2] Film ti Rusia, India, Malayu, Filipina mimitian loba medar.[2] Dina mimiti Orde Anyar 1966 film Amérika balik bisa ditonton balarea.[2]

PPBSI sarta sawatara organisasi sajenis sapuk ngahiji jadi GPBSI (Gabungan Pangusaha Bioskop Seluruh Indonésia) dina Désémber 1970. [2] Di sisi séjén alatan dibukana kasempetan pikeun mengimpor film jumlah bioskop dina warsih 1969-1970 di Indonésia kacatet 653 bioskop. Jumlah éta ngaronjat dina warsih 1973 jadi 1.081.[2]

Mimitian diwanohkeun bioskop sinepleks anu dipikawanoh minangka “21” anu dikokolakeun ku pausahaan Subentra milik pangusaha Sudwikatmono. Kartika Chandra Theater di Jalan Jenderal Gatot Subroto nya éta salah sahiji anu kahiji ngawanohkeun konsép hiji gedong opat rohang bioskop. [2] Nu ngajaga loket sarta panto bioskop diwangun ti awewe geulis jeung baju batik sarta rok panjang.[2]

Konsép sinepleks nyieun jumlah rohang pintonan bioskop nambahan. Warsih ieu aya 3.048 layar. Kalayan fasilitas anu merenah, jelema leuwih kabetot lalajo di sinepleks. Bioskop non-21 mimitian laleungit, éléh bersaing. [2] Sedengkeun film nasional anu biasana ngaladénan golongan éta kawas henteu boga tempat. Jumlah produksi film nasional ogé merosot. Di sisi séjén, bioskop di Indonésia ampir sakumnana dikawasa ku raramat sinepleks 21.[2]

Jumplukan sinepleks 21 bioskop kalayan konsép kelas di luhur 21 dawam: XXI sarta The Premiere. Warsih 2007 Blitzmegaplex aya mimti di Paris Van Java, Bandung. [2]

Tanggal 18 Pebruari, Warta yén film impor saprak 18 Pebruari moal medar deui di bioskop Indonésia , Tapi sanggeus kira-kira tilu bulan bioskop ngan dieusi film lokal sarta film deungeun sarta sepi peminat, aya harepan umum film Indonésia bisa lalajo deui film Hollywood. [2] Dina 18 Méi Dirjen Bea Cukai Kementerian Keuangan Agung Kuswandono, di Kantor Kementerian Kaduitan ngomong, “Hutang salah importir badag anu geus dibayarkan Rp 9 milyar, jadi maranéhanana kaci impor film deui, tapi kudu luyu jeung aturan anu aya.” [2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. R.A Darnadibrata, .Kamus Basa Sunda. Kiblat 2006. Bandung.
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah (id)Sejarah bioskop indonesia (diaksés tanggal 4 November 2011)


Nulis.jpg