Komodo

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Komodo
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Reptilia
Order: Squamata
Suborder: Sauria
Family: Varanidae
Genus: Varanus
Species: V. komodoensis
Ngaran binomial
Varanus komodoensis
Ouwens, 1912

Komodo (Varanus komodoensis) mangrupakeun bangsa kadal badag nu ukur aya di Kapuloan Sunda Alit, Indonésia. Ieu sato téh golongan kadal pangbadagna nu hirup kénéh nepi ka kiwari, panjangna rata-rata 2-3 méter. Di alam liar, nu jalu beuratna kira 70 kg, sedengkeun nu dikandangan (kukutan) bisa leuwih ti éta. Komodo pangbadagna nu kungsi kacatet panjangna 3,13 m, kalawan beurat 166 kilo, kaasup kahakanan dina beuteungna[1]. Komodo kaasup kulawarga bayawak, Varanidae.

Ayana komodo mimiti dilaporkeun ku urang Éropah taun 1910, nu salajengna sumebar ka sakuliah dunya, sahingga ngirut Peter Ouwens, pupuhu Musium Zoologi Bogor, Jawa Kulon, medalkeun makalahna taun 1912. Taun 1980, Taman Nasional Komodo diresmikeun pikeun miara populasina.

Kadaharan[édit | sunting sumber]

Komodo mah karnivora. Najan mimindengna mah dahar bangké, hasil panalungtikan nunjukkeun yén komodo ogé sok moro mangsana, migunakeun kabisa lumpatna nu bisa nepi ka 20 km/h. Najan teu dianggap sato peurahan, huntu (baham) komodo téh sok pinuh ku rupa-rupa baktéri. Sakali digégél, najan bisa ngejat gé mangsana moal bisa manggapulia, sabab bakal katarajang inféksi nepi ka paéhna dina jangka ukur saminggu. Komodona mah kari nuturkeun tapakna (bau bangkéna).

Mangsa komodo téh rupa-rupa, di antarana bagong, embé, uncal, jeung munding. Di alam liarna mah malah komodo téh boga watek kanibal. Manusa ogé kalaporkeun aya nu kungsi jadi korban komodo.

Komodo nu leutik kénéh boga cakar nu bisa dipaké pikeun naék tangkal, tapi mun geus kolot mah ukur dipaké salaku pakarang.

Populasi[édit | sunting sumber]

Komodo kaasup spésiés nu kaancam punah, sarta kadaptar dina Daptar Beureum IUCN. Kiwari aya kira 6.000 komodo nu hirup, di antarana di pulo Komodo (1.700), Rincah (1.300), Gili Motang (100), jeung Florés (kira 2.000).

Baranahan[édit | sunting sumber]

Usum jalangan komodo lumangsung antara bulan Méi jeung Agustus, disusul ku endogan bulan Séptémber. Komodo bikang neundeun endogna dina taneuh atawa pasésaan kai. Sakali ngendog téh rata-rata 20-an, nu disileungleuman salila 7 bulan. Sanggeus megar, anak komodo lolobana hirup dina tatangkalan pikeun nyingkahan pamangga. Komodo nincak sawawa dina umur 5 taunan, panjangna kira 2 m, nu bisa hirup nepi ka 30 taunan.

Panalungtikan DNA[édit | sunting sumber]

Sababaraha waktu ka tukang, panalungtikan migunakeun analisis DNA jeung téhnik lianna di Universitas Melbourne nunjukkeun yén horéng komodo téh peurahan (atawa boga gén nu ngahasilkeun peurah) sarta kaasup Toxicofera. Hasil ieu penting pikeun anggapan tradisional ngeunaan évolusi Squamata, sabab bukti DNA nunjukkeun yén kadal jeung oray modéren téh tepung dina karuhun 200 taun ka tukang.

Média[édit | sunting sumber]

Vidéo Varanus komodoensis di Karajaan Sato Disney

Baca ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan jeung tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca