Ajiran

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Ajiran (Daun jintan)
Indian Borage (Plectranthus amboinicus) 1.jpg
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
(unranked):
(unranked):
(unranked):
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Spésiés:
P. amboinicus
Ngaran binomial
Plectranthus amboinicus
(Lour.) Spreng. Syst. veg. 2:690. 1825
Sinonim

Sumber:[1]

  • Coleus amboinicus Lour.
  • C. aromaticus Benth.
  • C. suborbiculata Zoll. & Mor.
  • Plectranthus aromaticus Roxb.

Ajiran (Plectranthus amboinicus) nyaéta tutuwuhan herba anu asalna tina kulawarga Lamiaceae. Tutuwuhan ieu remen dimangpaatkeun dina ramuan ubar herbal.[2]

Ngaran séjén[édit | édit sumber]

Ajiran sok disebut ogé; acerang, acrang, ajiran (Sd., Btw.)[3], sukan, daun hati-hati (Mly.), godong kucing, g.kambing (Jw.), majha nereng (Mdr.), iwak (Bl.), golong (Flor.), jeung kunu etu (Tim.)[2]. Terna ieu asalna ti Afrika kidul jeung Afrika wétan, Mimiti nyebar ti KwaZulu-Natal jeung Swaziland ka Angola teras ka Mozambik, ka kalerna kaKenya sareng Tanzania.[4] Kiwari ieu tangkal geus loba dipelak atawa dibudidayakeun.[5]

Ciri mandiri[édit | édit sumber]

Daun Jintan
Daun ajiran

Ajiran mangrupikeun terna hirupna nahun puhu tangkalna anu geus kolot teuas ngawangun kai, tangkal ajeg kaluhur jangkung nepi ka 1 m Tangkalna bubukuan. Daunna nunggal, buleud endog, tungtung jeung puhuna mencos kalayan tungtungna rérégéan, kajaba palebah puhuna.[1] Tulang daunna nyirip/nyécépét,[6] jeung nyaragak katempo kawas heurap. saluareun daunna baruluan kandel, kawas buludru kelir bodas kalawan panjang 5-7 cm, rubakna 4–6 cm sarna kelirna héjo ngora, lamun seug di gesek/soéhkeun bakal kaangseu seugit. Kembangna majemuk ngawangun turuyan/tandan panjangna 20 cm, bijil tina tungtung dahan, aya ogé anu tina handapeun puhu daun. Sikina teuas, gepéng, sarta kelirna coklat ngora.[1]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b c Dalimartha 2008, pp. 25-28.
  2. a b "Khasiat Daun Jinten" (PDF). Asosiasi Herbalis Nusantara. Diakses tanggal 20-05-2020. 
  3. Chaer, Abdul, (2009). Kamus dialek Jakarta (Ed. rev ed.). Depok: Masup Jakarta. p. 3. ISBN 978-979-15706-7-1. OCLC 437055594. 
  4. United States Department of Agriculture Germplasm Resources Information Network: Plectranthus amboinicus, http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/taxon.pl?317147, accessed 21 August 2012
  5. Damayanti, Dewi; Agung Sugiarto, Tinton Dwi Putra, Novi Widianti, Nina Wulan Dari (2008). Buku Pintar Tanaman Obat: 431 jenis tanaman penggempur aneka penyakit. Jakarta: AgroMedia. p. 103. ISBN 9789790061941. 
  6. Dharma 1987, pp. 63-64.

Baca ogé[édit | édit sumber]

  • Dalimartha, Setiawan (2007). Atlas Tumbuhan Obat Indonesia 4. Jakarta: Puspa Swara. ISBN 979-1133-14-X. 
  • Dharma, A.P. (1987). Indonesian Medicinal Plants [Tanaman-Tanaman Obat Indonesia] (dalam Inggris). Jakarta: Balai Pustaka. ISBN 979-407-032-7. 

Tutumbu ka luar[édit | édit sumber]