Akeul

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Sangu keur diakeul

Akeul nyaéta mulak-malik sangu panas anyar ngajait bari dihihidan sangkan gancang tiis.[1]Kecap pagawéan tina akeul téh ngakeul.[1]Sangu panas tur ngebul kakara asak tina aseupan ditamplokeun kana dulang, tuluy dibulak-balik maké pangarih, bari digeberan ku hihid nepi ka sangu tiis sarta teu ngebul deui.[2] Mun hadé ngakeulna, sangu téh bakal pulen tur liket henteu gancang baleuy, masih kénéh bisa dikonsumsi nepika isukna.[1]Sangu nu diakeul téh ilaharna diasakan maké sééng, béas beunang ngumbah digigihan heula (satengah asak) tuluy waé diparinkeun kana aseupan, satuluyna ditunda luhureun sééng pikeun diasakeun. [3]Parabot paranti ngakeul sangu kayaning pangarih bisa ogé maké cukil, hihid jeung dulang.[1] Ngakeul dina basa Jawa disebutna mengudak; basa Inggrisna Kneading.[4]


Tempo ogé[édit | édit sumber]


Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b c d Jonathan, Rigg (1862). A Dictionary of the Sunda Language of Java. Universitas Harvard: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. 
  2. Dibrata, R.A. Dana (2009). Kamus Basa Sunda. Bandung: PT Kiblat Buku Utama. ISBN 9793631937. 
  3. Rosidi, Ajip (2010). Ensiklopedi Sunda: alam, manusia, dan budaya, termasuk budaya Cirebon dan Betawi. Universitas Michigan: Pustaka Jaya. ISBN 9789794192597. 
  4. Endarmoko, Eko (2007). Tesaurus bahasa Indonesia. Bandung: Gramedia Pustaka Utama. ISBN 9789792224474. 
Nulis.jpg