Aro

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Aro
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Filum: Arthropoda
Kelas: Insecta
Order: Diptera
Kulawarga: Calliphoridae
Subfamily: Calliphorinae
Génus: Calliphora
Spésiés: C. vomitoria
Ngaran binomial
Calliphora vomitoria
(Linnaeus, 1758)
Sinonim[1][2]Kurahshi, Hiromu (2007-05-31). "109. Family CALLIPHORIDAE". Australasian/Oceanian Diptera Catalog. Hawaii Biological Survey. Diakses tanggal May 31, 2008. </ref>

Calliphora rubrifrons Townsend
Musca obscoena Eschscholz
Musca vomitoria Linnaeus

Aro (Calliphora vomitoria) nyaéta laleur héjo, hiberna gancang sarta jero hiberna sok ngaluarkeun sora sahéng saperti nyiruan.[2][3][4] Ilaharna sok kapanggih hirup ngagorombol di tempat baseuh anu ngaluarkeu bau mabek saperti runtah, bangké, jeung kembang anu ngaluarkeun bau henteu matak genah.[2]

Laleur héjo sok diseut ogé laler wilis (basa Jawa) awakna leuwih gedé batan laleur biasa, panjang awakna 10-14 miliméter, sirah jeung dada kelirna hawuk sedengkeun beuteungna héjo semu hérang ngagurilap.[5] Awakna baruluan, dina sirahna nolol anteneu aya dua, panonna jéér beureum, jang-jangna hérang.[2]

Laleur héjo mah ngadon ngendog di tempat manéhna baranghakan, éta endog pareng megar mimitina jadi bilatung heula.[6] Sababaraha poé tiharita ieu bilatung téh geus jadi laleur déwasa, hiji mangsa ieu laleur ngarayap néangan taneuh garing pikeun panyumputan.[7] Salila dina panyumputan ieu laleur téh robah jadi kepongpong ngalaman (Métamorfosis) anu lilala dua nepika tilu minggu, tuluyna mah bijil deui jadi laleur anyar anu bisa hiber, néangan pasanganana.alliphora vomito kitu jeung kitu baé siklus hirup tina laleur héjo.[7]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. 'Calliphora vomitoria' (TSN {{{ID}}}). Integrated Taxonomic Information System. Dibuka ping [[{{{date}}}]] [[{{{year}}}]].
  2. a b c d Kurahshi, Hiromu (May 28, 2007). "109. Family CALLIPHORIDAE". Australasian/Oceanian Diptera Catalog. Hawaii Biological Survey. Diakses tanggal May 31, 2008. 
  3. Jonathan, Rigg (1862). A Dictionary of the Sunda Language of Java. Universitas Harvard: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. p. 23.  Ditempo 3 Oktober 2017
  4. Dibrata, R.A. Dana (2009). Kamus Basa Sunda. Bandung: PT Kiblat Buku Utama. p. 34. ISBN 9793631937.  Ditempo 3 Oktober 2017
  5. Setiawan, Hersri (2003). Kamus Gestok. Jakarta: Galangpress Group. p. 6. ISBN 9789799341815. Ditempo kaping 3 Oktober 2017
  6. Suryanti Surono, Ingrid (2016). Pengantar Keamanan Pangan untuk Industri Pangan. Jakarta: Deepublish. p. 72. ISBN 9786024012229. Ditempo kaping3 Oktober 2017
  7. a b Thorndyke, M. C. (1988). Neurohormones in Invertebrates. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 9780521328432. 
Nulis.jpg