Bibitungan

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Bibitungan
Temporal range: Devonian Akhir-sekarang
375.0–0 Ma
Equisetum arvense Oulu, Finland 26.05.2013.jpg
Equisetum arvense
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Divisi:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Equisetaceae
Genera

Equisetum

Bibitungan; Equisetum dedile nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawarga Equisetaceae.[1][2] Bibitungan kaasup tutuwuhan paku, mikaresep hirup dina taneuh anu beueus. Bibitungan remen katepo hirup ngarungkun ngawangun dapuran, bibitungn kasebut terna tangkalna bubukuan atra katempo.[2][3]


Habitat[édit | édit sumber]

Hirup kalayan subur didaérah anu perenahna 100 ~ 2700 mdpl, loba kapanggih hirup di sisi susukan, balong, situ, sirah cai, jeung sajabana tempat-tempat anu taneuhna jemlek tur negrak.[4]

Ciri mandiri[édit | édit sumber]

Tangkalna mibanda dahan kalayan buku-bukuna katempo atra/jelas, dauna lalutik kawas sisit ngéntép ngurilingan unggal buku. Sporagiumna ngawujud (strombolus), Protaliumna mibanda kelir héjo sarta hirup diluar seporana. Rizomana sirungan deui anu éngkéna jadi tangkal anu ajeg kaluhur.[2]

Ngaran séjén[édit | édit sumber]

Bibitungan disababaraha daérah disebut ogé:

  • Madura : Sodlisoan
  • Sunda : Bibitungan, Tataropongan
  • Jawa : Lorongan haji, Petungan, Sempol, Tepung balung, tikel balung
  • Malaysia : Rumput betug, sendep=dendep.[4]


Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Rigg, Jonathan (1862). Rigg. Universitas Harvard: Lange. p. 55. ISBN - Check |isbn= value (bantuan).  Disungsi29 Januari 2022
  2. a b c Setiowati, Tetty (2007). Biologi interaktif kelas X. Jakarta: Axa press. p. 111. ISBN 9791211221. Diakses tanggal (disungsi – 5 Juni 2021). 
  3. Timothy, Johnson (1999). CRC Ethnobotany Desk Reference. Washington DC: CRC Press. p. 307. ISBN 8931187 Check |isbn= value (bantuan). Diakses tanggal (disungsi – 5 Juni 2021). 
  4. a b Heyne, K. (1913). DE NUTTIGE PLANTEN VAN NEDERLANDSCH-INDIË. Library New York Botanical Garden: RUYGROK & Co BATAVIA. p. 18. Diakses tanggal (disungsi) 1 Juni 2021. 
Nulis.jpg