Bidara

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Bidara
Ziziphus jujuba
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
(unranked): Angiospermae
(unranked): Eudikotil
(unranked): Rosids
Order: Rosales
Kulawarga: Rhamnaceae
Génus: Ziziphus
Spésiés: Z. jujuba
Ngaran binomial
Ziziphus jujuba
Mill.
Sinonim[1]
  • Paliurus mairei H. Lèv.
  • Rhamnus jujuba L.
  • Rhamnus soporifera Lour.
  • Rhamnus zizyphus L.
  • Ziziphus jujuba (L.) Lam.
  • Ziziphus jujuba (L.) Gaertn.
  • Ziziphus mairei (H. Lèv.) Browicz & Lauener
  • Ziziphus nitida Roxb.
  • Ziziphus orthacantha DC.
  • Ziziphus poiretii G.Don nom. illeg.
  • Ziziphus rotundata DC.
  • Ziziphus sativa Gaertn.
  • Ziziphus soporifera (Lour.) Stokes
  • Ziziphus spinosa (Bunge) Hu ex F.H. Chen
  • Ziziphus tomentosa Poir.
  • Ziziphus trinervia Roth nom. illeg.
  • Ziziphus vulgaris var. inermis Bunge
  • Ziziphus vulgaris var. spinosa Bunge
  • Ziziphus zizyphus (L.) H.Karst.
  • Ziziphus zizyphus (L.) Meikle
  • Zizyphon jujubum St.-Lag.

Bidara (Zizyphus Jujuba); hong zoo (Cina); nyaéta tangkal anu asalna tina kulawarga Rhamnaceae spesies Ziziphus, hirupna di tegalan atawa dataran landeuh, aya ogé anu ngahaja dipelak pikeun diarah buahna.[2] Tangkalna melengkung, kaina heuras jeung beurat, ilahar dipaké gagang parabot.[2] Ogé dimangpaatkeun pikeun pangiuh-iuh tina cahaya panonpoé.[3] Tangkal bidara loba kapanggih hirup di Asia kidul, lebanon, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Nepal, Cina, jeung Éropa.[4]

Bidara disebut ogé korma beureum ku lantaran buahna sagedé korma tur beureum, dimangpaatkeun pikeun bahan inumeun kawas es céndol, campuran sayur, atawa ditinyuh dijieun cai entéh.[5][6] Buah bidara mibanda rupa-rupa mangpaat: ngaronjatkeun stamina, ngurangan rasa capé, leuleus, kurang getih, darah tinggi (hipertensi), gangguan padaharan, hésé saré jeung ngubaran jajantung tagiwur.[7] Buah bidara anu di kulub jeung salédri, bisa dimangpaatkeun pikeun ngubaran panyakit konéng.[8]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. "The Plant List: A Working List of All Plant Species". 
  2. a b Pringgodigdo, Prof. Mr . A.G (2013). Ensiklopedi Umum. Yogyakarta: Kanisius. p. 158. ISBN 9789794135228. 
  3. "USDA GRIN Taxonomy". 
  4. Rushforth, K. (1999). Trees of Britain and Europe. Collins ISBN 0-00-220013-9.
  5. Jonathan, Rigg. A Dictionary of the Sunda Language of Java. Universitas Harvard: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. pp. 55 year =1862. 
  6. harry Apriadji, Wied. 105 Resep masakan Sedap China Halal Food Combining Makan Enak untuk Langsing & Sehat. Jakarta: PT Gramedia Pustaka Utama. pp. 55 year =2009. ISBN 9789792242638. 
  7. Prof H, Hembing. W (2008). Ramuan Lengkap Herbal Taklukkan Penyakit. Jakarta: Niaga Swadaya. p. 256. ISBN 9789791481526. 
  8. Dalimartha, dr. Felix Adrian, dr. Setiawan (2013). Fakta Ilmiah BUAH SAYUR. Universitas Harvard: Penebar PLUS+. p. 135. ISBN 9786028661898. 
Nulis.jpg