Binahong

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Binahong
Binahong
Klasifikasi ilmiah
Divisi: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Order: Caryophyllales
Kulawarga: Basellaceae
Génus: Anredera
Spésiés: Anredera cordifolia (Ten.) Steenis.

Binahong nyaéta ngaran tutuwuhan ti Tiongkok anu dipikawanoh minangka ubar, ngaran aslina nyaéta Dheng San Chi.[1] Ieu tutuwuhan téh geus dipikawanoh miboga mangpaat pikeun ubar anu kacida alusna sarta geus rébuan taun dikonsumsi ku urang Tiongkok, Koréa, Taiwan jeung réa-réa deui.[1] Di wewengkon Asia Tenggara, ieu tutuwuhan téh minangka bahan kadaharan anu wajib didahar ku masarakat Viétnam nalika ngalawan invansi Amérika, tapi hanjakalna pepelakan ieu dawam kénéh pikeun masarakat Indonésia.[1]

Ciri-ciri[édit | édit sumber]

Binahong mangrupa tutuwuhan anu ngarambat, umurna panjang (perenial), panjangna bisa nepi ka 5 m.[2] Watangna beyé, silindris, silih meulit, warnana beureum.[2] Daun binahong mangrupa daun tunggal, pakangna kacida pondokna (subsessile), warnana héjo, wangunna siga jajantung (cordata), panjangna 5 nepi ka 10 cm, rubakna 3 nepi ka 7 cm, lambaran daunna ipis, leuleus, tur leueur, tungtungna seukeut, sarta sisina rata.[2] Binahong miboga kembang anu ngawangun turuy, pakangna panjang, mecenghul dina kélék daun, makutana warna krém semu bodas, jumlahna lima lambar, panjang lambaran makutana 0,5 nepi ka 1 cm, kaangseuna seungit.[2] Akarna mangrupa akar rimpang, dagingna beyé.[2]

Mangpaat[édit | édit sumber]

Binahong mangpaat pikeun ngagancangan cageurna sabada operasi, ngajuru, sundatan, jeung sagala rupa tatu anu dijero, sarta radang usus.[2] Ngalancarkan perédaran jeung tekanan getih. Nyingkahan stroke, maag, asam urat.[2] Menambah dan mengembalikan vitalitas daya tahan awak.[2] Ngubaran ambeien.[2] Ngalancarkeun kahampangan, ngising, jeung ubar diabetes.[2]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c Binahong (id) (Diakses ping 5 November 2011)
  2. a b c d e f g h i j Binahong (id) (Diakses ping 5 November 2011)

Tutumbu Kaluar[édit | édit sumber]