Bison

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Bison
Bison Amerika
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Mamalia
Order: Artiodactyla
Kulawarga: Bovidae
Subfamily: Bovinae
Génus: Bison
Hamilton Smith, 1827
Species

B. antiquus
B. bison
B. bonasus
B. latifrons
B. occidentalis
B. priscus

Bison nyaéta sato anu kaasup kana mamalia anu mibanda kuku panceg atawa genap. Manéhna mangrupa genus Bison tina sabagian kulawarga Bovinae jeung kulawarga Bovidae. Bison cicing di bagian kalér bumi. Bison Amerika cicingna di Amérika kalér. Hirupna nepika umur 20 taun. Dina waktu dilahirkeun teu bogaeun tanduk.

Bison salah sahiji sato panggedéna di darat anu ayana ngan wungkul di Amérika jeung Éropa. Di Amérika, bison biasana netep di landeuh susukan jeung dataran jujukutan atawa tegalan sarta daérah anu loba rungkun tutuwuhan sabab kadaharanna jujukutan jeung tutuwuhan anu ngarungkun.

Sedengkeun bison Éropa lolobana hirup di leuweung anu teu pati kékép ku tutuwuhan. ogé di dataran anu loba rungkun tutuwuhan. Bison nyaéta salah sahiji sato mamalia mibanda tanduk hirupna ngumpul jeung padabaturna, sanajan henteu jiga sato anu séjénna, kumpulan jalu papisah jeung bison bikang. Papangihna engké lamun geus datang usum kawin.

Dina taun 1800-an bison Amérika ditétélakeun tumpur kahirupana, ku sabab jumlahna kacida ngurangan alatan diboro ku manusa katambah kaséréd tempat hirupna alatan pangwangunan. Antukna sababara urang peternak mitembeyan ngingu bison sangkan baranahan anu hasilna nepi ka kiwari jumlah bison bisa kaluar tina katumpuran sanajan kitu ogé aya sabaraha rupa bison teu kapuluk nepikeun ka tumpurna.

Pola Pindah Tempat atawa migrasi[édit | édit sumber]

Jaman baheula, bison Amérika (Bison bison) pindah tempat atawa migrasi aya usumna jalana ngaliwatan Great Plains. Sakumpulan bison lobana nepika 4.000.000 mangsana usum ngarangrangan daun maranéhna pindah ti kalér ka kidul. Tuluy baralik deui dina wanci usum hujan di mana keur meujeuhna héjo lémbok ku jujukutan. Lalampahan ieu Bison nguriling nyingkahan usum tiris atawa salju kurang leuwih 320-640 kilométer (200 nepika 400 mil) nepi ka dtang wanci usum panas.

Tutumbu Luar[édit | édit sumber]


Nulis.jpg