Bolokotondo

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Bolokotondo
Rupa-rupa bolokotondo
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Filum: Artropoda
Kelas: Insékta
Order: Hemiptera
Suborder: Heteroptera
Infraorder: Pentatomomorpha
Superfamily: Pentatomoidea
Kulawarga: Pentatomidae
Leach, 1815

Bolokotondo, kungkang atawa Pentatomidae, nyaéta kulawarga gegeremet dina ordo Hemiptera.[1] Awak scutellum ilaharna satengah inci, kelir héjo atawa coklat, bentuk trapésoid, ku kituna dina basa Inggris katelah kutu taméng (shield bug).[2] Ieu sato ogé katelah walang sangit (Jw., 'simeut nyereng') atawa stink bug' (Ing.), ku sabab lamun kaganggu sok ngaluarkeun zat, kaasup golongan aldehida, anu bau tina sela dadana. Sababaraha spésiés ngaluarkeun ogé golongan sianida.

Bolokotondo loba anu jadi hama pepelakan, ku sabab ilaharna ngabentuk populasi gedé anu ngahakanan/nyeuseup cairan tina pepelakan, sarta weduk tina péstisida. Anu kaganggu biasana kapas, jagong, sorgum, kadelé, pepelakan hias, jeung paré.[3] Najan kitu, aya ogé spésiés anu nguntungkeun, ku sabab sok ngahakanan sato hama lianna.

Baca ogé[édit | édit sumber]

  • Acrosternum hilare, lembing héjo
  • Oebalus pugnax, lembing batu
  • Alcaeorrhynchus grandis
  • Cosmopepla lintneriana
Heteroptera morphology-d.svg

Rujukan[édit | édit sumber]