Hemiptera

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Bugs
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Divisi: Arthropoda
Kelas: Hexapoda
Order: Hemiptera

Hemiptera nyaéta salah sahijo ordo sasatoan tina Kelas gegeremet (Insecta).[1] Cicadas, simeut jeung kutu daun mangrupa anggota tina ordo ieu.[2] Kelompok ieu mangrupa ordo gegeremet nu gedé pisan, diwangun ku antara 75.000 spésiés di sakabéh benua.[3] kira-kira 1.700 di antarana bisa kapanggih di kapuloan Inggris.[3] Loba di antara sato ieu pada béda nu hiji jeung séjéna, ngan sakabéh sato ieu miboga sungut panojos nu bisa nyedot cai tina tutuwuhan atawa sasatoan, biasana tutuwuhan.[3] Sungut soto ieu nu miboga wangun pamatuk biasana aya dina handapeun awak nalika teu dipaké.[3] Gegeremet tina golongan ieu rupa-rupa pisan boh tina ukuran, wangun jeung warna.[4] Aya kira-kira 6000 spésiés kaidentifikasi di Australia, ti mimiti ukuran 1-110 miliméter panjangna.[4] Salaku parasit tutuwuhan, sababaraha bug - saperti kutu daun mangrupa hama pertanian nu serius, lain hungkul sabab ieu sato ngaruksak tutuwuhan ngan bisa nularkeun virus panyakit ogé.[3] Ngan, sabagian tina ieu sato lain hama.[3]

Hemiptera sok miboga antena panjang nu kabagi kana sajumlah sajumlah leutik ségmén, jeung jangjang hareupna rada teuas.[3] Sababaraha Hemiptera nyarupaan Kumbang, ngan kumbang teu miboga sampul jangjang nu patumpuk.[3]

Babagian[édit | édit sumber]

Hemiptera kabagi kana 3 Subordo, nyaéta bug sajati (Heroptera); Hopper (Auchenirrhyncha) jeung kutu daun, gegeremet skala; Lerps jeung bug nu miboga tipung (Sternorrhincha).[4]

Heteroptera[édit | édit sumber]

Heteroptera miboga jangjang hereup nu teuas di dasarna jeung membran na tungtungna.[4] Beuteungna darat jeung nyumputkeun membran jangjang tukangna.[4] Hulu jeung antena bisa leuleus dipajukeun.[4]

Auchenorrhyncha[édit | édit sumber]

Miboga jangjang hareup nu sarupa dina tekstur jeung aya nyarupaan tenda luhureun beuteung.[4] Hulu jeung antena nunjuk ka handap jeung balik deui.[4]

Sternorrhyncha[édit | édit sumber]

Biasana miboga awak nu lemes jeung sabagian gedé spésiesna boga jangjang.[4] Ieu sato sok nutupan manéhna ku lilin atawa budah nu nyegah awak lemesna jadi garing.[4]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. (en)Hemiptera classification (diakses 7 Maret 2016)
  2. (en)Hemiptera order (diakses 8 Maret 2016)
  3. a b c d e f g h (en)Hemiptera (diakses 8 Maret 2016)
  4. a b c d e f g h i j (en)Hemiptera Insect (diakses 8 Maret 2016)
Nulis.jpg