Bunut

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Bunut
Leaves I IMG 9786.jpg
Tangkal Bunut
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Plantae
Kelas:
Dicotyledonee
Ordo:
Urticales
Kulawarga:
Moraceae
Génus:
Ficus
Spésiés:
Xanthophyllum lanceatum
Ngaran binomial
Ficus glabella Blume
Sinonim

Ficus virens Aiton.[1]

Bunut; Ficus glabella nyaéta hiji tangkal nu asalna tina kulawarga moraceae. [2] Bunut loba kapanggih hirup di sisi leuweung, sisi susukan, tegalan, remen ogé kapanggih hirup dina sela-sela batu.[3][4] Tangkal bunut di daérah Jawa disebut ogé wunut.[5] Tangkal bunut asalna ti daérah Asia, Cina jeung semenanjung melayu, daun ipis panjang 2 nepika 4 inci. Wujudna lonyod awas endog, buahna laleutik diaméter kurang ti setengah inci, kelirna semubeureun, sakapeung aya nu borontok konéng.[6]

Ciri mandiri[édit | édit sumber]

  • Daun salambar kelirna hejo kolot konyod mencos katungtungna palebah cupat daun semu buleud.[6] Urat daun katempo ngagurat semu bodas diluhureun daun, dipalebah handap daun uratna karasa ngajendul.[6] Cupat daun kurang leuwih 2 – 3 cm kelirna hejo ngora, kaluar tina régang atawa dahan. Daun ngora atawa mibanda kelir hejo ngora, urat daun katembong semu koneng pias. Pucuk daun nu kakara bijil kelirna semu beureum, pucuk daun nu masih kuncup/kudu di simbutan ku salumpit.[1][6]
  • Buah barijil tina dahan jeung regang, dina saranggeuy aya kana 1-2 siki buahna.[6] Kelirna hejo semu konéng, terus robah kelirna semu beureum mangsa geus kolot[6] Ukuranna laleutik kawas buah takokak, buleudanna atawa diaméter buahna kurang leuwih 5 – 10 mm.[6] Cupat buahna pondok aya kana 5 mm, napel kana dahan atawa tangkalna.[1]
  • Tangkal mibanda kulit kai nu kasar kawas rorombeheun, kelirna na hawuk aya oge nu semu coklat.[6] R.egang jeung dahan nu ka palebah pucuk, kelirna héjo nepika hééjo ngora sarta tur semu borontok konéng atawa bodas.[6] Jangkung tangkalna bisa nepika 10 méter, kagolongkeun tangkal kai nu panjang umurna bisa hirup nepika puluhan taun.[6] Tangkal nu geus kolot bakal bijil akar gantung tina dahan, sok disebut janggot.[1]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b c d "The Plant List". A Working list of all plant species. 15. Maret 2020. Diakses tanggal 15. Maret 2020. 
  2. Quattrocchi, Umberto (2016). RC World Dictionary of Medicinal and Poisonous Plants: Common Names, Scientific Names, Eponyms, Synonyms, and Etymology (5 Volume Set). London: CRC Press. p. 1738. ISBN 9781482250640. Diakses tanggal 14 Maret 2020. 
  3. . Research Service. Plant Science Research Division, Agricultural (1934). Plant Inventory. United States, University of Chicago: Agricultural Research Service. Plant Science Research Division. p. 11. ISBN 9786023862207. Diakses tanggal 14 Maret 2020. 
  4. "GBIF". is an international network and research infrastructure funded by the world's governments and aimed at providing anyone, anywhere, open access to data about all types of life on Earth. 15. Maret 2020. Diakses tanggal 15. Maret 2020. 
  5. Rahayu, W. Faida, Sunarto, Sutikno, Chafid Fandeli, Lies (2018). Gunung Sewu: Menguak Jejak Sejarah Flora, Merekonstruksi Kawasan Karst. London: UGM PRESS. p. 101. ISBN 9786023862207. Diakses tanggal 14 Maret 2020. 
  6. a b c d e f g h i j Bureau of Plant Industry. Division of Plant Exploration and Introduction, United States. Agricultural Research Service. Horticultural Crops Research Branch, United States. Department of Agriculture, United States. Agricultural Research Service. New Crops Research Branch, Agricultural Research Center-West (U.S.). Northeastern Region, United States. Science and Education Administration. Federal Research, United States (1933). Plant Inventory: 1931-1935. Ohio State University: The departement. p. 11. Diakses tanggal (disungsi – 15 April 2020). 

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

  1. [1]|Ngabinihkeun tangkal bunut
  2. [2]|Nyieun bonsai tina tangkal bunut
Nulis.jpg



Citakan:Common