Daur séksagenari

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search

Daur séksagenari Tiongkok (Cina: 干支; pinyin: gānzhī) nyaéta sistim panomeran siklik tina 60 kombinasi antara dua daur dasar, sapuluh Cabang Sawarga (天干; tiāngān) sarta dua belas Cabang Bumi (地支; dìzhī).Geus dipaké sacara tradisional minangka cara nganomeran poé jeung taun, lain ukur di Tiongkok tapi ogé di nagara-nagara Asia Wétan lianna kayaning Jepang, Koréa, jeung Viétnam. mangrupa bagéan penting tina astrologi Tiongkok.

Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.

Sawangan[édit | édit sumber]

Daur ieu geus dipaké di Cina tisaprak millenium kadua BC (keterangan ieu dipanggihan tina tulang ramalan Dinasti Shang) anu digunakeun jang ngaranan masing-masing poé dina saminggu. Panggunaan daur ieu jang sapopoé berlanjut terus nepi ka Dinasti Zhou. Ringkesna, hampir sakabeh entry dina Spring and Autumn Annals ngagunakeun sistem ieu.

Kalender ieu digunakeun ku jalma réa dina mangsa Dinasti Han Kulon (202 BC - 8 AD) anu kamungkinan gedé dimulai di periodé peperangan nagara (nyaéta periodé dimana wilayah-wilayah di Tiongkok jaman éta silih berperang sakumaha ogé loba terjadi parobahan dina sistem birokrasi jeung militér kekaisaran). Dumasar Nihon shoki (日本書紀?), kalender ieu dikirimkeun ka Jepang di taun 553, tapi karék digunakeun jang kagunaan politik mangsa jaman Suiko (推古?) atawa sekitar taun 602.

Kalender ieu diitung maké kombinasi antara jikkan (十干 10 gagang?) jeung jūnishi (十二支 12 cabang?). Dua istilah ieu digunakeun jang ngitung taun-taun dina civil calendar. Ngombinasikeun bentuk daur anu leuwih gede anu eusina 60 istilah. Istilah pertama dibentuk dengan cara nambahkeun gagang kahiji jeung cabang kahiji, gagang kadua jeung cabang kadua, jeung saterusna. Lamun hidep mulai ti kinoe-ne/kōshi (甲子?), maka taun ka 61 bakal jadi kinoé-né ogé. Perhitungan ieu ogé anu jadi asal-usul tradisi perayaan ulang taun anu ka 60 di masyarakat Jepang. Salian ti éta, sistem ieu ngagunakeun loba unsur alam jeung sasatoan nu matak ngahasilkeun macem-macem mitos di Jepang. Nepi ka kiwari, masayarakat Jepang masih ngahubungkeun antara kaberuntungan jeung kasialan jeung poé-poé atawa taun-taun tertentu.

Sapuluh Cabang Sawarga[édit | édit sumber]

  Cabang
Sawarga
Ngaran
Tiongkok
Ngaran
Jepang
Ngaran
Koréa
Ngaran
Viétnam
Yin Yang Unsur
1 jiǎ kō/kinoe (木の兄) gap 갑 giáp yang kai
2 otsu/kinoto (木の弟) eul 을 ất yin
3 bǐng hei/hinoe (火の兄) byéong 병 bính yang seuneu
4 dīng tei/hinoto (火の弟) jéong 정 đinh yin
5 bo/tsuchinoe (土の兄) mu 무 mậu yang lemah/taneuh
6 ki/tsuchinoto (土の弟) gi 기 kỷ yin
7 gēng kō/kanoe (金の兄) gyéong 경 canh yang beusi
8 xīn shin/kanoto (金の弟) shin 신 tân yin
9 rén jin/mizunoe (水の兄) im 임 nhâm yang cai
10 guǐ ki/mizunoto (水の弟) gye 계 quý yin

Dua belas Cabang Bumi[édit | édit sumber]

  Cabang
Bumi
Ngaran
Tiongkok
Ngaran
Jepang
Ngaran
Koréa
Ngaran
Viétnam
Zodiak
Tiongkok
Jam
nu patali
1 shi/ne ja 자 Beurit (鼠) 11 p.m. to 1 a.m.
2 chǒu chū/ushi chuk 축 sửu Sapi (牛) 1 to 3 a.m.
3 yín in/tora in 인 dần Maung (虎) 3 to 5 a.m.
4 mǎo bō/u myo 묘 mẹo/mão Kelénci* (兔) 5 to 7 a.m.
5 chén shin/tatsu jin 진 thìn Naga (龍) 7 to 9 a.m.
6 shi/mi sa 사 tỵ Oray (蛇) 9 to 11 a.m.
7 go/uma o 오 ngọ Kuda (馬) 11 a.m. to 1 p.m.
8 wéi mi or bi/hitsuji mi 미 mùi Domba (羊) 1 to 3 p.m.
9 shēn shin/saru shin 신 thân Monyét (猴) 3 to 5 p.m.
10 yǒu yū/tori yu 유 dậu Hayam (雞) 5 to 7 p.m.
11 jutsu/inu sul 술 tuất Anjing (狗) 7 to 9 p.m.
12 hài gai/i hae 해 hợi Bagong (豬) 9 to 11 p.m.

*Ngaran sababaraha sato bisa diterjamahkeun sacara beda di masing-masing kabudayaan. Orang Vietnam biasana nerjemahkeun bagian ieu jadi Ucing daripada Kelenci

Dina sasakala tradisional Tiongkok ngeunaan 12 sato suci, dicaritakeun yén ucing jeung beurit téh babaturan deukeut. Nanging sato-sato anu kapilih jang ngawakilan taun-taun dina kalender teh ngasupkeun ucing, tapi beurit henteu. Masing-masing sato ieu téh kudu hadir di acara penobatan minangka wakil masing-masing taun dina daur, tuluy ucing ménta ka beurit jang ngahudangkeun anjeuna saacan waktosna mangkat. Tapi si beurit teu ngalaksanakeun amanat éta, der téh anjeuna sorangan nu mangkat. Pas para sato kudu meuntas walungan, si beurit luncat kana punduk sapi. Saacan sapi nepi ka sisi walungan, si beurit luncat tiheula dan jadi sato kahiji anu nepi ka daratan. Ieu asal-mulana daur séksagenari dimimitian ku beurit. Kusabab si ucing dilicikan ku beurit, anjeuna jadi musuh ucing salilana.

Daur Seksagenari[édit | édit sumber]

  Stem-Branch Chinese
name
Koréan
name
Japanese
name
Vietnamese
name
Associations
1 甲子 jiǎ-zǐ gapja 갑자 kōshi/kinoe-ne Giáp Tý Yang Beurit Kai
2 乙丑 yǐ-chǒu eulchuk 을축 itchū/kinoto-ushi Ất Sửu Yin Sapi Kai
3 丙寅 bǐng-yín byéongin 병인 heiin/hinoe-tora Bính Dần Yang Maung Seuneu
4 丁卯 dīng-mǎo jéongmyo 정묘 teibō/hinoto-u Đinh Mão Yin Kalenci Seuneu
5 戊辰 wù-chén mujin 무진 boshin/tsuchinoe-tatsu Mậu Thìn Yang Naga Taneuh
6 己巳 jǐ-sì gisa 기사 kishi/tsuchinoto-mi Kỷ Tỵ Yin Oray Taneuh
7 庚午 gēng-wǔ gyéongo 경오 kōgo/kanoe-uma Canh Ngọ Yang Kuda Beusi
8 辛未 xīn-wéi shinmi 신미 shinbi/kanoto-hitsuji Tân Mùi Yin Domba Beusi
9 壬申 rén-shēn imshin 임신 jinshin/mizunoe-saru Nhâm Thân Yang Monyét Cai
10 癸酉 guǐ-yǒu gyeyu 계유 kiyū/mizunoto-tori Quý Dậu Yin Hayam Cai
11 甲戌 jiǎ-xū gapsul 갑술 kōjutsu/kinoe-inu Giáp Tuất Yang Anjing Kai
12 乙亥 yǐ-hài eulhae 을해 itsugai/kinoto-i Ât Hợi Yin Bagong Kai
13 丙子 bǐng-zǐ byéongja 병자 heishi/hinoe-ne Bính Tý Yang Beurit Seuneu
14 丁丑 dīng-chǒu jéongchuk 정축 teichū/hinoto-ushi Đinh Sửu Yin Sapi Seuneu
15 戊寅 wù-yín muin 무인 boin/tsuchinoe-tora Mậu Dần Yang Maung Taneuh
16 己卯 jǐ-mǎo gimyo 기묘 kibō/tsuchinoto-u Kỷ Mão Yin Kelenci Taneuh
17 庚辰 gēng-chén gyéongjin 경진 kōshin/kanoe-tatsu Canh Thìn Yang Naga Beusi
18 辛巳 xīn-sì shinsa 신사 shinshi/kanoto-mi Tân Tỵ Yin Oray Beusi
19 壬午 rén-wǔ imo 임오 jingo/mizunoe-uma Nhâm Ngọ Yang Kuda Cai
20 癸未 guǐ-wéi gyemi 계미 kibi/mizunoto-hitsuji Quý Mùi Yin Domba Cai
21 甲申 jiǎ-shēn gapshin 갑신 kōshin/kinoe-saru Giáp Thân Yang Monyét Kai
22 乙酉 yǐ-yǒu eulyu 을유 itsuyū/kinoto-tori Ất Dậu Yin Hayam Kai
23 丙戌 bǐng-xū byéongsul 병술 heijutsu/hinoe-inu Bính Tuất Yang Anjing Seuneu
24 丁亥 dīng-hài jéonghae 정해 teigai/hinoto-i Đinh Hợi Yin Bagong Seuneu
25 戊子 wù-zǐ muja 무자 boshi/tsuchinoe-ne Mậu Tý Yang Beurit Taneuh
26 己丑 jǐ-chǒu gichuk 기축 kichū/tsuchinoto-ushi Kỷ Sửu Yin Sapi Taneuh
27 庚寅 gēng-yín gyéongin 경인 kōin/kanoe-tora Canh Dần Yang Maung Beusi
28 辛卯 xīn-mǎo shinmyo 신묘 shinbō/kanoto-u Tân Mão Yin Kelenci Beusi
29 壬辰 rén-chén imjin 임진 jinshin/mizunoe-tatsu Nhâm Thìn Yang Naga Cai
30 癸巳 guǐ-sì gyesa 계사 kishi/mizunoto-mi Quý Tỵ Yin Oray Cai
31 甲午 jiǎ-wǔ gapo 갑오 kōgo/kinoe-uma Giáo Ngọ Yang Kuda Kai
32 乙未 yǐ-wéi eulmi 을미 itsubi/kinoto-hitsuji Ất Mùi Yin Domba Kai
33 丙申 bǐng-shēn byéongshin 병신 heishin/hinoe-saru Bính Thân Yang Monyét Seuneu
34 丁酉 dīng-yǒu jéongyu 정유 teiyū/hinoto-tori Đinh Dậu Yin Hayam Seuneu
35 戊戌 wù-xū musul 무술 bojutsu/tsuchinoe-inu Mậu Tuất Yang Anjing Taneuh
36 己亥 jǐ-hài gihae 기해 kigai/tsuchinoto-i Kỷ Hợi Yin Bagong Taneuh
37 庚子 gēng-zǐ gyéongja 경자 kōshi/kanoe-ne Canh Tý Yang Beurit Beusi
38 辛丑 xīn-chǒu shinchuk 신축 shinchū/kanoto-ushi Tân Sửu Yin Sapi Beusi
39 壬寅 rén-yín imin 임인 jin'in/mizunoe-tora Nhâm Dần Yang Maung Cai
40 癸卯 guǐ-mǎo gyemyo 계묘 kibō/mizunoto-u Quý Mão Yin Kelenci Cai
41 甲辰 jiǎ-chén gapjin 갑진 kōshin/kinoe-tatsu Giáp Thìn Yang Naga Kai
42 乙巳 yǐ-sì eulsa 을사 itsushi/kinoto-mi Ất Tỵ Yin Oray Kai
43 丙午 bǐng-wǔ byéongo 병오 heigo/hinoe-uma Bính Ngọ Yang Kuda Seuneu
44 丁未 dīng-wéi jéongmi 정미 teibi/hinoto-hitsuji Đinh Mùi Yin Domba Seuneu
45 戊申 wù-shēn mushin 무신 boshin/tsuchinoe-saru Mậu Thân Yang Monyét Taneuh
46 己酉 jǐ-yǒu giyu 기유 kiyū/tsuchinoto-tori Kỷ Dậu Yin Hayam Taneuh
47 庚戌 gēng-xū gyéongsul 경술 kōjutsu/kanoe-inu Canh Tuất Yang Anjing Beusi
48 辛亥 xīn-hài shinhae 신해 shingai/kanoto-i Tân Hợi Yin Bagong Beusi
49 壬子 rén-zǐ imja 임자 jinshi/mizunoe-ne Nhâm Tý Yang Beurit Cai
50 癸丑 guǐ-chǒu gyechuk 계축 kichū/mizunoto-ushi Quý Sửu Yin Sapi Cai
51 甲寅 jiǎ-yín gapin 갑인 kōin/kinoe-tora Giáp Dần Yang Maung Kai
52 乙卯 yǐ-mǎo eulmyo 을묘 itsubō/kinoto-u Ất Mão Yin Kelenci Kai
53 丙辰 bǐng-chén byéongjin 병진 heishin/hinoe-tatsu Bính Thìn Yang Naga Seuneu
54 丁巳 dīng-sì jéongsa 정사 teishi/hinoto-mi Đinh Tỵ Yin Oray Seuneu
55 戊午 wù-wǔ muo 무오 bogo/tsuchinoe-uma Mậu Ngọ Yang Kuda Taneuh
56 己未 jǐ-wéi gimi 기미 kibi/tsuchinoto-hitsuji Kỷ Mùi Yin Domba Taneuh
57 庚申 gēng-shēn gyéongshin 경신 kōshin/kanoe-saru Canh Thân Yang Monyét Beusi
58 辛酉 xīn-yǒu shinyu 신유 shin'yū/kanoto-tori Tân Dậu Yin Hayam Beusi
59 壬戌 rén-xū imsul 임술 jinjutsu/mizunoe-inu Nhâm Tuất Yang Anjing Cai
60 癸亥 guǐ-hài gyehae 계해 kigai/mizunoto-i Quý Hợi Yin Bagong Cai

Daur séksagenari pertama digunakeun jang poé mangsa Dinasti Shang, terus digunakeun jang taun, tapi jarang digunakeun jang bulan. Contona, taun 2000 téh kaasup taun ka-17 dina daur séksagenari anu ka-78, disebut oge taun gēng-chén (庚辰年), atawa taun Yang Naga Beusi. Taun 2006 kaasup taun ka-23 dina daur séksagenari anu ka-78, anu disebut taun bǐng-xū (丙戌年), atawa taun Yang Anjing Seuneu, lamun 2007 disebut taun Yin Bagong Seuneu. Penamaan bulan jeung poé kiwari geus teu réa dipaké, tapi masih bisa ditempo dina kalender Tiongkok jeung almanak.

Hubungan jeung kalender kulon[édit | édit sumber]

Dihandap ieu bisa ditingali hubungan antara daur séksagenari jeung kalender kulon mulai taun 1804 nepi ka 2043, atawa 4 full 60 daur taun.

1804 - 1923[édit | édit sumber]

  1804 - 1863 Héavenly stem éarthly branch 1864 - 1923
Yéar (Elements) (Animals) Yéar
1 ~~ 1804 - ~~ 1805 甲 Yang Wood 子 Rat ~~ 1864 - ~~ 1865
2 ~~ 1805 - ~~ 1806 乙 Yin Wood 丑 Ox ~~ 1865 - ~~ 1866
3 ~~ 1806 - ~~ 1807 丙 Yang Fire 寅 Tiger ~~ 1866 - ~~ 1867
4 ~~ 1807 - ~~ 1808 丁 Yin Fire 卯 Rabbit ~~ 1867 - ~~ 1868
5 ~~ 1808 - ~~ 1809 戊 Yang éarth 辰 Dragon ~~ 1868 - ~~ 1869
6 ~~ 1809 - ~~ 1810 己 Yin éarth 巳 Snake ~~ 1869 - ~~ 1870
7 ~~ 1810 - ~~ 1811 庚 Yang Metal 午 Horse ~~ 1870 - ~~ 1871
8 ~~ 1811 - ~~ 1812 辛 Yin Metal 未 Sheep ~~ 1871 - ~~ 1872
9 ~~ 1812 - ~~ 1813 壬 Yang Water 申 Monkey ~~ 1872 - ~~ 1873
10 ~~ 1813 - ~~ 1814 癸 Yin Water 酉 Rooster ~~ 1873 - ~~ 1874
11 ~~ 1814 - ~~ 1815 甲 Yang Wood 戌 Dog ~~ 1874 - ~~ 1875
12 ~~ 1815 - ~~ 1816 乙 Yin Wood 亥 Pig ~~ 1875 - ~~ 1876
13 ~~ 1816 - ~~ 1817 丙 Yang Fire 子 Rat ~~ 1876 - ~~ 1877
14 ~~ 1817 - ~~ 1818 丁 Yin Fire 丑 Ox ~~ 1877 - ~~ 1878
15 ~~ 1818 - ~~ 1819 戊 Yang éarth 寅 Tiger ~~ 1878 - ~~ 1879
16 ~~ 1819 - ~~ 1820 己 Yin éarth 卯 Rabbit ~~ 1879 - ~~ 1880
17 ~~ 1820 - ~~ 1821 庚 Yang Metal 辰 Dragon ~~ 1880 - ~~ 1881
18 ~~ 1821 - ~~ 1822 辛 Yin Metal 巳 Snake ~~ 1881 - ~~ 1882
19 ~~ 1822 - ~~ 1823 壬 Yang Water 午 Horse ~~ 1882 - ~~ 1883
20 ~~ 1823 - ~~ 1824 癸 Yin Water 未 Sheep ~~ 1883 - ~~ 1884
21 ~~ 1824 - ~~ 1825 甲 Yang Wood 申 Monkey ~~ 1884 - ~~ 1885
22 ~~ 1825 - ~~ 1826 乙 Yin Wood 酉 Rooster ~~ 1885 - ~~ 1886
23 ~~ 1826 - ~~ 1827 丙 Yang Fire 戌 Dog ~~ 1886 - ~~ 1887
24 ~~ 1827 - ~~ 1828 丁 Yin Fire 亥 Pig ~~ 1887 - ~~ 1888
25 ~~ 1828 - ~~ 1829 戊 Yang éarth 子 Rat ~~ 1888 - ~~ 1889
26 ~~ 1829 - ~~ 1830 己 Yin éarth 丑 Ox ~~ 1889 - ~~ 1890
27 ~~ 1830 - ~~ 1831 庚 Yang Metal 寅 Tiger ~~ 1890 - ~~ 1891
28 ~~ 1831 - ~~ 1832 辛 Yin Metal 卯 Rabbit ~~ 1891 - ~~ 1892
29 ~~ 1832 - ~~ 1833 壬 Yang Water 辰 Dragon ~~ 1892 - ~~ 1893
30 ~~ 1833 - ~~ 1834 癸 Yin Water 巳 Snake ~~ 1893 - ~~ 1894
31 ~~ 1834 - ~~ 1835 甲 Yang Wood 午 Horse ~~ 1894 - ~~ 1895
32 ~~ 1835 - ~~ 1836 乙 Yin Wood 未 Sheep ~~ 1895 - ~~ 1896
33 ~~ 1836 - ~~ 1837 丙 Yang Fire 申 Monkey ~~ 1896 - ~~ 1897
34 ~~ 1837 - ~~ 1838 丁 Yin Fire 酉 Rooster ~~ 1897 - ~~ 1898
35 ~~ 1838 - ~~ 1839 戊 Yang éarth 戌 Dog ~~ 1898 - ~~ 1899
36 ~~ 1839 - ~~ 1840 己 Yin éarth 亥 Pig ~~ 1899 - Jan 30 1900
37 ~~ 1840 - ~~ 1841 庚 Yang Metal 子 Rat Jan 31 1900 - Feb 18 1901
38 ~~ 1841 - ~~ 1842 辛 Yin Metal 丑 Ox Feb 19 1901 - Feb 07 1902
39 ~~ 1842 - ~~ 1843 壬 Yang Water 寅 Tiger Feb 08 1902 - Jan 28 1903
40 ~~ 1843 - ~~ 1844 癸 Yin Water 卯 Rabbit Jan 29 1903 - Feb 15 1904
41 ~~ 1844 - ~~ 1845 甲 Yang Wood 辰 Dragon Feb 16 1904 - Feb 03 1905
42 ~~ 1845 - ~~ 1846 乙 Yin Wood 巳 Snake Feb 04 1905 - Jan 24 1906
43 ~~ 1846 - ~~ 1847 丙 Yang Fire 午 Horse Jan 25 1906 - Feb 12 1907
44 ~~ 1847 - ~~ 1848 丁 Yin Fire 未 Sheep Feb 13 1907 - Feb 01 1908
45 ~~ 1848 - ~~ 1849 戊 Yang éarth 申 Monkey Feb 02 1908 - Jan 21 1909
46 ~~ 1849 - ~~ 1850 己 Yin éarth 酉 Rooster Jan 22 1909 - Feb 09 1910
47 ~~ 1850 - ~~ 1851 庚 Yang Metal 戌 Dog Feb 10 1910 - Jan 29 1911
48 ~~ 1851 - ~~ 1852 辛 Yin Metal 亥 Pig Jan 30 1911 - Feb 17 1912
49 ~~ 1852 - ~~ 1853 壬 Yang Water 子 Rat Feb 18 1912 - Feb 05 1913
50 ~~ 1853 - ~~ 1854 癸 Yin Water 丑 Ox Feb 06 1913 - Jan 25 1914
51 ~~ 1854 - ~~ 1855 甲 Yang Wood 寅 Tiger Jan 26 1914 - Feb 13 1915
52 ~~ 1855 - ~~ 1856 乙 Yin Wood 卯 Rabbit Feb 14 1915 - Feb 02 1916
53 ~~ 1856 - ~~ 1857 丙 Yang Fire 辰 Dragon Feb 03 1916 - Jan 22 1917
54 ~~ 1857 - ~~ 1858 丁 Yin Fire 巳 Snake Jan 23 1917 - Feb 10 1918
55 ~~ 1858 - ~~ 1859 戊 Yang éarth 午 Horse Feb 11 1918 - Jan 31 1919
56 ~~ 1859 - ~~ 1860 己 Yin éarth 未 Sheep Feb 01 1919 - Feb 18 1920
57 ~~ 1860 - ~~ 1861 庚 Yang Metal 申 Monkey Feb 19 1920 - Feb 07 1921
58 ~~ 1861 - ~~ 1862 辛 Yin Metal 酉 Rooster Feb 08 1921 - Jan 27 1922
59 ~~ 1862 - ~~ 1863 壬 Yang Water 戌 Dog Jan 28 1922 - Feb 15 1923
60 ~~ 1863 - ~~ 1864 癸 Yin Water 亥 Pig Feb 16 1923 - Feb 04 1924

1924 - 2043[édit | édit sumber]

  1924 - 1983 Héavenly stem éarthly branch 1984 - 2043
Yéar (Elements) (Animals) Yéar
1 Feb 05 1924 - Jan 23 1925 甲 Yang Wood 子 Rat Feb 02 1984 - Feb 19 1985
2 Jan 24 1925 - Feb 11 1926 乙 Yin Wood 丑 Ox Feb 20 1985 - Feb 08 1986
3 Feb 12 1926 - Feb 01 1927 丙 Yang Fire 寅 Tiger Feb 09 1986 - Jan 28 1987
4 Feb 02 1927 - Jan 21 1928 丁 Yin Fire 卯 Rabbit Jan 29 1987 - Feb 16 1988
5 Jan 22 1928 - Feb 08 1929 戊 Yang éarth 辰 Dragon Feb 17 1988 - Feb 05 1989
6 Feb 09 1929 - Jan 28 1930 己 Yin éarth 巳 Snake Feb 06 1989 - Jan 25 1990
7 Jan 29 1930 - Feb 16 1931 庚 Yang Metal 午 Horse Jan 26 1990 - Feb 13 1991
8 Feb 17 1931 - Feb 05 1932 辛 Yin Metal 未 Sheep Feb 14 1991 - Feb 02 1992
9 Feb 06 1932 - Jan 24 1933 壬 Yang Water 申 Monkey Feb 03 1992 - Jan 21 1993
10 Jan 25 1933 - Feb 13 1934 癸 Yin Water 酉 Rooster Jan 22 1993 - Feb 09 1994
11 Feb 14 1934 - Feb 02 1935 甲 Yang Wood 戌 Dog Feb 10 1994 - Jan 30 1995
12 Feb 03 1935 - Jan 23 1936 乙 Yin Wood 亥 Pig Jan 31 1995 - Feb 18 1996
13 Jan 24 1936 - Feb 10 1937 丙 Yang Fire 子 Rat Feb 19 1996 - Feb 06 1997
14 Feb 11 1937 - Jan 30 1938 丁 Yin Fire 丑 Ox Feb 07 1997 - Jan 27 1998
15 Jan 31 1938 - Feb 18 1939 戊 Yang éarth 寅 Tiger Jan 28 1998 - Feb 15 1999
16 Feb 19 1939 - Feb 07 1940 己 Yin éarth 卯 Rabbit Feb 16 1999 - Feb 04 2000
17 Feb 08 1940 - Jan 26 1941 庚 Yang Metal 辰 Dragon Feb 05 2000 - Jan 23 2001
18 Jan 27 1941 - Feb 14 1942 辛 Yin Metal 巳 Snake Jan 24 2001 - Feb 11 2002
19 Feb 15 1942 - Feb 03 1943 壬 Yang Water 午 Horse Feb 12 2002 - Jan 31 2003
20 Feb 04 1943 - Jan 24 1944 癸 Yin Water 未 Sheep Feb 01 2003 - Jan 21 2004
21 Jan 25 1944 - Feb 11 1945 甲 Yang Wood 申 Monkey Jan 22 2004 - Feb 08 2005
22 Feb 12 1945 - Feb 01 1946 乙 Yin Wood 酉 Rooster Feb 09 2005 - Jan 28 2006
23 Feb 02 1946 - Jan 21 1947 丙 Yang Fire 戌 Dog Jan 29 2006 - Feb 17 2007
24 Jan 22 1947 - Feb 09 1948 丁 Yin Fire 亥 Pig Feb 18 2007 - Feb 06 2008
25 Feb 10 1948 - Jan 28 1949 戊 Yang éarth 子 Rat Feb 07 2008 - Jan 25 2009
26 Jan 29 1949 - Feb 15 1950 己 Yin éarth 丑 Ox Jan 26 2009 - Feb 13 2010
27 Feb 16 1950 - Feb 05 1951 庚 Yang Metal 寅 Tiger Feb 14 2010 - Feb 02 2011
28 Feb 06 1951 - Jan 25 1952 辛 Yin Metal 卯 Rabbit Feb 03 2011 - Jan 22 2012
29 Jan 26 1952 - Feb 13 1953 壬 Yang Water 辰 Dragon Jan 23 2012 - Feb 09 2013
30 Feb 14 1953 - Feb 02 1954 癸 Yin Water 巳 Snake Feb 10 2013 - Jan 30 2014
31 Feb 03 1954 - Jan 23 1955 甲 Yang Wood 午 Horse Jan 31 2014 - Feb 18 2015
32 Jan 24 1955 - Feb 10 1956 乙 Yin Wood 未 Sheep Feb 19 2015 - Feb 07 2016
33 Feb 11 1956 - Jan 29 1957 丙 Yang Fire 申 Monkey Feb 08 2016 - Jan 27 2017
34 Jan 30 1957 - Feb 17 1958 丁 Yin Fire 酉 Rooster Jan 28 2017 - Feb 18 2018
35 Feb 18 1958 - Feb 06 1959 戊 Yang éarth 戌 Dog Feb 19 2018 - Feb 04 2019
36 Feb 07 1959 - Jan 27 1960 己 Yin éarth 亥 Pig Feb 05 2019 - Jan 24 2020
37 Jan 28 1960 - Feb 14 1961 庚 Yang Metal 子 Rat Jan 25 2020 - ~~ 2021
38 Feb 15 1961 - Feb 04 1962 辛 Yin Metal 丑 Ox ~~ 2021 - ~~ 2022
39 Feb 05 1962 - Jan 24 1963 壬 Yang Water 寅 Tiger ~~ 2022 - ~~ 2023
40 Jan 25 1963 - Feb 12 1964 癸 Yin Water 卯 Rabbit ~~ 2023 - ~~ 2024
41 Feb 13 1964 - Jan 31 1965 甲 Yang Wood 辰 Dragon ~~ 2024 - ~~ 2025
42 Feb 01 1965 - Jan 20 1966 乙 Yin Wood 巳 Snake ~~ 2025 - ~~ 2026
43 Jan 21 1966 - Feb 08 1967 丙 Yang Fire 午 Horse ~~ 2026 - ~~ 2027
44 Feb 09 1967 - Jan 28 1968 丁 Yin Fire 未 Sheep ~~ 2027 - ~~ 2028
45 Jan 29 1968 - Feb 15 1969 戊 Yang éarth 申 Monkey ~~ 2028 - ~~ 2029
46 Feb 16 1969 - Feb 05 1970 己 Yin éarth 酉 Rooster ~~ 2029 - ~~ 2030
47 Feb 06 1970 - Jan 25 1971 庚 Yang Metal 戌 Dog ~~ 2030 - ~~ 2031
48 Jan 26 1971 - Feb 14 1972 辛 Yin Metal 亥 Pig ~~ 2031 - ~~ 2032
49 Feb 15 1972 - Feb 02 1973 壬 Yang Water 子 Rat ~~ 2032 - ~~ 2033
50 Feb 03 1973 - Jan 23 1974 癸 Yin Water 丑 Ox ~~ 2033 - ~~ 2034
51 Jan 24 1974 - Feb 10 1975 甲 Yang Wood 寅 Tiger ~~ 2034 - ~~ 2035
52 Feb 11 1975 - Jan 30 1976 乙 Yin Wood 卯 Rabbit ~~ 2035 - ~~ 2036
53 Jan 31 1976 - Feb 17 1977 丙 Yang Fire 辰 Dragon ~~ 2036 - ~~ 2037
54 Feb 18 1977 - Feb 06 1978 丁 Yin Fire 巳 Snake ~~ 2037 - ~~ 2038
55 Feb 07 1978 - Jan 27 1979 戊 Yang éarth 午 Horse ~~ 2038 - ~~ 2039
56 Jan 28 1979 - Feb 15 1980 己 Yin éarth 未 Sheep ~~ 2039 - ~~ 2040
57 Feb 16 1980 - Feb 04 1981 庚 Yang Metal 申 Monkey ~~ 2040 - ~~ 2041
58 Feb 05 1981 - Jan 24 1982 辛 Yin Metal 酉 Rooster ~~ 2041 - ~~ 2042
59 Jan 25 1982 - Feb 12 1983 壬 Yang Water 戌 Dog ~~ 2042 - ~~ 2043
60 Feb 13 1983 - Feb 01 1984 癸 Yin Water 亥 Pig ~~ 2043 - ~~ 2044

See also[édit | édit sumber]